Türkiye'de İlk! Kuzey Kore ve Teknoloji

'Kapalı kutu' Kuzey Kore hakkında bilmediğiniz o kadar çok şey var ki... Özellikle teknoloji alanında tamamen kendine özgü bir ülke ile karşı karşıyasınız...

Yayınlanma:
Türkiye'de İlk! Kuzey Kore ve Teknoloji

Kuzey Kore, tam bir bilmece aslında. Tam anlamıyla kimse yüzde yüz detaylarıyla Kuzey Kore’yi anlayamaz. Ancak bilinen bazı gerçekler hariç. Kore Savaşı bittikten sonra, 1953 yılı itibariyle, Kuzey Kore için her şey biraz daha ‘kapalı mod’ olmaya başladı. Her yıl sadece sayılı turist ziyaret eder örneğin. Kimse ülkeye girmediği gibi, çıkış da azdır. Yılda sadece 2500 turist gidiyor ve onlar da özel gruplarla sadece belirli bölgeleri görebiliyor. Kuzey Kore, farklıdır biraz. Ancak içerisinde sizin-bizim gibi insanlar var. İşten-eve koşturuyorlar. İnternet ve teknoloji ise farklı konular…

Teknolojiye gelindiği zaman konu, olay biraz değişiyor. Çünkü, Kuzey Kore’nin kendine özgü interneti var. Kendi bilgilerini kendileri okuyor ya da ülke içinde paylaşımlar yapılıyor. Kapalı olma konusu, bu noktada bir hayli ileri boyutta hissediliyor. Ülkede iki internet var. Birincisi, bildiğimiz internet sistemi. Tüm dünyaya açılan bir kapı yani. Diğeri ise, kapalı kutu ve sadece devlet kontrolünde, her iki sistem de. Sadece sayılı Kuzey Koreli’nin internete erişim hakkı vardır. Ülkede kayıtlı IP adres yani bilgisayar (internete bağlı elektronik cihaz sayısı) 1,024. Diğer taraftan Güney Kore’nin ise 112,32 milyon IP adres bulunuyor.

Kapalı kutu internet

Sayılı kişiler haricinde, halk, 'Kwangmyong' diye tanımlanan ‘kapalı kutu’ bir internet sistemi kullanıyor. Kontrol tamamen devlet yönetimine ait. Kwangmyong, öyle basit bir internet sistemi ki, telefon üzerinden yıllar yıllar önce Türkiye’de kullandığımız dial-up sistemiyle dahi sorunsuzca bağlanılabilir. Tabii ki kapalı kutu da olsa, e-posta özelliği de bulunuyor Kwangmyong sisteminin. Lakin, diğer dünya ülkeleri kadar özgür değil tabii ki. Üstelik, e-postalar genel olarak standart kontrollerden geçiyor.

Edinilen bilgilere göre e-mail’ler sıkı şekilde kontrolden geçiyor ve hemen herkes de bunun farkında, istim altında bir dijital hayat söz konusu ülkede. .kp .kp domain adı, Kuzey Kore’ye ait. Ancak çok nadir sebeplerle tescil edilmiş ve sadece devlet onayı ile alınabiliyor. Zaten çoğu İngilizce siteler, Kuzey Kore için tescilli olsalar da. 2016 yılında alınan verilere göre, 8 site var, .kp uzantılı. Bir de bu domainlere bağlı 28 domain daha var. Hepsi bu kadar.

“Bilgisayar almak için iki ayrı lisans gerekiyor” “Eve bilgisayar alsak?” Bu bir hayal olsa gerek. Çok para biriktirmeniz gerek. Biriktirdiniz diyelim yıllarca. Sonra, devletten iki lisans almanız gerek; hem bilgisayar kullanabilir lisansı hem de özel izin. Ve bu bahsetiklerimizi ayarlamak Kuzey Kore’de imkansız gibi birşey. Yaklaşık 25 milyon nüfuslu ülkede, sadece BİN civarı bilgisayar kayıtlı görünüyor.

Red Star OS

Red Star OS isimli kendi işletim sistemi bulunan Kuzey Kore, bilgisayar korsanlarıyla da oldukça ünlüdür. Özellikle geçtiğimiz yıllarda SONY’e saldırısı ile ün kazanan Kuzey Koreli hacker’lar, devlet üniversitelerinde özel eğitimlerle yetiştiriliyorlar. İncil bulundurmak, Güney Kore filmleri izlemek ve erotik film dağıtımı gibi ‘suçların’, ölümle cezalandırılabildiği ülke Kuzey Kore’ye teknoloji konusuna değinmeye çalıştık.

Teknolojideki kısıtlamalara rağmen mühendislik fakültelerinden çıkan bilgisayar uzmanları yetiştiren Kuzey Kore’den sonra bakalım hangi ülkeye gelecek sıra? Takipte kalın…

Kwangmyong nedir?

Sayılı kişiler haricinde halk, Kwangmyong diye tanımlanan ‘kapalı kutu’ bir internet sistemi kullanıyor. Kontrol tamamen devlet yönetimine ait. Kwangmyong, öyle basit bir internet sistemi ki, telefon üzerinden yıllar yıllar önce Türkiye’de kullandığımız dial-up sistemiyle dahi sorunsuzca bağlanılabilir.

Kuzey Kore’yi tanıyalım

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti. Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km² Kuzeyinde Rusya ve Çin, güneyinde Kore Cumhuriyeti, doğusunda Japon Denizi ve batısında Sarı Deniz ile çevrilidir. Başkenti Pyongyang'dır. Kore İşçi Partisi tarafından yönetilen devletin resmi ideolojisi Marksist-Leninist ve Juche temellerine dayalı sosyalizmdir. Kuzey Kore'de resmî dil olan Korece konuşulur. Ülke, resmi olarak ateist bir devlettir.

1994 yılında Kuzey Kore'nin ilk lideri olan Kim İl-sung'un ölümünden sonra, ülkeyi oğlu Kim Jong-il yönetmeye başladı. 17 Aralık 2011 tarihinde ülkenin 70 yaşındaki lideri Kim Jong-il de öldüğünde Kore İşçi Partisi halka ölen liderin oğlu ve varisi Kim Jong-un etrafında toplanma çağrısı yaptı. Planlı ekonomik sisteme sahip olan ülkede topraklar kolektif olarak işlenmekte, sanayi işletmeleri ile iç ve dış ticaret de devlet kontrolünde bulunmaktadır. Kuzey Kore, halihazırda dünyanın sayılı kapalı ekonomilerinden birine sahiptir. Önemli kömür madenleri ve zengin mineral yatakları bulunmasına rağmen, ülke başlıca temel ihtiyaçlardan çoğunu karşılayamamakta ve uluslararası yardıma olan ihtiyacını sürdürmektedir (Vikipedi).

Yazar: Said Murat

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.