En İnce Detayına Kadar MacBook Pro 2016

MacBook Pro 2016 alüminyum bir gövdeye sahip. Lakin, hem 15 hem de 13 inçlik modelleri, artık hem daha ince hem daha hafif. Performans özellikleri ise...

Yayınlanma:
En İnce Detayına Kadar MacBook Pro 2016

Apple’ın yılın son etkiği, uzun zamandır beklenen MacBook Pro’nun lansmanına sahne oldu. Teknoloji şirketinin ikonlaşmış Mac serisi, son derece inovatif ve iddialı özellikler eşliğinde tamamen yenilendi. Çoğu otoritenin beklediği bir dizi yenilikle birlikte gelen 2016 model MacBook Pro’da şüphesiz olağanüstü modern tasarım en fazla dikkat çeken detay. Apple cephesinde iyiden iyiye ‘uçuşa geçen’ fiyat etiketlerinden nasibini alması da konunun bir diğer boyutu.

Ürüne yakından bakacağız, tasarımı ve teknik özelliklerine, yeniliklerine dair bilinmesi gerekenleri aktaracağız. 27 Ekim, çok büyük bir gün olarak geçti tarihe. Uzun zaman sonra tamamen yenilenen ilk MacBook Pro tasarımı, karşımızdaydı! Diğer modellerde olduğu gibi, Yeni MacBook Pro yine alüminyum bir yapıya sahip. Lakin, hem 15 hem de 13 inçlik modelleri, artık hem daha ince hem daha hafif.

macbook_pro_2016_inceleme

Touch Bar

Fonksiyonlar tuşu yerine, artık dokunmatik OLED bir bar geliyor. Üstelik Retina görüntü kalitesi var, fonksiyonların komutlandırıldığı Touch Bar’ın. Fonksiyonların yerine gelmiş olsa da, tabii ki çok daha fazlasını yapabiliyorsunuz. Öyle ki, hangi uygulamayı kullanıyorsanız, ona göre kendini anlık uyarlıyor, hızlı komutlar verilmesi sağlanıyor. Yani, eğer web tarayıcı uygulamasındaysanız, Touch Bar üzerinde favori siteleri görürsünüz. Harika! Fotoğraflarla mı uğraşıyorsunuz. Touch Bar, yine size yardımcı oluyor. Fotoğraflarınızı döndürebilir, büyültüp-küçültebilir ve hızlı düzenleme yapabilirsiniz. Ekran görüntüsü mü almak istiyorsunuz? Ya da ‘terminal’ için tek dokunuşla erişebileceğiniz bir tuş mu oluşturmak istiyorsunuz? O halde Touch Bar yetişiyor imdadınıza.

Parmak izi – Touch ID

Sonunda geldi! Parmak izi okuyucusu elektronik cihazlar için artık olmazsa olmaz bir özellik. Diyelim ki 3 farklı kullanıcı var, hangi parmak izini okutursanız, o hesaba giriş yapıyorsunuz. Sensör, tam da ‘açma’ düğmesinin üzerinde. iPhone’lardaki sistemin aynısı adeta.

Apple Pay

Online ödemeleriniz artık yavaş yavaş elinizde kredi kartınızı almadan yapılıyor hale geliyor. Apple Pay’e tanımladığınız kartınıza göre, parmak izinizle internette Apple Pay destekleyen platformlardan alışveriş yapmak mümkün olacak. Öncelikle Amerika Birleşik Devletleri’nden esecek bu rüzgarın sonrasında Avrupa’da görülmesi bekleniyor. Diğer yandan, iPhone için tasarlanan Apple Pay sistemi, ABD’de oldukça popüler olmasına rağmen henüz Avrupa’da o seviyelere yaklaşamadı. Bu sebeple, MacBook Pro için de Apple Pay özelliğini ABD dışında kullanabilmek için biraz zaman geçmesi gerektiğini düşünüyor, öyle tahmin ediyoruz.

macbook_pro_2016_ekran

Daha parlak ekran

15 inçlik yeni Macbook Pro 2016 ekranı, daha önceki modellere göre %67 daha fazla parlak ve yüksek kontrast değeri sunuyor. Diğer yandan aynı zamanda %25 de daha fazla renk sunarak çok daha etkili ve doğal bir görüntü almanızı sağlıyor.

İşlemci, ekran kartı ve RAM

15 inçlik MacBook Pro 2016 için Intel Core işlemcisi (Skylake) ve yeni AMD Polaris ekran kartı kullanılırken, 13 inçlik model için Intel’in dahili ekran kartı bulunuyor. Bellek (RAM) ise başlangıç modeller için 13 inçlik modellerde 8 GB, 15 inçlik modellerde 16 GB şeklinde. 15 inç MacBook Pro’nun her yapılandırma seçeneğinde standart olarak bulunan çok güçlü Radeon Pro ayrık GPU, önceki nesle göre yüzde 130’a kadar daha hızlı grafik performansı sunuyor. 14 nm teknolojisiyle üretilen Radeon Pro grafik işlemcileri, watt başına 2,5 kata kadar daha fazla işlem gücü sağlıyor. Ve 64 MB yerleşik DRAM özellikli 13 inç model, önceki nesle göre yüzde 103’e kadar daha hızlı entegre grafik performansına sahip.

USB Type-C ve Thunderbolt 3

Apple, artık USB-C’leri gündemde tutmak istiyor. Yakında bu girişler her bir harici eklentiler için şart olacak. Ultra yüksek bant genişliğinin olanaklarını USB-C endüstrisi standardının çok yönlülüğü ile bir araya getiren Thunderbolt 3, son derece hızlı bir evrensel bağlantı noktası. Şarj, video ve veri aktarımı çıkışını tek bir konnektör üzerinde buluşturan Thunderbolt 3, 40 Gbps’ye kadar bant genişliği sunuyor. Bu, Thunderbolt 2’nin iki katı bant genişliği demek. Üstelik Touch Bar özelliğine sahip 13 inç ve 15 inç modellerde, ikisi sağda ikisi solda olmak üzere dört adet bağlantı noktası bulunuyor. Yani MacBook Pro 2016 her açıdan çok işlevsel. Ayrıca, mevcut aygıtlarınız da kablo veya adaptör aracılığıyla kolayca bağlanabiliyor. Ve Thunderbolt 3, çift yönlü kullanılabildiği için konnektörü hangi yönde takarsanız takın her zaman doğru şekilde takmış oluyorsunuz.

macbook_pro_2016_profilMacBook Pro'nun yandan görünümü

Trackpad

MacBook Pro 2016 TrackPad, Apple’ın Mac serisinin gurur noktalarından biri adeta. Yüksek bir kullanıcı memnuniyeti sağlayan, fonksiyonel TrackPad’ler MacBook Pro’da daha fazla geliştirildi. Daha verimli bir kullanım için MacBook Pro TrackPad’leri önceki nesildekinden çok daha büyük ve kullanışlı. Altın değerinde bir özellik!

Batarya

Peki, pil süresi? Sonuçta mobilite ile MacBook Pro arasında yakın ilişki söz konusu. Kullanıcısına kah dışarda, kah evde ya da ofiste hizmete edecek olan yeni MacBook Pro’nun uzun bir şarj dayanıklılığına sahip olması en önemli beklentilerden biriydi ve bu beklentiye çok iyi bir yanıt geldi. Hem 13 hem de 15 inç modeller için batarya süresi 10 saate kadar çıkıyor. Böylelikle tüm MacBook modelleri için artı şarj dayanıklılığı 10 saat civarında kümelenmeye başlamış oluyor. İnovasyon harika bir şey…

Peki, fiyatlar?

Türkiye fiyatları ‘woow!’ dedirten cinsten. Öncelikle ABD fiyatlarına bakalım mı? MacBook Pro’nun 15 inçlik modeli, 2,399 Amerikan Doları ve 13 inçlik modeli ise 1,799 Amerikan Doları etiketiyle satışa çıktı. Türkiye fiyatları ise 5,999 TL ile 11,099 TL arasında değişiyor. MacBook Pro 2016 cep yakan cinsten... Türkiye fiyatları 5,999 TL ile 11,099 TL arasında değişiyor.

Çığır açıcı

Her zamankinden çok daha hızlı ve çok daha güçlü. Çok daha ince, çok daha hafif. Üstelik şimdiye kadarki en canlı, en renkli Mac dizüstü bilgisayar ekranına sahip. Ve sizi Touch Bar ile tanıştırıyor. Klavye üzerinde yerleşik olarak bulunan Multi-Touch özellikli bu cam şerit sayesinde dilediğiniz zaman dilediğiniz araçlara anında erişebiliyorsunuz. Yeni MacBook Pro çığır açıcı fikirlerle dolu.

Dahiyane Touch Bar

MacBook Pro 2016 Touch Bar, o an işinize en çok yarayacak araçları doğrudan klavyenize taşıyor. Üstelik, kullanmakta olduğunuz uygulamaya göre araçları otomatik olarak değiştiriyor, işinizi daha da kolaylaştırıyor. Touch Bar üzerinde gördüğünüz her şey çok tanıdık. Yani onu kullanırken hiç yabancılık çekmeyeceksiniz. Kısayolları, emoji’leri ve çok daha fazlasını tek dokunuşla seçebilirsiniz. Bir videoyu tam ekran görüntülerken videonun zaman akışında hızla gezinebilir, fotoğraflarınıza göz atabilir ve onları düzenleyebilirsiniz.

Yazar: Said Murat – Ferhat Verdi

Bu makale, Newtech dergisi Aralık 2016 sayısında yayınlanmıştır.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.