Makale: Oyun Oynayacağım Diye Eşinizi İhmal Etmeyin

“Eşim evde bilgisayar başından kalkmıyor, oyun bağımlısı oldu” şikayetleri arttı. Peki bağımlılığın önüne geçmek için ne yapılması gerekiyor?

Yayınlanma:
Makale: Oyun Oynayacağım Diye Eşinizi İhmal Etmeyin

PC oyunları, iOS ya da PlayStation … Zihnin hayata dair tüm düşüncelerine kısa bir mola… Hiçbir şey düşünmeden nefes almak… Hayata dair her şeye deşarj olabilmek… Eğlenceli zaman geçirmek… Kısa zamanda bağımlılık seviyesine gelen alışkanlığınız…

Zararsız gibi görünüp aile parçalanmalarına neden olan bağımlılığınız… “Yok, artık. Masum bir oyun, neden ailem parçalansın” şeklinde düşünmeyin sakın. Oyun oynarken eşinizi ihmal etmeyin. Boşanma başvurularına bakıldığında eşlerin internet ve oyun bağımlılığı şikâyeti üst sıraları almaya başladı bile. İşten eve gelen kocanın direk bilgisayar başına oturması, eşi ve çocuğuyla aynı masada akşam yemeği yememesi, yemeğini yanına istemesi, eşi ve çocuğuyla olan paylaşımının, iletişimin azalmasına neden olunca kadınlar eşlerinden “Eşim evde bilgisayar başından kalkmıyor, oyun bağımlısı oldu” şeklinde şikâyetçi olmaya başladılar.

Sadece erkekler mi?

Sadece erkekler mi hatalı? Hayır, tabii. Sadece erkeklerin oyun bağımlılığı değil, kadınlarında kendi aralarında veya sosyal paylaşım siteleri üzerinden oynadıkları, başından saatlerce kalkmadıkları oyunlar var. Evde günlük işlerden kısa bir mola, eğlenceli vakit geçirme şeklinde masum başlayan, evin genel düzenini bozacak, çocuğun yemek saatlerini kaçırmasına neden olacak şekilde saplantıya dönüşen oyun tutkusu! Erkeklerde işten eve döndüklerinde kapıyı açan eşlerinin, kapıyı açarken bile cep telefonu ile oyun oynamayı bırakmamasından rahatsız. Erkeklerde eşinin ev işlerini ihmal ettiği, gece sabaha kadar bilgisayar başında oturduğu, sabahtan akşama kadar uyuduğu, çocuğunun ihmal edildiği, evde düzen kalmadığı gerekçeleriyle mahkeme kapılarına gidiyorlar. Oyun oynarken eşinizi ihmal etmeyin!

florida-child-custody-laws-protect-kids-from-domestic-violence

Çocukları da ihmal etmeyin

Peki ya çocuklar, küçük yaşta anne ve babası tarafından sevgi deposu dolmayan çocuğun ileri ki yaşlarda ne olup neler yaşayabileceği 19.00 haberlerinin gündemi… Gündemdeki haberler çok mu abartı geldi? Neden abartı geldi ki? Şimdi katil, sapık, hırsız diye etiketlediğimiz kişiler bir gün çocuktu ve bu etikete sahip olmasının tek nedeni olabilir sevgisizlik. Yine de abartı geliyorsa şuandan yaşadığınız bir örneği vereyim, aynı masada akşam yemeği yemeyen, aile bilinci oluşmayan anne baba sevgisi almayan çocuğunuz hırçın, depresif, sorumsuz, asosyal, yalancı ve saygısız.

Oyun oynarken çocuğunuzu ihmal etmeyin! PC oyunları, mobil oyunlar ya da PlayStation'a eğer gereğinden fazla zaman ayırıyorsanız artık bağımlısınızdır. Üstelik uyuşturucu, alkol ya da sigara bağımlılığından daha zor bir alışkanlığınız var çünkü bilinç dışınız bir oyunun bağımlılık yapabileceğini kabul etmediğinden bu bağımlılığınızdan kurtulmanızda zor. Posta gazetesinin, oyun bağımlılığıyla ilgili psikiyatrist Barış Ünsalver ile yaptığı röportajda, Ünsalver oyun bağımlılığını en sinsi ilerleyen bağımlılık türü olarak tanımlamış, bilgisayar başında kişi saatlerini geçiriyorsa, tıpkı bir madde bağımlısı gibi bilgisayardan uzak kaldığında, bilgisayar bozulduğunda, internet bağlantısı kesildiğinde sinirleniyor, huzursuz oluyorsa bu bağımlılığın bir parçası demektir, demiştir.

Ayrıca oyun oynadığında aynı anda büyük bir rahatlama yaşıyorsa bağımlılık ilerliyor şeklinde belirtmiştir. Aynı röportajda Ünsalver, bilgisayar oyun bağımlılığının tedavisinin en iyi yatarak yapıldığını, çünkü hastane dışında internete, bilgisayara ulaşmanın çok kolay olduğunu ama yine de tedavinin kişiden kişiye değiştiğini, hem ilaç hem de psikoterapi desteği alarak tedavi olunabileceğini belirtmiştir. Sizin için eğlenmek, deşarj olmak anlamlarına gelen masum bir oyun, bir psikiyatristin tedavi konusu olabilecek kadar ciddi bir hastalıktır. Bu hastalığın ilk habercisi ise eşiniz, çocuğunuz, kardeşleriniz sizinle yaşam alanlarınızı paylaşan kişilerdir. Bilgisayar oyun bağımlılığının tedavisi en iyi yatarak yapılmaktadır.

80913262_0

Bağımlı olmaya başladığınızı nasıl anlarsınız?

* Haftada yaklaşık 30 saatinizi oyun oynayarak geçirmeye başladığınızda.

* Eşiniz öncelikli olmak üzere çevrenizdeki kişiler tarafından çok oyun oynadığınıza dair eleştiriler almaya başladığınızda.

* Çocuğunuz sizinle vakit geçiremediğinden hırçın özellikler göstermeye başladığında.

* Gün içinde oyun oynamak için sorumluluğunuzda olan işleri ertelediğinizde ya da aksattığınızda.

* Bilgisayar oyunları, mobil oyunlar ya da Playstation'dan uzak kaldığınız için depresif olduğunuzda ve tekrar oyuna başladığınızda mutlu hissettiğinizde.

* Oyun oynarken çocuğunuzu eşinizi ihmal edip onların ihtiyaçlarını görmezden geldiğinizde.

* Sosyal ilişkileriniz zayıfladığında.

* Oyun oynarken çok fazla vakit geçirip yemeyi içmeyi unuttuğunuzda.

* Yemeğinizi oyun oynarken yemeye başladığınızda.

* Oyun oynarken zaman duygusunu yitirmeye başladığınızda, bunların bir ya da birkaçını yaşamaya başladıysanız, siz artık bağımlı olma yolundasınızdır. Bunların bir ya da bir kaçını yaşamaya başladığınızda, artık dur deme zamanı gelmiştir. Dur deme ve hayatınızın kontrolünü elinize alma zamanı gelmiştir. Eşinize ve çocuğunuza zaman ayırma, onlarla ortak eğlenceli faaliyetlerde bulunma zamanı gelmiştir. Oyun oynarken eşinizi ihmal etmeyin! Oyun oynarken çocuğunuzu ihmal etmeyin! Oyun oynarken kendinizi ihmal etmeyin!

Yazar: Elif Kaçar - Yaşam Koçu

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.