Mobil Teknoloji - Göz Sağlığı İlişkisi ve Çeşitli İpuçları

Günümüzde sık kullanılan teknolojiler o kadar ‘göz’ odaklı ki; örneğin akıllı telefon, gözlerinizde sorun varsa WhatsApp, Facebook, Twitter hayır…

Yayınlanma:
Mobil Teknoloji - Göz Sağlığı İlişkisi ve Çeşitli İpuçları

Göz damarlarının kontrolü için damlatılan damla var şu an üzerimde, bu yazıyı da 36 puntoyla yazmaya başladım. Klavye ise ezberim dahilinde olduğu için sorun yaratmıyor. En nihayetinde ise yazabilmenin bir yolunu buldum yine. Konu ne diye düşündüğümde aklıma direkt göz üzerine bir şeyler yazmak geldi. Günümüzde sık kullanılan teknolojiler o kadar ‘göz’ odaklı ki; örneğin akıllı telefon, gözlerinizde sorun varsa WhatsApp kullanılmaz, Facebook kullanılmaz, Twitter hayır. YouTube’da şarkı mı dinlemek istediniz, bir şeyler yazmak ve tıklamak konu olduğunda şansınız yaver gitmeli.

Biriyle mail’leşmek de neredeyse imkansız. Hatta arama yapmak bile çok zorlaşıyor, yanlışlıkla 10 senedir sadece rehberinizde yer işgal eden arkadaşı arama durumu söz konusu olabilir. Akıllı telefon, akıllı saat, tablet gibi cihazların yanı sıra bilgisayar kullanımında da benzer şeyler. En nihayetinde ise gözlere dikkat edilmeli. Peki neler yapılabilir? Daha iyi bir göz için hangi unsurlar önemsenmeli?

goz-sagligi-teknoloji Göz, damarlarla çevrili bir organ. Dolayısıyla kan basıncında yaşanan problemler, kalp ve damar rahatsızlıklarının tamamına yakını göze de olumsuz etki edebilir. Bu nedenle kan dolaşımı, sadece kalp, böbrek gibi organlar için değil, göz için de önemsenmesi, kontrol altında tutulması gereken bir konu. Peki nelere dikkat edilmeli? Yüksek kolesterol sorunu yaşanıyorsa önlemler almak, yediklerinizi içtiklerinize dikkat etmek, sigara kullanmamak ve spor yapmak ilk önemli başlıklar elbette. Hemen herkesin bildiği bu noktalara dair birkaç detay verilebilir.

goz-sagligi-seker

Örneğin yemekler; dışarda yemek yiyenlerin sıklıkla yaptığı hatadır, ‘gereğinden fazlasını tüketmek, bir otokontrol sistemine sahip olmamak’ genellikle hemen sonrasında görülmeye başlanan etkileri, uzun vadede kan dolaşımında sorunlar meydana getirebilir.

Sigara tüketimi her ne kadar uzun yıllardır sorun olarak bilinse de milyonların vazgeçemediği kabuslardan. Azaltmak için elden gelenin yapılması ise daha iyi bir göz için önemli.

seker-zararlari

Besin demişken şekeri ayrı bir parantezde görmek lazım. Şeker büyük bir düşman, gerek kilo aldırması gerekse vücut üzerindeki etkileri ile en aza indirilmesi gereken bir besin. Unutmayın, özellikle kalp, damar hastalıklarıyla boğuşan insanlarda sağlıklı beslenme adına yapılabilecek çok şey var. hayattan çıkarılan tuz da bunlardan biri. Tuz da kötülerdendir. Azaltılması önem taşır.

kalp-sagligi

Şeker hastalığı ile göz arasında yakın ilişki var. Kontrol altında tutulmayan, önemsenmeyen şeker, gözü kesinlikle ‘mahfeder’ şaka değildir, körlüğe bile yol açabilmektedir. Günümüzde sonradan göz kaybı yaşayan insanların büyük kısmı şeker hastasıdır. Bu nedenlerden dolayı eğer diyabet hastasıysanız ya da bir yakınınız bu hastalıkla birlikte yaşıyorsa ilk olarak göz doktoruna gidin ve ‘göz dibi’ muayenesi yaptırın, ayrıca her yıl mutlaka göz doktoruna görünün. Elbette şeker kontrolünü de sıklaştırmalısınız. Aksi taktirde hiç ummadığınız sorunlar baş gösterebilir.

Yazar: Ferhat Verdi

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.