Hosting Ne İşe Yarar? Neden İhtiyaç Var?

GoDaddy EMEA Bölge Başkan Yardımcısı Stefano Maruzzi, hosting ile ilgili bilinmeyenleri ele alan bir makale yayınladı. İşte o makalenin satır başları...

Yayınlanma:
Hosting Ne İşe Yarar? Neden İhtiyaç Var?

Bir şeyin ne olduğunu ya da ne işe aradığını öğrenmek için ilk yaptığımız şey cevabı internette aramak, yani konuyu ‘Google’lamak oluyor. “Nedir?” ile biten sorunuza çıkan ilk cevabın Vikipedi’den çekilmiş bir cevap olması da şaşırtıcı değil. Bunu biraz teknik bir kelime olan “hosting” için de denedik.

Vikipedi, hostingi şu şekilde tanımlıyor: “Hosting veya Barındırma, bir web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların internet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır.” Çok anlaşılabilir bir açıklama olmadığı konusunda sanırım hemfikir olabiliriz. Şimdi bu gizemli kelimeyi daha net bir şekilde açıklamaya çalışalım. İlk bilmeniz gereken şey, hostingin internetle, özellikle web siteleriyle ilgili bir konu olduğu.

Şimdi, bir web sitesini bir ev gibi düşünelim. Bu senaryoda, alan adınız açık adresinizdir. www.sirketinizinadi.com şeklinde web adresinizi kaydettirmeniz, koordinasyonlarınızı vermişçesine insanların yerinizi saptamasına yardımcı olacak bir adrestir. Hostingi ise evinizi üzerine kurduğunuz arsa olarak düşünebilirsiniz. Vikipedi’nin tanımına benzer bir şekilde hosting, web sitenizi oluşturmanızı ve kullanmanızı sağlayacak dosyalarınızı yerleştirdiğiniz yerdir.

Hosting, genellikle sunucularının bir kısmını belli bir ücret karşılığında kullanmanıza izin veren hosting şirketleri tarafından sunulur. Peki, neden hem alan adı, hem de hostinge ihtiyacınız var? Çünkü alan adınız varsa ama hostinginiz yoksa, eviniz olmadan adresiniz var gibisinizdir. Yani internette alan adınız ile insanlara nereye gideceklerini söyleyebilirsiniz ancak destinasyona vardıklarında orada görecekleri bir şey olmaz. Diğer yandan, eğer hostinginiz varsa ama alan adınız yoksa, Aya Sofya’yı dikmiş bile olsanız insanların ziyaret etmesi için verecek bir adresiniz olmaz. İnsanların evinizi ziyaret edebilmeleri için hem alan adı, hem de hostinge ihtiyacınız var.

windows-10-pc

Hosting nasıl alabilirim?

Pek çok insanın tercih ettiği yöntem, güvenilir bir tedarikçiden web hosting planı satın almak oluyor. Bu opsiyon, donanımla uğraşmanızı gerektirmediği için daha uygun maliyetli olurken, tedarikçinin sunduğu değerli teknik destekten de yararlanabiliyorsunuz. Unutmayın ki, hosting hizmetleri sunan şirketlerin çoğu altyapıyı kurmak için büyük yatırımlar yapmış, binlerce, hatta milyonlarca müşteriyi aynı anda internete bağlayabilecek web sunucularına sahip şirketlerdir. Bu sunucular web sayfalarınızı barındırır ve pek çok kişinin aynı anda sayfanızı ziyaret etmesini sağlar.

Doğru hosting planını seçmek önemli

Farklı ihtiyaçlara odaklanan hizmetler ve planlar sunan pek çok hosting şirketi var ve sizin ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılayacak bir tedarikçi seçmeniz çok önemli. Web sitenizi oluşturmanın ve barındırmanın bazı temel yolları ise şöyle:

  • Kendin Yap: HTML ve CSS gibi terimler sizin için bir şey ifade etmiyorsa ve profesyonel bir tasarımcıya harcayacak bütçeniz yoksa web sitenizi kendiniz yapabilirsiniz. Örneğin, GoDaddy’nin Web Sitesi Mimarı, web sitenizde görmek istediğiniz farklı bileşenleri tutup çekerek profesyonel görünümlü bir site oluşturmanızı sağlıyor. Bu sayede kod veya komut dosyaları gibi konularda bilgi sahibi olmanıza gerek kalmıyor. Hosting de planın içerisinde yer aldığı için web sitenizi yayınlamaya hazır olduğunuzda GoDaddy işin teknik kısmını sizin için hallediyor.
  • WordPress: Dünyanın en sevdiği içerik yönetim sistemi (CMS) olarak görülen WordPress, binlerce seçenek arasından sizin için en uygun olan temayı seçmenizi sağlıyor. WordPress, oldukça özelleştirilebilir bir platform ancak bunu yaparken tut-çek yöntemini kullanamadığınızı da göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Yönetilebilir WordPress gibi, WordPress’le birlikte satılan hosting planları kurulumu kolaylaştırıyor. Bunun yanı sıra güncelleme, yedekleme, uptime ve ölçeklenebilirlik gibi konuları hizmeti sunan şirket hallettiği için siz yalnızca web sitenizin tasarımına odaklanabiliyorsunuz.
  • Bir profesyonelle çalışmak: Eğer profesyonel bir web tasarımcısıyla çalışmaya karar verirseniz, size doğru hosting planını seçme konusunda yardımcı olabilir ve sitenizi sizin için tasarlayabilirler. Bir profesyonelle çalışarak işletmeniz için yeni müşteriler çekmenizi sağlayacak, orijinal bir web sitesi oluşturabilirsiniz.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız2
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.