Drone Kaydı Nasıl Yapılır?

Kimler drone kaydı yaptırmalı, kıstaslar neler, kayıt işlemi nasıl yapılır? İşte drone kaydı nasıl yapılır sorusuna ilişkin en detaylı makale...

Yayınlanma:
Drone Kaydı Nasıl Yapılır?

İnsansız hava aracı olarak Türkçe’ye çevrilebilen, hatta bir kısaltması bile (İHA) bulunan drone’lar, teknoloji dünyasında son dönemin dikkat çeken aygıtları arasında. Havadan görüntüleme, teslimat gibi işlevler sunan bu araçlar, yoğun teknoloji entegrasyonuna sahip. Uzaktan kumandayla yönetilebildikleri gibi önceden tanımlı rotalara otomatik olarak da uçabiliyorlar. Bu teknolojik araçların ‘havadan görüntü alabilme’ yetileri, kimi durumlarda çeşitli sorunları da beraberinde getirebiliyor.

Şehrin silüeti, yüksekten hoş manzaralar ya da aksiyona dair enstantanelerin multimedyalaştırılmasının dışında amaçlar da söz konusu olabiliyor. Örneğin bir askeri tesisin yakınından istihbarata yönelik görüntü kaydı ya da daha ‘halka indirgenmiş haliyle’ yayını telif haklarına tabi olan çeşitli spor karşılaşmalarının görüntülenmesi, bu alanda verilebilecek sayısız örnekten sadece ikisi. İşte bunun gibi istenmeyen kullanım amaçlarının önüne geçme yönünde atılan önemli bir talimat var. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yayınlanan talimat, ülkemizdeki drone sahiplerinin kayıt altına alınması temeline dayanıyor.

Azami kalkış ağırlığı ticari amaçlı kullanımda 500 gram ile 25 kg arasında olan tüm drone’lar ve bunların kullanıcıları SHGM’nün oluşturduğu internet kayıt sisteminde yer alma zorunluluğu ile karşı karşıya. Kayıt yaptırılması gerekiyor, aksi halde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) yayımladığı talimatla birlikte bugünden itibaren Türkiye’deki ‘drone‘ kullanıcıları için kayıt zorunluluğu resmen başladı.

Azami kalkış ağırlığı 500 gr ile 25 kg aralığında olan drone’ları ve bunları kullanacak pilotların (23 Şubat 2016'dan itibaren) SHGM tarafından oluşturulan internet tabanlı “Kayıt Sistemi”ne kayıt yaptırması gerekiyor. Drone kaydının nasıl yapıldığı ve kimleri kapsadığı ile ilgili olarak detaylı bir rehber hazırladık. Bu bilgileri aman not alın ve kapsam dahilindeyseniz de drone’unuzla kayıt yaptırmayı ihmal etmeyin.

drone-kaydi-nasil-yapilir 1-

1-) Sisteme giriş

Drone kaydı yaptırmanız gerekiyorsa bunu bir internet sitesi üzerinden gerçekleştirmeniz gerekecek. TC Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından açılan “İnsansız Hava Aracı Kayıt Sistemi” internet adresine giriş yapın. Web sitesi linki şu şekilde: http://iha.shgm.gov.tr/index.html Web sitesi görsel yönden çok başarılı. Mavi ağırlıklı platformda her şey açıkça görülebiliyor. Ayrıca buradan yetkili uçuş okulları, mevzuat, sorumluluk ve sigorta gibi başlıklar altında sunulan ayrıntılı bilgilere de erişim imkanı sunuluyor. Şimdi ikinci aşamaya geçeceğiz; hesap oluşturma…

drone-kaydi-nasil-yapilir-2

2-) Hesap oluşturma

Sisteme girilmesinden sonra üstteki Kayıt Ol sekmesi tıklanıyor. Burada, ad, soyad, e-posta bilgileri giriliyor ve sizden bir şifre girilmes bekleniyor. Burada şifrenizin harf, rakam ve büyük-küçük harflerden oluşmasına dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz. Kayıt işleminin bu aşamasında aşağıda yazan taahhüt kısmını da onaylamanız gerekli. “2920, 5431 sayılı kanunlar ve SHT-İHA talimatında belirtilen maddeleri okudum. Yasak bölge, sorumluluklar ve uçuş izinleri konusunda gereklilikleri yerine getireceğimi ve Genel Müdürlükçe yayımlanan/yayımlanacak tüm talimatlara uyacağımı taahhüt ediyorum.”

drone

3-) Kişisel bilgilerin girişi

2. aşamanın devamında e-posta adresinize gelen doğrulama linkine tıklamanız lazım. Bu noktada sistemde ‘Hesabım’ altında yer alan ‘Kişisel Bilgilerim’ sekmesini tıklayın. Buraya TC kimlik numaranızı, telefon numaranızı, ikametgah bilgilerini, adli sicil kaydı ve muvafakat belgesi bilgilerini girip fotoğrafınızı yüklemeniz isteniyor. Biraz meşakkatli bir kısım olduğuna şüphe yok. Kendinizle ilgili işlem bu aşamada tamamlanacak, sonrasında drone’unuzu kaydetmeniz gerekecek.

4-) Araç bilgileri

Öncelikle işlem öncesinde drone’unuzun fotoğraflarını çekmenizi tavsiye ediyoruz. Kişisel bilgiler sisteme girildi, artık kayıt altındasınız, sırada drone’unuz var. İHA Kayıt Sistemi, kişisel bilgilerinizi onaylama işlemine tabi tutmakta. Onay sonrasında sertifika ve drone’a dair bilgilerin yanı sıra 3 farklı açıdan drone’un fotoğraflarının sisteme eklenmesi gerekiyor.

skeye-mini-drone-with-hd-camera-15

5-) Satış-hurdaya çıkarma

İlginç bir aşama burası. Drone’u satacaksınız diyelim ya da yenisiyle değiştirmek istiyorsunuz. Satacağınız kişinin TC kimlik numarasını sisteme yazmanız bekleniyor. Alıcının onayının ardından drone, alıcının hesabına geçiyor. Bu şekilde Türkiye’deki drone satışları da kayıt altına alınmış durumda. Suç işleyip drone’u satmanın önüne geçilmesi hedefleniyor gibi.

6-) Drone plakası

Uzman girilen bilgiler inceleyip onay verdikten sonra aygıt için bir plaka tahsis ediliyor. Örneğin TR-İHA00600035. Baştaki TR, Türkiye demek; İHA0 kategorisi; 06, ili (Ankara) ve sondaki de plaka kodu şeklinde.

man-thinking

Kimler mutlaka kayıt yaptırmalı?

Drone’unuzu hangi amaçla kullanıyorsunuz? Eğer ticari amaçla kullanmaktaysanız zorunlu olarak işlem gerçekleştirmeniz gerekli. Hobi ve eğlence amaçlı kullanımlarda ise azami kalkış ağırlığı 4 kg altında olduğu taktirde kayıt zorunluluğu bulunmuyor. Eğer 4 kg üzeri bir hobi-eğlence drone’una sahipseniz İHA Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptırma zorunluluğunuz var. Söz konusu ağırlık önemli, çünkü en çok tercih edilen hobi-eğlence drone’larının kayıt zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.

Türkiye’de en çok satan drone’lar çoğu modelini incelediğimiz Parrot ve DJI markalı olanlar, bu markaların modellerinin çoğu da 4kg altında ağırlıkla geliyor. Ancak şunu da hatırlatmak gerekli; eğer drone’unuzu ticari amaçla kullanıyorsanız mutlaka kayıt yaptırmanız lazım. Ticari amaçtan kasıt, ücret karşılığı fotoğraf çekimi ve video gibi çalışmalar.

Yazar: Ferhat Verdi

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.