Internet Televizyonu Netflix Türkçe Dil Desteği ile Türkiye'de [Analiz]

Netflix Türkçe dil desteği ile artık Türkiye'de! Peki aylık üyelik ücreti nasıl? Hangi diziler izlenebilecek? İşte tüm sorulara yanıtlar...

Yayınlanma:
Internet Televizyonu Netflix Türkçe Dil Desteği ile Türkiye'de [Analiz]

1997 yılında kurulan Netflix, günümüz popüler TV dizilerinin, sinema yapımlarının internet üzerinden yayınını sağlayan bir platform. Üyelik sistemi ile kullanıcılarına tablet, akıllı telefon, oyun konsolu, bilgisayar gibi aygıtlar üzerinden dizi, film izleme olanağı sunuyor. 22 Eylül 2016 tarihinde düzenlenen basın toplantısı ile Netflix'in ülkemizde de hizmet vermeye başlayacağı duyuruldu. Üstelik İstanbul Çırağan Sarayı'nda düzenlenen ve TeknolojiTuru.com'un da hazır bulunduğu etkinliğe şirketin CEO'su Reed Hastings de katılım gösterdi.

Netflix'in Türkiye'ye verdiği öneme işaret eden bu detayın altı çizilmeli. Peki izleyicileri neler bekliyor? Netflix'ün Türkiye'ye gelmesi en anlama geliyor? Öncelikle uçsuz bucaksız Netflix dizi/film arşivine erişim imkanı, üstelik Türkçe dil desteği (Türkçe dublaj ya da altyazı şeklinde) eşliğinde geliyor. Bu noktada söz konusu arşiv Netflix orijinal yapımları (örneğin Narcos serisi) ile Amerikan ve Avrupa film ve dizileri; belgeselleri, çok çeşitli çocuk programlarına uzanıyor.

Netflix üyelik ücreti ise Aylık 15.99 TL şeklinde belirlendi. Bu ücret beraberinde Türkiye'deki potansiyel kullanıcılar, geniş bir multimedya arşivine merhaba diyecekler. Ve işte güzel haber: Türkiye'deki kullanıcılar, www.netflix.com/tr adresinden kaydolarak Netflix'i bir ay boyunca ücretsiz olarak deneyebilirler. 15.90 fiyata dair yorum Aylık 15.99 TL'lik üyelik ücreti ile çok sayıda dizinin izlenebilecek olması harikulade. Öte yandan ülkemizde dizileri 'Full HD' çözünürlükte altyazılı sunan sayısız platform var. Bunlar her ne kadar konunun yasal olmayan boyutları olsa da varoluşlarını sürdürecek gibiler.

Netflix üyeliği dizilerin çok daha hızlı bir şekilde izlenebilmesi açısından önemli olacak. Çarşamba günü yayınlanan bir Netflix dizisinin Türkçe altyazılı şekilde illegal yolla izlenebilmesi için cumartesi ya da pazar gününü beklemek istemeyenler için üyelik harika. Ben beklerim diyorsanız Netflix üyeliğini es geçmeniz de olası elbette.

Peki ya AKK (Adil Kullanım Kotası) mevzusu ne olacak?

Türkiye'de AKK adında bir internet sınırlaması söz konusu. Örneğin 70 TL'lik bir sınırsız internet aboneliği, 50 GB kullanımdan sonra yavaşlama -cezası- veriyor. (Evet, bu neredeyse bir tür ceza- 50GB'tan fazla iyi içerik seyretme, kullanma cezası) Maalesef durum bu şekilde ve Netflix'te dizi izlemek bolca veri tüketimi anlamına gelecek. Kullanıcıları bu noktada 'düşük çözünürlükte dizi izleme' (örneğin Full HD değil de HD) gibi bir sorun bekliyor. Çünkü eğer AKK durumu söz konusuysa yüksek çözünürlüklü dizilerin izlenmesinde takılmalar baş gösterebilir.

Netflix'in 4K çözünürlükte dizi yayınlarının bulunduğu düşünüldüğünde tek kelimeyle üzücü. Türkiye'de önümüzdeki süreçte AKK umarız ki kalkar.

netflix_logo

Türkçe dil desteği ile izlenebilecek bazı Netflix yapımlarına göz atmak ister misiniz?

House of Cards, Stranger Things, Narcos, The Get Down, Marvel’s Daredevil ve Jessica Jones gibi tüm dünyada fenomen olmuş Netflix dizileri; Making a Murderer, Winter on Fire ve Chef’s Table gibi ödüllü belgeseller ve Adam Sandler’ın başrolünde olduğu The Do-Over ve Ridiculous 6 gibi orijinal filmler artık Türkçe dublaj ve altyazı ile Türk izleyicilerini bekliyor.

Yakında gösterime girecek orijinal diziler arasında 30 Eylül'de yayınlanacak olan Marvel’s Luke Cage'in yanı sıra Gilmore Girls ve The Crown da var. Başrolünde Kevin James'in yer aldığı Uluslararası Bir Suikastçının Gerçek Hatıraları, Christopher Guest'in yarattığı topluluk komedisi Maskotlar ve Brad Pitt'in başrolünü üstlendiği Savaş Makinesi gibi orijinal filmler de yakın zamanda izleyiciyle buluşacak.

Küçükler de unutulmadı

Küçük izleyiciler Beat Bugs, Çizmeli Kedi ve Project Mc2 ve Puffin Rock gibi orijinal yapımların da olduğu geniş bir koleksiyona sahip. Netflix, "Kids" bölümü ile çocukların uygun programları bulmasına yardımcı olmayı ve ebeveynlerin içinin rahat olmasını sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca, Netflix'te herhangi bir reklam yayını yapılmıyor. Türkiye'deki üyeler, Netflix Orijinal içeriklerinin yanı sıra Suits, Gotham, Arrow ve Breaking Bad gibi simge haline gelmiş Amerikan dizilerinin ve Sherlock ve Peaky Blinders gibi İngiliz dizilerinin geçmiş tüm sezonlarının keyfini çıkarabilir. Şu anda Netflix'te mevcut olan Hollywood filmlerinin ve uluslararası filmlerin arasında Felekten Bir Gece, Yerçekimi, Başlangıç ve Kara Şövalye de bulunuyor. Ayrıca Netflix arşivinde bazı Türkçe dizi (Filinta gibi) ve sinema filmleri de (Recep İvedik 4) olacak.

thegetdown_46inh_x_60inw_subway2sheet_vers1_turkey_fin

Şu anda Türkiye'de Netflix'i destekleyen cihazlar arasında şunlar bulunuyor:

Blu-ray oynatıcılarLG, Panasonic, Samsung, Sony, Toshiba
BilgisayarlarMac, Windows, Chrome OS
Oyun konsollarıPlayStation (PS3, PS4), Wii U, Xbox 360, Xbox One
Ev sinema sistemleriLG, Panasonic, Samsung, Sony, Toshiba
Akıllı TV'lerLG, Panasonic, Philips, Samsung, Sony, Toshiba, Vestel, Arçelik
İnternet medya oynatıcılarıApple TV, Google Chromecast
Telefonlar ve tabletleriOS telefonlar ve tabletler, Android telefonlar ve tabletler, Windows Telefon

Netflix CEO'sunun Türkiye'deki konuşmasından önemli bir bölüm: "Son derece popüler olan ve dünya çapında tanınan Türk dizileri, Türk insanının ne kadar müthiş bir hikaye anlatıcısı olduğunu gösteriyor. Netflix, bu içeriklerin dünyada tanınmasında etkin bir şekilde rol almayı hedefliyor. Tamamen Türkçeleştirilmiş bir Netflix sunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Netflix, Türkiye'de hem Netflix'in orijinal içeriklerini hem de Türkiye içinden ve dışından alınan içerikleri koleksiyonuna ekleyerek büyümeye devam edecek." Haberin devamında birbirinden güzel Netflix yapımlarının afişlerini görebilirsiniz. Hepsine bakmayı unutmayın...

Yazar: Ferhat Verdi

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.