Yeni Kararsızlığınız: MacBook Air mi MacBook mu?

İkisi de hafif ve küçük, üstelik pilleri de süper gidiyor; ama hangisini tercih etmeli? İşte bu modern kararsızlığa nokta.

Yayınlanma:
Yeni Kararsızlığınız: MacBook Air mi MacBook mu?

Son yılların en önemli ikilemine dair kapsamlı bir makaleyle karşı karşıyasınız. Emin olun, bu yazının hazırlanmasında sadece teori değil, deneyim de etkili oldu ve ortaya oldukça yüksek oranda detay içeren bir içerik çıktı. Başlıyoruz... Öncelikle; Günümüzde ihtiyacı karşılamaya yönelik Mac tercihleri birkaç noktada ele alınabilir:

  • Yüksek performans, taşınabilirlik gibi bir sorunun olmaması = iMac
  • Yüksek performans, taşınabilirlik, büyük ekranda kullanılabilirlik = Mac mini, Mac Pro
  • Yüksek performans, yüksek taşınabilirlik, uzun pil dayanıklılığı = MacBook Pro
  • Performans, ultra yüksek taşınabilirlik, uzun pil dayanıklılığı = MacBook
  • Yüksek taşınabilirlik, uzun pil dayanıklılığı = MacBook Air 13 ve 11 inç.

Görüldüğü üzere Mac tercihlerinde genellikle ayrım noktaları keskin ve net. Ancak özellikle iki ürün grubunda kullanıcıların kafalarının bir hayli karışık olduğu net bir şekilde görülüyor. Apple mağazaları ve satış noktalarındaki çeşitli yetkililerden de aldığımız bilgilere göre potansiyel Mac kullanıcıları, MacBook Air ve MacBook arasında karar vermekte zorluk çekiyorlar. Bunun nedenlerini ve gözden geçirilmesi gereken noktalar eşliğinde hangisinin kimlere göre olduğunu bu makalede ele alacağız.

comparison-macbook-12-v-air-01

MacBook Air’in öne çıkan özellikleri

Öncelikle MacBook Air ve MacBook’un özelliklerine yakından bakalım; MacBook Air’in en yeni versiyonunda 13 inç modelde 12 saate varan pil dayanıklılığı dikkat çekici. 11 inç modelde bu süre 9 saate kadar… Her iki ekran boyutunda boyutlar ve hafiflik çarpıcı seviyede. Flash depolama, yeni nesil işlemci ve grafikler, 802.11ac WiFi standardı, Thunderbolt 2 kapısı, USB 3.0, multi-touch izleme dörtgeni, arkadan aydınlatmalı klavye gibi özellikler de iddialı.

Diğer detaylar şöyle; 13 inç modelde 1440 x 900 piksel ekran; 11 inç modelde ise 1366 x 768 piksel çözünürlüklü ekran bulunuyor. 128/256 GB SSD seçenekleri sunuluyor. Uçaktan düşen MacBook Air hayatta kalmayı başardı! 3 MB paylaşımlı L3 önbelleğe sahip, 1.6 GHz çift çekirdekli Intel Core i5 (2.7 GHz'e kadar Turbo Boost) işlemci. 11 inç ekranlı modelde 4 GB/8 GB seçenekleri ile 13 inç ekranlı modelde 8 GB RAM. Intel HD Graphics 600 grafik kartı 720p kamera 11 inç için 1 kilo 80 gram ağırlık, 13 inç için 1 kilo 350 gram ağırlık. Her iki modelde de 1.7 cm kalınlık. Peki MacBook neler vaat ediyor?

newmacbookcolors_0MacBook’un öne çıkan özellikleri

Öncelikle 12 inç ekran boyutuna sahip, ultra hafif ve incelik ise çarpıcı özellikleri. İnceliği MacBook Air’den 0,4 mm daha fazla (13,1 mm). Ağırlığı ise sadece 900 gram. Ayrıca çok daha sofistike renk seçenekleri de sunuyor. Özetle bu dizüstü bilgisayarı neredeyse bir tablet gibi taşıyabilmeniz mümkün. Aradaki büyük fark bu, peki yeterince büyük mü?

MacBook Air 13 inç ile MacBook Air 11 inç arasındaki 270 gramlık ağırlık farkı, gerçekten de fark edilir seviyededir. Örneğin iki ekran boyutunu iki elinize alıp tuttuğunuzda farkı kesinlikle hissedersiniz. Ancak şu bir gerçek ki 11 inç-13 inç ekran farkı belirleyici nokta olma konusunda daha fazla ağır basar. 11 inç, yüksek mobilite vaat etmekle beraber net şekilde küçük bir ekrana sahiptir.

features_storage_main

Konu MacBook Air ve MacBook arasında ise hem ağırlık hem de incelik ve ekran boyutu noktasında ayrım noktaları teşkil eder. Öncelikle MacBook, 12 inç ekrana sahiptir. 11-12 ve 13 inç ekranlı bu bilgisayarlar, kendi aralarında önemli farklara sahiptirler. Örneğin 13 inç ekranlı MacBook Air ile 12 inç ekranlı MacBook’u yan yana getirdiğinizde arada tahmininizin ötesinde fark görürsünüz. MacBook ekranı, 13 inç Air’e göre net şekilde daha küçük olduğunu hissettirmektedir.

Bu durumun diğer boyutunu klavye ve multi-touch izleme dörtgeninde de hissedersiniz. 13 inç ekranlı MacBook Air’in ön paneli daha geniş, tuş aralıkları daha fazladır. Dolayısıyla daha ferah bir görünüm/kullanım söz konusu olacaktır. 11 inç ekranlı Air ise 12 inç ekranlı MacBook’a göre her aşamada küçüktür, ancak çarpıcı bir şekilde daha ağırdır. Direkt olarak devre dışı kalacaktır. Kafa karışıklığı zaten daha çok 13 inç Air ile 12 inç MacBook arasında yaşanıyor. Devam ediyoruz…

macbook

Performans noktasında MacBook’un özelliklerini hatırlayalım

Ekran 2304 x 1440 çözünürlük değerine sahip. Bu MacBook Air alternatiflerinden daha iyi bir ekranla geldiği gösteriyor. 4 MB L3 önbelleğe sahip 1.1 GHz çift çekirdekli Intel Core m3 işlemci (2.2 GHz’e kadar Turbo Boost) işlemciye sahip. MacBook Air’de kullanılan işlemci ile karşılaştırıldığında birbirlerine bir hayli yakın performansta oldukları görülüyor.

Ancak şunu belirtelim MacBook Air işlemcisi kılpayı daha iyi. 8 GB RAM, 256 GB SSD, Intel HD Graphics 515 grafik kartı, 802.11ac WiFi standardı diğer öne çıkan özellikleri. Ayrıca 480p kameraya sahip. Macbook Air’in kamerası daha iyi. Ek olarak MacBook Air’in grafik çözümü de MacBook’tan daha yetenekli. Roze altın, altın, uzay grisi ve gümüş renk seçenekleri ile gelir. MacBook sadece ‘gümüş’ renktedir.

İyi-kötü yanları

Özetle MacBook Air’in ekranı MacBook’tan daha kötü. MacBook’un ekranı, MacBook Air 13’ten daha küçük. MacBook Air daha ağır, daha kalın. MacBook Air’in işlemcisi, grafikleri MacBook’tan daha iyi. Pil dayanıklılıkları yakın.

Eğer sizin için daha şık, hafif ve farklı tasarıma sahip bir MacBook deneyimi öncelikliyse tercihiniz MacBook Air’den yana olmayabilir. Gayet mantıklı. Ancak şu da bir gerçek ki MacBook, ekran çözünürlüğü haricinde MacBook Air’e büyük fark atan bir seçenek de değil. Karar sizin.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.