Askıya Alınan Modüler Telefon Project Ara'nın Kısa Tarihi

Google'ın büyük umutlar vaad eden tamamıyla modüler telefonu Project Ara askıya alındı. Project Ara'nın tarihine kısaca göz attık.

Yayınlanma:
Askıya Alınan Modüler Telefon Project Ara'nın Kısa Tarihi

Geçtiğimiz günlerde Google'ın büyük umutlar beslediği modüler akıllı telefon Project Ara askıya alındı. Projenin sürekli ertelenmesi, ürünün bir türlü tüketici versiyonunun çıkartılamaması gibi nedenler Google'ın başını fazla ağrıtmış olacak ki böylesine beklentiye sahip bir proje rafa kaldırıldı...

Peki Project Ara bu noktaya nasıl geldi? Geliştirme sürecinde neler yaşandı? Belirli tarihlerle özetledik.

Yükseliş

10 Eylül 2013 – Hollandalı tasarımcı Dave Hakkens Youtube'da 'Phonebloks' adlı modüler akıllı telefonları anlatan bir video yayınladı. Video teknoloji camiasında anında viral oldu. Hakkens'in videosunda elektronik cihaz çöplüğüne ve prototip modüler telefonun temellerine değiniliyor.

28 Ekim 2013 - Motorola, Google tarafından satın alındıktan sonra Project Ara'yı tanıttı ve açık donanım ekosistemini 6 milyar insana ulaştırmayı planladıklarını söyledi. Motorola'ya göre proje üzerinde zaten ATAP çatısı altında 1 yılı aşkın süredir çalşılıyordu. Şimdi ise Dave Hakkens ve Phoneblok topluluğun da aralarına katıldığı söylendi. Motorola kışın Modül Geliştirme Kiti'nin alfa versiyonunu çıkarmayı amaçlıyordu.

29 Ocak 2014 - Google Motorola'yı Lenovo'ya sattı anca Project Ara ve farklı çalışmalar içeren Motorola ATAP grubunu bünyesinde tuttu.

project ara20 Şubat 2014 - Google'ın bir diğer umut beslenen akıllı telefon projesi Project Tango tanıtıldı.

27 Şubat 2014 - Google sadece Wi-Fi bağlantısına sahip 50 dolarlık temel modüler telefonu 2015'te çıkaracaklarını açıkladı.

4 Nisan 2014 - Google, Ara prototipinin temel 'Endo' modülüne yönelik bir ön izleme gerçekleştirdi.

20 Nisan 2014 - Google Project Ara için detaylı bir şekilde teknik tasarım ve planları içeren Module Developer's Kit'i yayınladı.

Duraklama

2 Temmuz 2014 - Project Ara'nın tasarım lideri Dan Makoski projeden ayrıldı

14 Temmuz 2014 - Google, Project Ara için modül geliştirmek isteyen geliştiricilerin başvurularını kabul etmeye başladı.

29 Ekim 2014 - İlk çalışır durumdaki Project Ara prototipi Spiral 1'in videosu yayınlandı.

14 Ocak 2015 - Google Ara'nın 3G modeme ve 11 tanımlanmamış modüle sahip çalışır durumdaki Spiral 2 prototipini yayınladı. Ayrıca Porto Riko'nun pilot bölge olarak seçildiği ve bu yıl içerisinde telefonun denemeye başlanacağı söylendi.

1 Haziran 2015 - Project Ara'nın teknik takım lideri Paul Eremenko projeden ayrıldı.

Gerileme

17 Ağustos 2015 - Google Porto Riko'da yapacağı denemeyi iptal etti. Pilot bölge çalışmalarını 2016'ya erteledi.

21 Şubat 2016 - LG yarı modüler akıllı telefonu G5'i tanıttı.

14 Nisan 2016 - Facebook Google ATAP Group'un lideri Regina Dugan'ı işe aldı.

20 Mayıs 2016 - Google, Ara modüler telefonunun 2017'de satışa hazır olacağını açıkladı. 2016'nın son çeyreğinde ise geliştirici versiyonunun yayınlanacağına dair söz verildi. Ayrıca teknoloji severleri heyecanlandıran yeni bir video yayınlandı.

28 Mayıs 2016 - Phonebloks'un yaratıcılarında Hakkens Google'ın Project Ara için üretilecek çekirdek parçaları kendilerin üretmesi kararını eleştirdi.

Hakkens'a göre Project Ara herkese açık ve ipler tek bir şirketin elinde olmamalı.

9 Haziran 2016 - Project Ara'nın doğdu şirket olarak Motorola modüler arka kapaklara sahip Moto Z'yi tanıttı.

1 Eylül 2016 - Reuters Google'ın Project Ara'yı rafa kaldırdığını iddia etti.

2 Eylül 2016 - Google Project Ara'nın askıya alındığını onayladı. Kimilerinin büyük umutlar beslediği, kimilerinin ise burun kıvırdığı Project Ara'nın kaderi bundan sonra ne olacak bilmiyoruz ama yakın zamanda tamamıyla modüler bir telefon göremeyeceğimiz kesin.

Yazar: Tahsin Özyer

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız1
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.