4K Ultra HD TV dünyasını, satın alırken dikkat edilmesi gereken detaylar eşliğinde ele alacağız.
Eğer televizyon sektörünü biraz yakından takip ediyorsanız, ‘4K TV’ konusunun aslında 2012’den beri üreticiler tarafından piyasada dillendirilmeye başlandığının farkındasınızdır. Aynı zamanda, Ultra HD (UHD) diye de tanımlanan teknoloji, bilindik 1080p HD TV’lerden bir adım ileri konumda…
Yakın zamanda televizyon almayı planlıyorsanız, bu mutlaka bir 4K UHD TV olmalı. Keza, her teknolojik üründe olduğu gibi, televizyon dünyasında da şu gerçekleşiyor; ‘yeni ürün geldiğinde eskileri tarih oluyor.’
Peki 4K TV alırken, nelere dikkat etmek lazım? Hangi marka ve özelliklere bakmak lazım? Biraz bu konuya göz atalım.
4K TV ile diğerlerinin farkı nedir?
Öncelikli değinilmesi gereken konu budur. Çünkü ilk sorulacak soru, ‘4K televizyonların ne farkı var ki?’ olacağından, bu husus oldukça önemli. 640×480 (yani 480p) çözünürlük ile başlayan yolculuk, daha sonra 1280×720 ile High Definition (HD) yani yüksek çözünürlüklü ekranlarla devam etmeye başladı. Bu bir milat gibi görünüyordu ki, sonrasında 1920×1080 (yani 1080p)’ye yükselen çözünürlük teknolojisi, hız kesmeden kendini geliştirmeye devam etti.
Diğer yandan 1080p derken, dikey çizgideki piksellerden bahsederken, 4K’da durum biraz farklı. Çünkü 4K UHD TV’lerde yatay çizgideki pikselleri sayıyoruz.
Bu teknolojiye neden ‘4K TV’ denildi?
4K TV ismi, 3840×2160 rakamlarından yola çıkılarak verilmiş. 3.840’ı 4’e tamamlanmış ve 1920’nin (1920×1080) iki katı olması sebebiyle, 4K denmesi uygun görülmüş.
40 inç 4K Smart TV’ler de piyasada satılıyor olsa da, eğer normal bir HD (yüksek çözünürlüklü) televizyon ile farkı anlamak istiyorsanız, daha büyük boyutları tercih etmelisiniz. Aksi halde çok büyük bir fark sezemeyebilirsiniz. Bu sebeple en az 43 ya da 49 inç televizyonlara göz gezdirmelisiniz. Emin olun, çok uçurum kadar fiyat farkı yok, bahsettiğim modeller arasında.
Bu yazımızı hazırlarken Türkiye’deki 4K Televizyonları hem fiyat hem de performans bazlı araştırmaya gayret ettik.
1,600 TL’den başlayan 4K TV fiyatları, 43 Bin TL’ye kadar çıkıyor. Peki, tercihimizi nasıl yapmalıyız?
– Görüntü özelliği en az 3840 x 2160 Piksel olmalı. Bu oldukça önemli bir husus!
– Ekran boyutu 40 inç olanları da tercih edebilirsiniz. Ancak biz minimum 43-49 inç tavsiye ediyoruz. Yayın kalitesini anlayabilmek için daha büyük ekranlara ihtiyacınız olacak. Uygun fiyata ve kaliteli 55 inç tvler bulmak da mümkün artık.
– Görüntü tarama hızı çok önemli. Eğer düşük hızlı bir cihaz alırsanız, kanal geçişleri de Smart TV’de gezintileriniz de eziyete dönüşür. Sipariş vermeden önce mutlaka karşılaştırmalar yapın.
40-43 inç televizyonlar, genel itibariyle, 2200-2600 TL etiket fiyatıyla satılıyor. Daha ileriye dönük kullanırım ve çok daha iyi performans almak isterim derseniz, 2800-3000 TL’ye hem 48-49 inç hem de LG ya da Samsung marka 4K televizyonlar tercih edilebilir.
40 inç noktasında ise LG, Samsung, Philips, Sony ya da Panasonic alınabilir.
Fiyat tabi ki boyuta göre belirlenmiyor
Televizyonun boyutu haricinde fiyatı etkileyen diğer faktörler ise markası, görüntü tarama hızı ve ekran çözünürlüğüdür. Bazen 43 inç televizyon, 40 inçten daha ucuz olabilir. Bunun en büyük faktörü, çözünürlük kalitesi ve tarama hızı hangisi iyi ise, o biraz daha pahalı olabilir.
3 boyutlu da seçenekleriniz arasında olabilir
UHD TV almışken, 3 Boyutlu (3D) da olsun isterseniz, yine fiyat konusunda çok uçmanıza da gerek yok, 2-3 Bin TL’ye kaliteli 3 Boyutlu televizyonlar bulabilirsiniz. Ancak bunlar minimum fiyatlar tabi ki. Eğer kaliteli bir 3 boyutlu televizyon alacaksanız, bütçeyi biraz daha artırmalısınız. Bunların haricinde, satın alırken gözlük kalitesine, fiyatlarına ve 3 boyut ile ilgili detaylarına da bakmayı unutmayın.
En kalitelisi olsun derseniz…
Dünyada Panasonic ve Sony bu alanda yarışıyor. Ancak, daha önce de okuduğumuz ve sizlerin bir çoğunun da bildiği üzere, Panasonic şirketinin Türkiye piyasasında televizyon satışını durdurmasından dolayı, seçenek olarak sadece Sony kalıyor. Samsung ve LG için de haklarını vermek gerektiğini düşünenlerdenim. Ancak en iyisi ve en kalitelisini sorduğunuzda, Sony deyip, kenara çekilebiliriz. Güzel bir UHD 4K Sony televizyon için en az 4 Bin TL’yi gözden çıkarmalısınız. Bu bir gerçek.
Yazımızda bağımsız karşılaştırmalar ve incelemeler yapmaya çalıştık. İsmini zikrettiğimiz markaların her biri alanında tanınmış, dünyanın önde gelen üreticileri aynı zamanda. Bu arada, 5K TV’lerle ilgili yazılarımız da çok yakında sizlerle. Takipte kalın…
4K çözünürlük nedir?
4K çözünürlüğü çoğunlukla dijital filmlerde ve bilgisayar grafiklerinde kullanılan bir çözünürlük formatıdır. 4K’da yatay çözünürlük yaklaşık 4.000 pikseldir. Yatay çözünürlük açıklanan oran aynı zamanda 720p ve 1080p dikey sayısını temsil eder.
4K’nın ilk evreleri
İlk etap UHDTV deney çalışması 2003 yılında yapılmıştır. 30 dakika süren test çalışmasında HD yayının 16 katı daha yüksek bir çözünürlüğe ulaşılmıştır. UHDTV için geliştirilen ilk kamera 2,5 inç (64 mm) ebatlarında CCD teknolojisi ile dizayn edilmiştir. İlk UHD kamera 3840 × 2048 çözünürlüğe sahipti. Sonrasında UHD kameralarının 7680×4320 megapiksele yükseltilmesi ile ilgili çalışmalar başarıyla sonuçlandı. (Vikipedi)
Yazar: Said Murat
YORUM
bence Vestel maraka olmamasına dikkat edilmelidir. Nedenini ise;
Vestel önce toplamacılığı bıraksın panel üretecek ne alt yapı nede sermaye vestelde yok!!
Gururla yerli sloganına aldanıp, pişman olmayın.
6-7 yıl öncesine kadar evimdeki bütün ürünler sıemens marka idi. Sonrasında;
Türk malı, yerli üretim diyerek, Vestel markasını tercih etmeye başladım.
Vestel marka Buzdolabı, Bulaşık makinası, Televizyon aldım. Çamaşır makinası ve fırını da Vestel marka almayı düşünüyordum.
22.06.2017 tarihinde n11 sitesinden 2044 TL ye almış olduğum Vestel ub8300 model televizyonun renk kalitesinin, komşumuzun 850 TL ye almış olduğu LCD televizyon kadar bile olmadığını fark ettik. Ayrıca internet tarayıcısı her 2 saniyede bir sayfayı yeniliyordu, sıkıntılı idi.
İade etmek için satıcı ile görüştüğümde; müşteri memnuniyetinin kendileri için önemli olduğunu belirterek, birçok kez montajı yapılmış olmasına rağmen başka marka televizyonları raporsuz, onaysız iade aldıklarını ancak; Vestel markanın zorluk çıkarttığını iade alamayacaklarını, Vestel den sadece değişim onayı bile alırsam iadeyi kabul edeceklerini belirtti.
Vestel müşteri hizmetlerini aradım. Bana yardımcı olmadılar, satıcının Vestel hakkındaki yorumunun doğru olduğunu gördüm. Maalesef Vestel ürettiği ürünün arkasında durmuyor, müşteri memnuniyetine hiç önem vermiyor. “VESTEL GURURLA YERLİ” imiş?
Vestelin sıradan sayılabilecek bir firma kadar bile müşteri memnuniyetine önem vermediğini gördüm. İnternet üzeri almış olduğum 3-4 gün duvara asılı olarak kullanılmış bir televizyondan memnun olmadığım için iade edip, yaşadığım şehirde görerek yine Vestel marka bir televizyon almak istediğimi dolayısıyla maddi kayıplarının olmayacağını. Ürettikleri malın arkasında müşlterilerinin yanında olmaları gerektiğini belirttim. Yardımcı olmalarını bekliyorum. Yardımcı olmazlarsa; tüketici heyeti, mahkemesi ne gerekiyorsa yasal yollardan hakkımı arıyacağım.
Bilgi paylaşımı ve hak aramanın önemine inandığım için bu konuyu açtım. Vestel yetkililerinin kararını bekliyorum. Olumsuz karar vermeleri durumunda; yasal mücadelem aşamasında, bu konuda bilgili arkadaşlarımızdan yardım ve yönlendirme bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim
bende tv almak üzereyim acaba vestel marka alsam mı diye kararsızdım biraz çekincelerim vardı açıkcası. sizin bu yorumunuzu ve diğer sitelerde yer alan bazı yorumları okuduktan sonra vestel marka tv almaktan vazgeçtim. teşekkür ederim..
Vestel tv düşünüyordum . Yorum için çok teşekkürler. Eski televizyonum sony. 10 yıl oldu. Yine sony olacak gibi ama biraz daha borca gireceğim heralde. Ama vestelle sorun yaşayacağıma biraz fazla çalışırım kafam rahat olur