4K TV Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

4K Ultra HD TV dünyasını, satın alırken dikkat edilmesi gereken detaylar eşliğinde ele alacağız.

Yayınlanma:
4K TV Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer televizyon sektörünü biraz yakından takip ediyorsanız, ‘4K TV’ konusunun aslında 2012’den beri üreticiler tarafından piyasada dillendirilmeye başlandığının farkındasınızdır. Aynı zamanda, Ultra HD (UHD) diye de tanımlanan teknoloji, bilindik 1080p HD TV’lerden bir adım ileri konumda... Yakın zamanda televizyon almayı planlıyorsanız, bu mutlaka bir 4K UHD TV olmalı. Keza, her teknolojik üründe olduğu gibi, televizyon dünyasında da şu gerçekleşiyor; ‘yeni ürün geldiğinde eskileri tarih oluyor.’ Peki 4K TV alırken, nelere dikkat etmek lazım? Hangi marka ve özelliklere bakmak lazım? Biraz bu konuya göz atalım.

4K TV ile diğerlerinin farkı nedir?

Öncelikli değinilmesi gereken konu budur. Çünkü ilk sorulacak soru, ‘4K televizyonların ne farkı var ki?’ olacağından, bu husus oldukça önemli. 640x480 (yani 480p) çözünürlük ile başlayan yolculuk, daha sonra 1280x720 ile High Definition (HD) yani yüksek çözünürlüklü ekranlarla devam etmeye başladı. Bu bir milat gibi görünüyordu ki, sonrasında 1920x1080 (yani 1080p)’ye yükselen çözünürlük teknolojisi, hız kesmeden kendini geliştirmeye devam etti. Diğer yandan 1080p derken, dikey çizgideki piksellerden bahsederken, 4K’da durum biraz farklı. Çünkü 4K UHD TV’lerde yatay çizgideki pikselleri sayıyoruz.

9500_Lifestyle__5_

Bu teknolojiye neden ‘4K TV’ denildi?

4K TV ismi, 3840x2160 rakamlarından yola çıkılarak verilmiş. 3.840’ı 4’e tamamlanmış ve 1920’nin (1920x1080) iki katı olması sebebiyle, 4K denmesi uygun görülmüş. 40 inç 4K Smart TV’ler de piyasada satılıyor olsa da, eğer normal bir HD (yüksek çözünürlüklü) televizyon ile farkı anlamak istiyorsanız, daha büyük boyutları tercih etmelisiniz. Aksi halde çok büyük bir fark sezemeyebilirsiniz. Bu sebeple en az 43 ya da 49 inç televizyonlara göz gezdirmelisiniz. Emin olun, çok uçurum kadar fiyat farkı yok, bahsettiğim modeller arasında. Bu yazımızı hazırlarken Türkiye’deki 4K Televizyonları hem fiyat hem de performans bazlı araştırmaya gayret ettik.

71ELvMvlXnL__SL1500_

1,600 TL’den başlayan 4K TV fiyatları, 43 Bin TL’ye kadar çıkıyor. Peki, tercihimizi nasıl yapmalıyız?

- Görüntü özelliği en az 3840 x 2160 Piksel olmalı. Bu oldukça önemli bir husus!

- Ekran boyutu 40 inç olanları da tercih edebilirsiniz. Ancak biz minimum 43-49 inç tavsiye ediyoruz. Yayın kalitesini anlayabilmek için daha büyük ekranlara ihtiyacınız olacak. Uygun fiyata ve kaliteli 55 inç tvler bulmak da mümkün artık.

- Görüntü tarama hızı çok önemli. Eğer düşük hızlı bir cihaz alırsanız, kanal geçişleri de Smart TV’de gezintileriniz de eziyete dönüşür. Sipariş vermeden önce mutlaka karşılaştırmalar yapın. 40-43 inç televizyonlar, genel itibariyle, 2200-2600 TL etiket fiyatıyla satılıyor. Daha ileriye dönük kullanırım ve çok daha iyi performans almak isterim derseniz, 2800-3000 TL’ye hem 48-49 inç hem de LG ya da Samsung marka 4K televizyonlar tercih edilebilir. 40 inç noktasında ise LG, Samsung, Philips, Sony ya da Panasonic alınabilir.

Fiyat tabi ki boyuta göre belirlenmiyor

Televizyonun boyutu haricinde fiyatı etkileyen diğer faktörler ise markası, görüntü tarama hızı ve ekran çözünürlüğüdür. Bazen 43 inç televizyon, 40 inçten daha ucuz olabilir. Bunun en büyük faktörü, çözünürlük kalitesi ve tarama hızı hangisi iyi ise, o biraz daha pahalı olabilir.

ub9500-lifestyle

3 boyutlu da seçenekleriniz arasında olabilir

UHD TV almışken, 3 Boyutlu (3D) da olsun isterseniz, yine fiyat konusunda çok uçmanıza da gerek yok, 2-3 Bin TL’ye kaliteli 3 Boyutlu televizyonlar bulabilirsiniz. Ancak bunlar minimum fiyatlar tabi ki. Eğer kaliteli bir 3 boyutlu televizyon alacaksanız, bütçeyi biraz daha artırmalısınız. Bunların haricinde, satın alırken gözlük kalitesine, fiyatlarına ve 3 boyut ile ilgili detaylarına da bakmayı unutmayın.

En kalitelisi olsun derseniz...

Dünyada Panasonic ve Sony bu alanda yarışıyor. Ancak, daha önce de okuduğumuz ve sizlerin bir çoğunun da bildiği üzere, Panasonic şirketinin Türkiye piyasasında televizyon satışını durdurmasından dolayı, seçenek olarak sadece Sony kalıyor. Samsung ve LG için de haklarını vermek gerektiğini düşünenlerdenim. Ancak en iyisi ve en kalitelisini sorduğunuzda, Sony deyip, kenara çekilebiliriz. Güzel bir UHD 4K Sony televizyon için en az 4 Bin TL’yi gözden çıkarmalısınız. Bu bir gerçek. Yazımızda bağımsız karşılaştırmalar ve incelemeler yapmaya çalıştık. İsmini zikrettiğimiz markaların her biri alanında tanınmış, dünyanın önde gelen üreticileri aynı zamanda. Bu arada, 5K TV’lerle ilgili yazılarımız da çok yakında sizlerle. Takipte kalın...

4K çözünürlük nedir?

4K çözünürlüğü çoğunlukla dijital filmlerde ve bilgisayar grafiklerinde kullanılan bir çözünürlük formatıdır. 4K'da yatay çözünürlük yaklaşık 4.000 pikseldir. Yatay çözünürlük açıklanan oran aynı zamanda 720p ve 1080p dikey sayısını temsil eder. 4K’nın ilk evreleri İlk etap UHDTV deney çalışması 2003 yılında yapılmıştır. 30 dakika süren test çalışmasında HD yayının 16 katı daha yüksek bir çözünürlüğe ulaşılmıştır. UHDTV için geliştirilen ilk kamera 2,5 inç (64 mm) ebatlarında CCD teknolojisi ile dizayn edilmiştir. İlk UHD kamera 3840 × 2048 çözünürlüğe sahipti. Sonrasında UHD kameralarının 7680×4320 megapiksele yükseltilmesi ile ilgili çalışmalar başarıyla sonuçlandı. (Vikipedi)

Yazar: Said Murat

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız3
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.