Dünyanın En Uzun Demiryolu Tüneli İsviçre’de Açılıyor

İsviçre’de inşası tamamlanan dünyanın en uzun demiryolu tüneli sayesinde bir ‘rüya’ gerçek olacak. İşte detaylar...

Yayınlanma:
Dünyanın En Uzun Demiryolu Tüneli İsviçre’de Açılıyor

Aslında tarihin çok eski dönemlerine gidildiğinde Hannibal’in Roma’yı ele geçirmesine engel olduğu söylense de günümüzde Alpler, Avrupalılar için gerçek bir sorun. Bu uzun dağ sırası, kıtanın batısı ile merkezi arasında kalın bir duvar adeta ve İsviçre’de inşası tamamlanan demiryolu tüneli (resmi adı Gotthard Base Tunnel) sayesinde bir ‘rüya’ gerçek olacak.

1 Haziran 2016 tarihinde açılacak yapı, bugüne kadar inşa edilen en uzun demiryolu tüneli olma özelline de sahip. Yaklaşık 57 km uzunluğa sahip. Evet, bir tünel ve tam 57 km uzunlukta, yaklaşık olarak İstanbul’un Bakırköy ilçesinden Anadolu yakasının en uç noktalarından biri olan Kartal’a olan mesafe kadar. Kuzey İtalya ovaları ile İsviçre ovalarını bağlayan bu demiryolu tüneli, 53,8 km uzunluğa sahip Japonya’daki Seikan Tüneli’ni de geride bırakıyor.

1992 yılında ulusal referandum sonrasında yapılması yönünde karar alınan, 1996’da yapımına başlanan, uzun bir kazı çalışması sonrası 2011’de de demiryolu inşası için çalışmalara başlanan söz konusu demiryolu tünelinin inşasının toplam 10 milyar 300 milyon dolara mal olduğu belirtiliyor. Dünyanın en uzun tüneline gelirsek, biraz şaşırmanız olası. Çünkü ABD’de 1945 yılında açılan su tünelinin uzunluğu 137 km.

En uzun tüneller listesi için buraya tıklayabilirsiniz.

Yazar: Ferhat Verdi

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.