Röportaj: Aleksey Dovguyla / Photoshop Sanatçısı

Rusya’nın önde gelen fotoğraf ve photoshop sanatçılarından Aleksey Dovgulya ile İstanbul’da bulunduğu sırada özel bir söyleşi gerçekleştirdik.

Yayınlanma:
Röportaj: Aleksey Dovguyla / Photoshop Sanatçısı

Ferhat Verdi: Sayın Aleksey Dovgulya, Photoshop sanatçısı ve fotoğrafçı özelliklerini bir arada taşıyorsunuz. Fotoğraf çekmeye nasıl karar verdiniz? Aleksey Dovgulya: Karar verme sürecim küçük yaşlarda gelişti. Fotoğraflara bakmayı her zaman çok sevmişimdir. Çocukluğumda yabancı dergilere bakardım ve özellikle fotoğraflar ilgimi çekerdi. Ve yazıları okumayı pek sevmezdim. Dergilerde yer alan fotoğraflar beni her zaman etkilemiştir ve daha iyi fotoğraflar çekebileceğimi düşünürdüm. Küçükken bende bir gün dergilerde yer alacak fotoğraflar çekmek istemişimdir.

0002-_IMG_0364_retouch

F.V: Fotoğrafçılık kariyeriniz ve Photoshop geçmişinizle birlikte süreç nasıl gelişti? A.D: Bugünlerde Photoshop bilgisi olmadan iyi bir şekilde fotoğraf elde etmek hiç kolay değil. Her fotoğrafçı, belli bir photoshop bilgisine sahip olmalıdır. Çünkü çalışma sonucunda, fotoğraftaki hataları azaltıp kaliteyi bu şekilde ön plana çıkarabilmek mümkündür. Bu günlerde internet başında bile photoshop çalışmak ve photoshop bilgisini geliştirmek mümkün. Ancak eskiden internet yoktu. Ben geçmişten beri kitaplardan çalışarak photoshop bilgimi geliştirdim. Photoshop’u kitaptan çalışmak internetten çalışmaktan çok daha zordur. Fakat daha çok vakit gerektirdiği için daha etkili olduğunu düşünüyorum.

girise_-001

F.V: Özel konsept çalışmalarında model seçiminde uygun model bulmak kolay olmuyor. Modelleriniz profesyonel mi hayatın içinden amatörler mi? A.D: Duruma göre değişiyor tabi. Kendiliğinden güzel, doğal birçok insan var dışarıda.Ve hayli yetenekli ve karizmatikler. Fakat genelde kural itibariyle ajansa bağlı modellerle çalışıyorum. Model iyi görünmeli ve ajansın bana direttiği bir kişi olmamalı. İnternette, moda endüstrisine dair bayan ve erkek profilleri arasından seçim yapıyorum. İlgimi çeken modellerin internet kaynaklı profillerini buluyorum. Model, çekimler sırasında beni tatmin etmeli ve isteyerek poz verdiğini hissettirmeli.

IMG_9781_retouch

F.V: İstanbul’da daha önce Workshot’ta bir workshop ve atölye çalışmanız oldu. Bu çalışmadan bahseder misiniz? A.D: Workshop’ta birçok şey gösterip anlattım. Bir grup profesyonel fotoğrafçı ile fotoğraf stüdyolarındaki ışıklar, farklı ipuçları, sırlar ve fotoğrafçılık mesleği hakkında bolca konuştuk. Fotoğrafa ilgili kişilerin katılımı oldu.

IMG_2415_export

F.V: Yakında yeni projeleriniz veya sergileriniz olacak mı? A.D: Birçok plan ve projem var. Umuyorum hepsi gerçek olur. Rusya’da sabit bir eğitim ile beraber Rusya’da çalışmalarımla ilgili sergilerim olacak. Bana bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Teşekkür ederiz.

Bu röportaj FotoTeknik dergisinde yayınlanmıştır. İzinsiz kullanımı yasal müeyyideye tabidir. info@teknolojituru.com

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.