Mac’te Sık Karşılaşılan Sorunlar için Pratik Çözümler - 1

Apple Mac kullanıcılarının sıklıkla karşılaşabildiği sorunlar için karmaşadan uzak çözüm önerilerini bir araya getirdik.

Yayınlanma:
Mac’te Sık Karşılaşılan Sorunlar için Pratik Çözümler - 1

Apple Mac bilgisayarlar PC’lerle karşılaştırıldıklarında sağlam ve sorunsuz çalışmalarıyla, virüs, çökme vesaire gibi tehlikeler içinde yaşayan PC’lere fark atıyorlar. İki tür bilgisayarın da kullanıcılarıyla konuştuğunuzda, Mac kullanıcılarının sorunsuz kullanımdan sıklıkla dem vurduklarını görebiliyorsunuz. Ancak Mac’lerin de bilgisayar olduğunu unutmamak gerek. Ve teknolojik hiçbir cihazda ne yazık ki hiç sorun yaşamama gibi bir şansınız yok.

Bir Mac kullanırken, PC’lerde olduğu gibi, “teknoloji hayatımı kolaylaştırıyor mu, yoksa çıkardığı problemlerle durum zaten dengeleniyor mu” diye sık sık hayıflanmasak da, Mac’lerin sorunlu olmaktan çok, zaman zaman kaprisli olabileceklerini hatırlamamız gerekiyor. Gerçekten de kullanıcısına rahat çalışma konusunda sonuna kadar destek olan Mac, aynı özeni sizden de bekliyor. Ve yaptığınız bir hatayı affetmeyebiliyor. Dosyamızda Mac’lerle çalışırken en sık karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerine yer vereceğiz, ancak yine hatırlatalım ki bunların büyük bir bölümü kullanıcı hatasından kaynaklanabiliyor.

443255853_ac028d34c2_o

Force Quit, Force Quit!!!! Eğer bir uygulama yanıt vermiyorsa, donmuş gibi görünüyor ya da dock bölümünde zıplayıp duruyorsa, artık “Force Quit” demenin zamanı gelmiş demektir. Bunu yapmak için Komut-Alt-Esc kısayoluyla Force Quit ekranını görüntüleyebilirsiniz. Programdan çıktıktan sonra aynı programı yeniden başlatmayı deneyin. Eğer hala çalışmıyorsa, belki de OS X versiyonunuzla bir uyumsuzluk siz konusu olabilir.

Force Quit demekten çekinmeyin, yeni nesil Mac’lerin özellikleri sayesinde artık bu işlem sisteme hiçbir zarar vermiyor, bilgisayarı yeniden başlatmanıza da gerek kalmıyor.

Güncellemede hata mı var?

System Preferences içindeki Software Update çalışırken bir sorunla karşılaşıyorsanız, Permissions konusunda bir şeyler yapmanız gerekiyor olabilir. OS X, hangi kullanıcının hangi dosyalara ulaşabileceğini belirten bir izin sistemi üstünde çalışıyor diyebiliriz. Eğer burada bir sorun çıkarsa, Mac’iniz de yanılabilir ve sizin izniniz olmayan bir yazılım ya da uygulamayı çalıştırmaya çalıştığınızı sanabilir. Applications’dan Utilities içine girin ve Disk Utlity’yi açın. Başlangıç sürücünüzü seçin (genellikle adı Macintosh HD olan) ve Repair Disk Permissions seçeneğini seçerek bu izin sisteminin tamir edilmesini sağlayın. Bundan sonra, yazılımları güncellemeyi yeniden deneyin. Eğer sorun buradaysa, büyük ihtimalle kolaylıkla çözülmüş olacaktır.

2231067059_28613459cd_o

“Dosya bu programla açılmıyor…”

Eğer bir dosya ya da doküman açılması gereken uygulama ile açılmıyorsa, komut-alt’a basılı tutarak dosyayı uygulamanın ikonu üzerine getirmeyi deneyin. Bu işlem uygulamayı dosyayı açmaya zorlayacaktır. Birçok uygulama için bu yöntemi kullanabilirsiniz ancak hepsinde başarı garantili değil. Böyle durumlarda sorun çıkaran dosyayı seçin, komut –I’ya basarak bilgi kutusunun açılmasını sağlayın. Buradan birlikte açmanızı sağlayacak Open With’i seçin, buradan görüntülenecek listeden dosyayı açacağınız uygulamayı seçin.

Yaz dizisi devam edecek, takipte kalın...

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.