Canon EOS M3 Detaylı İncelemesi (18-55mm IS Lens ile)

Canon EOS M3 tüm detayları ile mercek altında. Aynasız sistemli fotoğraf makinesi, bu makalede inceleme haricinde gizli detaylarıyla da karşınızda...

Yayınlanma:
Canon EOS M3 Detaylı İncelemesi (18-55mm IS Lens ile)

Fotoğraf makinesi kavramı, bundan 10 sene önce kompakt ve DSLR olarak iki ayrı ana maddeye ayrılmıştı. DSLR makineler, ağır ve büyük; kompaktlar ise adından anlaşılacağı üzere hafif ve son derece taşınabilir yapıya sahiplerdi. Daha sonra bu iki segmentin birbirine yakınlaşması ve büyük boyutlu DSLR’ların taşınabilirliği de bünyesinde barındırabileceği bir kategori üzerinde yoğunlaşılmaya başlandı.

Ortaya çıkan yeni tür, kompakt ölçülerde ama objektifi (lens olarak da bilinir) değiştirilebilir yapıdaydı. Japon teknoloji şirketi Canon, bu sınıfa uzun süre yakınlaşmadı, ancak geçtiğimiz birkaç yıl içinde bu alanda modeller üretip satışa sunmaya başladılar. İşte bu modellerden biri olan EOS M3, test merkezimize konuk oldu. Aynasız sistem olarak da atfedilen bu segmentin iddialı alternatiflerinden biri olan Canon EOS M3, gerek minimalist tasarımı gerekse detaylarla bezeli teknolojisi ile dikkate değer modellerden. Fotoğraf makinesinin gerek tasarım gerekse teknik özelliklerine yakından bakacağız. İlk olarak tasarımına ilişkin öne çıkanlar mercek altında. Başlıyoruz…

canon-eos-m3

Tasarımına dair öne çıkanlar

Canon EOS M3, oldukça kompakt bir görünümle geliyor. Hatta şaşırtıcı bir forma sahip. Ait olduğu sınıfın ortalama ağırlığına çok uzak değil, çoğu diğer modelden biraz daha hafif. Ölçüleri ise şaşırtıcı derecede. Ürün, adeta bir kağıdın katlanıp, katlanıp birleştirilmesi gibi. Her şey derli toplu ve çarpıcı derecede ‘kompakt fotoğraf makinesi’ ölçeğinde. Üzerinde sağdan sola pozlama değeri için kadran, mod kadranı, , açma-kapama düğmesi, M-Fn, deklanşör, harici flaş girişi, flaş bulunuyor.

Burada on-off ile EOS M3 yazısı dikkat çeken iki detay. Mod kadranında video otomatik pozlama, isteğe bağlı, elle pozlama, diyafram önceliği AE, enstantane önceliği AE, program AE, otomatik akıllı sahne, hibrit auto, yaratıcı asistanı, elde gece sahnesi görünümü değiştirme, yüksek dinamik aralık olmak üzere çok sayıda seçenek sunuluyor. Kullanıcı, dilediği şekilde kullanım sağlıyor. Eğer isterse otomatik isterse manuel çekim gerçekleştirebiliyor. Ekran üzerinden kolay anlaşılır açıklamalarla gelen bu seçenekler, profesyonel fotoğrafçılığa atılan iddialı adımlar için gayet yeterli bir teknik düzeyi sunuyor.

canon-eos-m3

EOS M3’ün lens öndeyken sağında HDMI var, solda ise flaşı açan buton var. Altında pil ve SD kart girişi bulunuyor. Ön kısmında lens çıkışının üzerinde Canon logosu, altında EOS ve ortada basılı tutulduğunda lensi çıkarmaya yarayan buton bulunuyor. Elin kavrama bölgesi biraz küçük ama yeterli. Burada kullanılan deri, fotoğraf makinesinin tasarım adına dikkat çekici detaylar arasında. Üründe genel olarak mat renk dikkat çekiyor. Malzeme kalitesi yönünden EOS M3’ün tatmin edici olduğunu belirtelim. Kutu içeriğindeki askısı da makineyle birlikte gayet güzel görünüyor. Son derece tutarlı ölçülerle gelen cihazın lensini çıkardığınızda taşınması adeta çocuk oyuncağına dönüyor.

Hafifliği biraz daha artıyor. Bir aynasız sistemli fotoğraf makinesini, bu formda görmek oldukça tuhaf. Her şey yönetiminiz dahilinde adeta. Tek elle tutulmasında bir sorun yok, ancak lensin ağırlığı nedeniyle ani çekimlerde küçük dengesizlikler yaşanabilir. Daha çok iki ayağın dik bir şekilde konumlandırıldığı, vücut ağırlığının düzenli olduğu, sakin çekimler için geliştirilmiş gibi.

Aksiyona meraklıysanız alışmanız zaman alabilir. Öte yandan bırakın sırt çantasını, basit bir el çantasında dahi istediğiniz yere taşıyabilmeniz mümkün. Bu da gezginler için güzel haber. Peki kullanımı hakkında neler belirtilebilir? Öncelikle tüm buton ve kadranlar zaten elinizin ‘fazlasıyla’ altında. Tuşları kolaylıkla bulup kullanabilirsiniz. Kısa bir alışma süresinin ardından rahatlıkla entegre olunan bir aynasız sistem fotoğraf makinesi EOS M3.

canon-eos-m3

Teknik özellikler ve sonuç

24.2 MP fotoğraf çekebilen cihaz, Full HD video kaydına da olanak tanıyor. DIGIC 6 işlemcisi, daha önceki EOS M serisi modellerdeki başarılı hıza vurgu adeta. Cihaz genel olarak tüm yönleri ile son derece iyi bir hız beraberinde sizi karşılıyor. Cihazda, 12.800’e kadar ISO aralığı sayesinde düşük ışıklı ortamlarda belli fotoğrafçılık kurallarına uyulduğu taktirde net çekimler yapabilmenin önü açık. 49 AF noktası ile hızlı odaklama özelliği çarpıcı. Kısa süre içinde hedefe kilitlenen bir aygıt ortaya çıkarılmış. RAW formatta çekim yapılyor.

Fotoğraf kalitesi, renkler, denge ve diğer birçok detayda EOS M3 sınıfı geçen aynasız fotoğraf makinesi seçenekleri arasında yer alıyor. Üründe modern teknoloji trendlerine dair bir dizi özelliğe de yer verildiği görülüyor. Örneğin 1 milyon 80 bin noktalı LCD ekranı, sahip olduğu mekanizma sayesinde yukarı ve aşağı yönde hareket edebiliyor. Tamamen dönebildiği için selfie çekiminin de aralarında yer aldığı çok sayıda kullanım alanını daha kolay hale getiriyor. Örneğin bir objeyi alttan çekmek istiyorsunuz; normal şartlarda eğilmeniz gerekirken bu aygıtta sadece cihazı aşağı doğru tutup ekranı havaya kaldırarak istediğiniz açıyı büyük bir konfor eşliğinde görebiliyorsunuz.

Ek olarak son dönemin bir diğer trend özelliği kablosuz bağlantı da modelde mevcut. Bu da çekilen fotoğraf ve videoların akıllı telefon, tablet, vb.’ye aktarımını sağlıyor. Ayrıca NFC özelliği de var. Flaşı oldukça küçük ve ek bir flaş satın almayı gerekli kılabilir. Elbette karanlık ortamlarda fotoğraf çekmekten fazlasıyla hoşlananlar için. Canon EOS M3, fotoğrafla yakından ilgilenen ama geliştirilmesi gereken yönleri bulunan amatörler için ideal bir ‘sonraki aşamaya geçiş’ alternatifi. Bu fotoğraf makinesi ile kendinizi geliştirebilir, manuel ayarlarla profesyonel bir dizi tekniği daha yakından anlayabilirsiniz. Kompakt yönü ve gençlere yönelik bazı detaylarıyla (selfie çekimi için ekran hareketi, Wi-Fi, NFC…) öne çıkan makineler arasında.

Artıları: Hafif Küçük Dönen ekran Hız Wi-fi, NFC Pratik.

Eksileri: Fiyat.

Sonuç: Bu fotoğraf makinesi ile kendinizi geliştirebilir, manuel ayarlarla profesyonel bir dizi tekniği daha yakından anlayabilirsiniz. Kompakt yönü ve gençlere yönelik bazı detaylarıyla gayet iyi. Fiyatı ise biraz daha düşük olabilirdi.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.