Hızlı, Güvenli ve Reklamsız Tarayıcı: Brave

Hızlı, Güvenli ve Reklamsız Tarayıcı: Brave

Yayınlanma:
Hızlı, Güvenli ve Reklamsız Tarayıcı: Brave

Tarayıcı tabanlı reklam engelleme uygulamalarının kullanımı son zamanlarda hızla artıyor. Reklamların engellenmesi dolayısıyla internet yayıncılarının gelirine de önemli ölçüde etki ediyor. Kullanıcılar ve yayıncılar arasındaki bu reklam engelleme mevzusu iyice alevlenmişken Mozilla kurucuları tarafından yaklaşık 3 ay önce ortaya ilginç bir çözüm ortaya atılmıştı: Hem yayıncılara hem kullanıcılara kazandıran hızlı ve güvenli tarayıcı Brave. Ben de bugün bu tarayıcının beta versiyonunu bilgisayarıma kurma fırsatı buldum. Bu yazıda tarayıcıdan ve yeni reklam sisteminin nasıl çalıştığından bahsedeceğim. Chromium tabanlı tarayıcının çalışma mantığını 3 ana başlık oluşturuyor. Gelin sırasıyla bunlara göz atalım.

1- Kötü reklamları ve izlenmeyi engelle

İnternet reklamları son zamanlarda çığırından çıktı ve bu durum kullanıcı deneyimini bir hayli olumsuz etkiliyor. Sadece görsel anlamda bir rahatsızlık değil internet sitelerinin açılış sürelerini de olumsuz etkileyen bu reklamlara çözüm olarak Brave, herhangi ek bir eklenti gerekmeksizin istenmeyen reklamları direk olarak engelliyor. Bununla da kalmayıp verilerinizin takip edilmesine izin vermediği için size daha hızlı ve güvenli bir tarayıcı deneyimi sunuyor.

bravebadads

2- Reklamları değiştir

Reklamları tamamen engellemek internet yayıncıları için biraz ağır olduğundan Brave bu konuya farklı bir çözüm getiriyor. Reklamlar tamamen engellenmiyor. Yani tabii ki bu tamamen sizin elinizde (isterseniz tamamen engelleyebiliyorsunuz) ama Brave'in asıl derdi kullanıcıya saç baş yolduran, mide bulandıran reklamlar. Tarayıcı bu reklamları tespit edip bunları daha hızlı, güvenli ve etkili olan Brave reklamları ile değiştiriyor.

3- Herkese payını ver

Tabiri caizse dananın kuyruğu burada kopuyor diyebiliriz. Reklamların değiştirilmesi demek haliyle belli bir kazanç elde etmek demek. İşte Brave bu kazancın %15'ini tarayıcıyı kullananlara, %15'ini reklam ortaklarına, %15'ini kendine, geriye kalan %55'lik payı ise yayıncılara dağıtıyor. Ayrıca kullanıcılar eğer isterse kendi paylarını yayıncılara ya da tarayıcıya bağışlayabiliyor.

braveadmoney

İşte arkasında Mozilla'nın olduğu Brave'in çalışma mantığı aşağı yukarı böyle. Bunun yanında standart tarayıcılardan sunduğu pek fazla bir şey yok.

bravebrowser

Birkaç kullanıcı deneyiminden bahsedecek olursak: Evet Brave gerçekten hızlı. Chromium tabanlı olmasına rağmen Google Chrome'dan çok daha az RAM tüketiyor. İnternette tarayıcıya yönelik testleri araştırdığımda da Brave'in benchmarklarda diğer rakiplerine göre daha iyi sonuçlar elde ettiğini gördüm. Aşağıdaki 5 testin 3'ünde Brave diğer rakiplerine göre önde. Bu testlerin tarayıcının henüz beta aşamasındayken yapıldığını hesaba katacak olursak hayli şaşırtıcı. İlerleyen zamanlarda yapılacak optimizasyonlarla daha iyi sonuçlar elde edilebilir.

bravebrowserbenchmark

Eğer Brave kullanarak Adblock kullananların içeriğe erişimini kısıtlayan sitelere takılmayacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Ek olarak bir reklam engelleme eklentisi kullanmasanız bile bu engele takılıyorsunuz.

Brave hala geliştirme aşamasında olan bir tarayıcı. İnternet sitelerindeki reklamlar engellenmiş olsa bile henüz Brave reklamlarıyla değiştirme olayı aktif değil. Brave'i bundan sonra ana tarayıcım yaparım demiyorum ama bu reklam sistemini tam anlamıyla oturturlarsa eğer birçok kullanıcı çekeceğini düşünüyorum. Bu arada tarayıcının çok şirin bir iOS uygulamasının da olduğunu belirtmekte fayda var.

Brave ekibi tarayıcıyı daha iyi hale getirmek için yoğun bir şekilde çalışıyor.

Yazar: Tahsin Özyer

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.