Eleştiri: 4.5G Neden Hala Yok?
Bu işler bu kadar çabuk olmuyor. Türkiye’de büyük reklam kampanyaları, C. Ronaldo’lar, inanılmaz prodüksiyonlar gerçekleştirildi. Tanıtım konusunda TV’ler, gazeteler çok yoğun seviyelerde devredeydi. Strateji güzeldi, Turkcell’den Türk Telekom’a 3 operatörümüz de (Vodafone, 4.5G’yi pek takmadığı için adını bile kullanmadık) hafızalarda yer etmeye çalıştılar. Ve elbette ‘1 Nisan’dan itibaren’ çağrısına tanıklık edildi. SIM kartlarınızı 4.5G uyumlu kartlarla değiştirin, 4.5G’li telefonlar satın alın ki 1 Nisan’da bu deneyime tanıklık edin denildi bolca. Peki ya sonuç?
1 Nisan 2016 tarihinde yazılan bu içerik, aslında bir tür bilgilendirme ve eleştiri. Türkiye’nin neredeyse her yeri 3G kapsama alanında görünse de (firma açıklamalarına göre), birçok noktada hala stabilite yok, 2G bağlantının aktif olup da 3G’nin devre dışı kaldığı sayısız lokasyon var. İnsanlar birbirleri ile konuşurken ‘telefon çekmiyor, dışarı çıksana’ bile diyebiliyor. Tüm bu yaşananların yanında 4.5G’nin ‘3G’den şu kadar hızlı’, ‘süper hız’ şekillerinde atfedilmesi düşündürücü. Demezler mi; yav daha 3G’miz bile tam değil, 4.5G’de nesi?
Gerçekten de 4.5G de nesi sorusuna tanıklık edilmeye başlandı. Teknoloji basınında ‘yaşasın 4.5G geldi, evet bugün başlıyor’ naraları atılırken İstanbul’un bile sayısız noktasında hüsran söz konusu. Örneğin iPhone kullanıcıları ‘hücresel’ kısmına tıkladıklarında ‘2G-3G-LTE’ şeklinde üç seçenek görüyorlar. 3G seçili durumdayken LTE’ye geçiş yapıp tıklıyorlar ama üst barda 3G görünüyor. Oysa ki LTE yazmalıydı. Yani çekmiyor… Her yerde, İstanbul’da, Ankara’da, Adana’da…
Çünkü bu işler öyle olmuyor, 4.5G de tıpkı 3G gibi uzun süreler sonra ‘bir nebze stabilite’ sergileyecek. Bu alanda dev yatırımlar gerekiyor ve 3 operatörün hakkının kesinlikle yenmemesi lazım, büyük işler başardılar ve ülkenin birçok yerinde optimizasyon çalışmaları yürüttüler/devam edecekler. Ancak sürekli pozitif mesaj yerine biraz daha fazla bilgilendirme yapılamaz mıydı? Hız yerine ‘zamanla’ algısı da sunulamaz mıydı? Evet 4.5G başlıyor ama yolumuz uzun; henüz herkes, her yerde, her cihazla bu ‘çok hızlı’ hizmeti alamayacak denemez miydi? İşin sevimsiz yanı, Türkiye’deki sayısız teknoloji sitesi, dergisi, vb platformunda da bu konu sırf ‘reklam kampanyalarının dışında kalmamak adına’ ya değinilmeyen ya da ‘çok ama çok üstü kapalı halde’ üzerinden geçilen yapıdaydı. Tansiyonunuz yükseldi mi? Neyse ki sona geliyoruz…
4.5G ya da LTE gibi ibareleri telefonunuzda veya tabletinizde uzun süreler göremeyebilirsiniz, belli lokasyonlardan geçerken faydalanabilir, daha sonra konum değiştirince yine eski hale geri dönebilirsiniz. Çok şey kaybetmiyorsunuz ama eğer 4.5G’ye denk gelirseniz de şunlara dikkat edin;
– Daha hızlı açılan web sayfaları, çok daha iyi video izleme deneyimi derken mobil kullanıcı için ‘daha fazla veriye, daha kısa sürede ulaşmak’ gibi çok doğal bir sonuç ortaya çıkacak. Bu durumun internet paketlerinin dikkatli şekilde kullanımının gerekli olacağını hatırlatmak gerekiyor.
– İnternet paketi hızla tükeniyor mu? Gerektiği durumlarda 4.5G yerine 3G’yi aktif edin. Bu ayarı telefon/akıllı saat/tabletinizin ayarlar kısmından gerçekleştirebilirsiniz.
– Telefonunuzun şarjı daha hızlı tükenebilir. Çünkü Türkiye’nin neresinde olursanız olun bir süre, 4.5G-3G arası geçişler yaşanacaktır. Bir yerde 4.5G kullanılırken, birkaç yüz metre ilerde 3G’ye dönüş durumları ile karşılaşılabilir. Bu durum şarj süresine etki eder, hazırlıklı olun.
– Yukarıda da belirttim ama 4.5G ile birlikte artık yanlışlıkla birini aradığınızda geri dönüşü olmayabilir. Konuşun.
BONUS: 4.5G nedir?
Akıllı telefon ve tabletlerinizde yaşadığınız ‘çekmiyor’ ya da ‘internet yavaş’ gibi anların sorumlularından en önemlisi bulunulan konumda 3G yerine 2G’nin olması. Türkiye’de birçok bölgede yaşanılabilen durumun bir benzeri de 3G-4.5G arasında önümüzdeki süreçte yaşanacak. Çünkü 2G-3G farkında olduğu gibi ortaya ‘bağlantı hızı ile ilgili’ bir ayrım noktası çıkacak. Temelde 4.5G (LTE Advanced), daha yüksek mobil internet hızı, daha fazla data kapasitesi ve düşük gecikme süresi sunan dördüncü nesil telekomünikasyon hizmeti şeklinde özetlenebilir.
Ve birkaç reklam videosu izleyelim mi?
https://www.youtube.com/watch?v=z_D6-1_KcUQ
https://www.youtube.com/watch?v=mZGva52kF_g
Bu arada Vodafone’un reklamına biraz değinelim mi? 4.5G kullanmak için size sunulan akıllı telefonlardan bazıları şöyle; iPhone 6, 6s, Galaxy S6, Note 5… Arkadaş, bu hizmetten faydalanmak isteyen vatandaşın en az 2000 TL’lik telefona sahip olması gerekiyor. Bu Anadolu, halk hikayeleri nedir ya; bizim köylümüz, bizim işçimiz 2000 TL’lik telefona gözünün ucuyla bile bakmaz ne 4.5G si?