Arduino ile Geliştirilmiş Birbirinden İlginç 5 Şey

Arduino ile Geliştirilmiş Birbirinden İlginç 5 Şey

Yayınlanma:
Arduino ile Geliştirilmiş Birbirinden İlginç 5 Şey

Son zamanlarda nesnelerin interneti, şeylerin interneti, şeyternet ya da her ne demek istiyorsanız onun yaygınlaşmasıyla birlikte üzerinde kolaylıkla geliştirmeler yapabileceğimiz Raspberry Pi gibi mini bilgisayarların, Arduino gibi devre kartlarının popülerliği bir hayli arttı. Biz de bu yazımızda Arduino ile geliştirilmiş birbirinden ilginç projelere göz atacağız.

arduinophone

1- Tea Maker

Baştan sona Türk işi gibi duran bu amatör yapımın mimarı ne yazık ki Türk değil. Türkler kadar İngilizlerin de çay sevdiğini unutmamak gerek. Bir ütüye monte ettiği (evet ütüye, tam Türk işi değil mi?) kartonlardan basit bir kol yapan bu arkadaşın makinesi çay poşetini alıp sıcak suyunuza daldırmaya yarıyor. İşi bittikten sonra da hızlı bir manevrayla çay poşetini boş leğene fırlatıyor. Süper gerekli değil mi? Elbette ki değil ama adam yapmış bir şeyler, uğraşmış ve belli ki yaparken büyük keyif almış. Ekşitmeyin hemen yüzünüzü, böyle böyle geliştiriyor insanlar kendilerini. Aşağıdaki videodan makinenin nasıl çalıştığını görebilirsiniz...

Bu makineyi yapan abimiz şeker meselesini de unutmamış tabi. Makinenin 2. versiyonunda şekere de bir çözüm bulunmuş.

Arkadaş basit bir devre kartıyla, Arduino ile yaptığı bu makinenin nasıl yapıldığına dair bir şey hazırlamamış. Meraklıları uğraşsın, çok da karmaşık görünmüyor.

arduinouno

2- Gerçek boyutlarda BB-8 Droid

Devam etmeden önce lütfen bir saygı duruşu alalım.. Çünkü bu kardeşimiz böyle bir muameleyi hak ediyor. Tamam bu koca Droid'in tamamı Arduino ile yapılmıyor ama işin maket kısmı bittiğinde droid, ses çıkarmasını, hareket etmesini ve telefon ile kontrol edilebilmesini Arduino'ya borçlu. Fazla uzatmadan sizi video ile baş başa bırakayım, muazzam bir emek...

3- Sun Lamp

Sabahları uyanmak bazen zor olabiliyor. Hele ki odanız güneş almıyorsa ya da hava o gün kapalıysa insan ister istemez sıcak yatağını terk etmek istemiyor. Bir Arduino geliştiricisi bu soruna basit bir ampul ile çözüm bulmuş. Diyelim ki güneş almayan bir odada kalıyorsunuz, bu ampulü güneşin doğduğu zamana göre ayarlayıp tıpkı güneş gibi gittikçe parlamasını sağlayabiliyorsunuz. Böylelikle odanız güneş almasa, hava kapalı bile olsa sanki hava günlük güneşlikmiş gibi uyanabiliyorsunuz. Philipps'in buna benzer bir cihazı var ama 70 dolar gibi bir fiyatı da var. Böylesi çok daha ucuz ve eğlenceli gözüküyor. Aşağıdaki videoda cihazın prototipini görebilirsiniz.

4- LED Pong Clock

Bu zamana kadar birçok farklı saat alternatifi görmüşüzdür. Arduino ile geliştirilmiş bu saat de onlardan biri. Alet bize saati söylemenin dışında kendi kendisine 'pong' diye bildiğimiz oyunu da oynuyor. Saate öyle aval aval bakarken bunu seyretmek eğlenceli olabilir. Saatin tek marifeti bu değil. Buyrun sizi videoya alalım.

5- Pumpktris

Buraya kadar gelip de hala kendi kendinize 'aga bu nedir?' diye sormadıysanız hazır olun. Yine bir Arduino marifeti olan bu proje bildiğimiz tetrisi bildiğimiz bal kabağının üzerinde oynamamıza olanak sağlıyor. Düşen blokları da kabağın sapıyla kontrol ediyoruz. Adettendir söylemeden etmeyelim: İnsanlar nelerle uğraşıyor yahu...

Gördüğünüz gibi Arduino ile birbirinden gerekli/gereksiz birçok şey üretebilirsiniz. Daha neler var neler... Umarız bu yazı ve videolar birilerine ilham kaynağı olur da Türk zekasıyla Arduino çok zaman geçmeden birbirleriyle daha çok kaynaşır.

Yazar: Tahsin Özye

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.