DSLR Hata Kodları ve Pratik Çözüm Önerileri

DSLR Hata Kodları ve Pratik Çözüm Önerileri

Yayınlanma:
DSLR Hata Kodları ve Pratik Çözüm Önerileri

Kolaylıkla uygulanabilir çözüm metotları ile en sık karşılaşılan DSLR fotoğraf makinesi hata uyarıları… Fotoğraf nedir denildiği anda akla geniş bir tanımlana skalası çıkar. Bazıları teknik, bazıları daha pratik şekillerdedir. Bana sorarsanız fotoğraf, çantanıza attığınız herhangi boyuttaki bir DSLR ya da aynasız sistemli fotoğraf makinesi ile çeşitli anları belgeleme ihtiyacı. Evet, bir ihtiyaç; tıpkı bir anda tatlı şeyler istemeniz ya da susamanız gibi. Bir de algısal tetikleyiciler var; sizi deklanşör butonuna basmaya iten. Aniden çantanıza yönelmenizi, makinenizi dışarı çıkarıp bir anda hamle yapmanız için sizi sürükleyen. O anlar da benzersiz değil mi?

Daha önce tanık olunmamış bir renkle karşılaşınca, ilginç bir figüratif öğe ya da yüzle tanıştığınızda kendinize engel olamadığınız bir dürtü adeta. Yani fotoğraf çekmek için bir istemeniz gerekiyor, iki algısal tetikleyicileriniz gözünüzü vizöre yakınlaştırmaya itiyor. Fotoğraf çekmeye başlıyorsunuz. Peki bu benzersiz anların önüne geçen o kabus ‘hata kodlarına’ ne demeli?

Özellikle karakterinizle örtüşen, sizi uzun yıllardır taşıyan fotoğraf makinesine/makinelerine sahipseniz bazen istenmeyen sürprizlerle söz konusu olabilir. Ama sadece deneyimli DSLR fotoğraf makinelerinin bu genellikle teknik sorunlara maruz kalacağı akla gelmesin, her teknoloji aygıtı doğası gereği aksamalara müsaittir. Yaşı ister bir saat, ister 10 yıl olsun… İşte bu konuda her an karşılaşılabilecek DSLR hata kodları ile ilgili deneyimlerimi aktarmaya çalışacağım. Ne gibi hata kodları sizin karşınıza çıkabilir? İlk tepkiniz ne olmalı? Bu durumları aşmak için ne gibi adımlar izlenebilir? Bu ve benzeri sorulara yanıtlar başlıyor…

giris-1

Fotoğraf makineleri belli başlı kısımlardan oluşur. Pil veya bataryası ile enerji ihtiyacı karşılanır, ekranı, fonksiyonlara atanmış düğmeleri, objektifi…Bu her biri kritik önem taşıyan teknolojik bölümler kimi zamanlarda problemlerle karşılaşabilir. Örneğin fotoğraf makinesi donar ve pilini çıkarmak gibi yöntemlerle yeniden başlatılması yoluna gidilir. Bu tip hatalar sistemseldir ve DSLR türündeki gelişmiş fotoğraf makinelerinde bazı bildirimler eşliğinde kullanıcının karşına gelmektedirler.

Bunu, bir bilgisayarın ekranına gelen hata uyarısı, kimi web sitelerini tıkladığınızda karşınıza çıkan uyarılara benzetebilmek mümkün. Ortak amaç ise sistemde ters giden bir şeyin olduğunu kullanıcıya bildirmek. Fotoğraf makinelerinde uyarıların verildiği ekranlarda FEE, ERR gibi yazılarla karşılaşılması söz konusu. Bunlar belli başlı hatalarla ilgili kısa açıklamalardır. Üç harften oluşan harf öbekleri ile genel bir anlam çıkarmak zor olabilir, ancak bunu bir iletişim metodu olarak düşünebilirsiniz. Kullanılan fotoğraf makinesinde bir konuda sorunun söz konusu olduğu, çözümü için de bazı adımların izlenmesi gerektiği bildirilir. Zekice değil mi?

FEE hatası

Şimdi DSLR hata kodları ile ilgili olarak karşınıza çıkabilecek bazı harf öbeklerinin ne gibi hataları ifade ettiğine odaklanalım. Örneğin FEE (FEE Hatası olarak bilinir), objektifinizin diyafram halkası yok, yani bir kısa odaklı objektifte bir uyumsuzluk sorunu var demektir. Ayrıca ‘objektifin makineye takılmasına karşın ama tam olarak yerine oturtulamış olması da ilgili hata koduna neden olur. Neyse ki bu mesajı gördüğünüzde çözüm son derece basit; objektifteki F değerinin tanınmadığı bildiriliyor ve bu sorunun aşılması için de diyafram halkasının en büyük sayı değerine getirilmesi, son olarak da bunun kilitlenmesi yeterli. Hala düzelmediyse konu objektifin yerine oturmaması ile ilgili. Çıkartın, temizleyin ve yeniden takın. Sorun büyük olasılıkla çözülecektir.

F mesajı

Bu mesaj, daha çok yeni fotoğraf makinelerinde görülür. Nedeni makineye uyumsuz bir objektifin takılması olabilir. Bu durumlarda konuyla ilgili bir kimseden ya da objektifi satın aldığınız noktadan yardım talep etmenizden daha doğal bir şey yoktur. Ayrıca objektifin yerine tam oturmaması da F mesajı ile sizi karşı karşıya getirebilir. Açıkçası bir alışma sürecidir objektifi değiştirilebilir fotoğraf makinesi kullanmak ve F hatasının da bu süreç zarfında sıklıkla gelebileceğinin altını çizmekte fayda görüyorum.

5derror-1

ERR mesajı

Error, bu İngilizce kelime hata anlamına gelir. Err ise tüm dünya tarafından algılanabilen, kabul edilen kısaltmasıdır. Konu Err mesajı almak olduğunda problemler birkaç ana başlıkta incelenebilir. İlk olarak batarya sorunları ile gelebilir. Ayrıca daha kritik bir problem olarak ayna sisteminde problem yaşanıyor da olabilir. Bu iki sorun da maaliyetlidir. Ancak Err, çok daha basit bir nedenle de ekrana geliyor olabilir; Sadece objektifin fotoğraf makinesi ile uyumlu olmadığı için de Err mesajı alınabilir. Yapılacak adımların ilki objektif dişlilerinin bir bezle bazikçe silinmesidir. Ardından tekrar takın, hala Err mesajı alıyorsanız objektif uyumsuzluğu söz konusu olabilir. Yardım almanız da fayda var.

F0-F1 hataları

F0, F1 şeklinde sıralanan hata mesajları ekrana geliyorsa yine bir objektif uyumsuzluğu, arızası sorunu daha başgösteriyor anlamı taşır. Yine ilk adım olarak objektifi çıkartıp tekrar takın. Bu hata mesajı, giriş ve orta seviyeden ziyade pro seviye DSLR fotoğraf makinelerinde görülmektedir. Tam bu noktada objektif uyumsuzluğunun birçok farklı şekilde makineniz tarafından ‘dile getirileceğini’ belirtmek isterim. Çözüm objektifi yerinden çıkarıp yeniden takmaktan ibaret olabileceği gibi değişim ya da rafa kaldırma gibi daha sevimsiz şekillerde de olabilir.

Sunglasses_monochrome_macro_reflections_ghazali_ali_2560x1920

E hatası

E hata mesajı da bir hayli yaygındır. Daha çok uzun süredir kullanılan hafıza kartlarında görülen sorunlarla ilgilidir. Ek olarak hafıza kartı girişindeki bir sorundan dolayı da gelebilir. En nihayetinde ise hafıza kartında veya girişinde bir problem olduğu anlamına gelmektedir. İlk olarak hafıza kartını çıkarın, üfleyin ve hafifçe silin; ardından yerine yerleştirin. Yine E hatası alıyorsanız farklı bir hafıza kartı takın; yine değişiklik yoksa konu hafıza kartı girişi kaynaklı olabilir. Teknik servise götürmenizde fayda var.

CHA, CHR ve CD hataları

CHA, CHR ve CD gibi hata mesajlarının kökeni hafıza kartıdır. DSLR Hata Kodları arasında sıklıkla karşılaşılanlar arasındadır. CD hatası, hafıza kartındaki kilit sisteminin aktif edilmesi nedeniyle alınır; kart çıkarılıp kilit devre dışı bırakılır ve yeniden takıldığında sorun ortadan kalkar. CHA ve CHR ise sorunun daha ciddi olduğuna işarettir. Hafıza kartlarına format atmanız gerekebilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak adına, hafıza kartınızdaki verileri sıklıkla bilgisayarınıza/başka bir depolama ünitesine aktarmanızı öneririm. Bunu sistematik olarak yapın, veri kaybı günümüz fotoğrafçılığındaki en önemli kabuslar arasında.

FULL mesajı

FULL, tıpkı ERR gibi tanıdık bir mesaj içeriyor. Dolu anlamına gelir. Yapılacak işlem, hafıza kartında yer açılması. Fotoğraflardan bazılarını silin, yedekleme yapın ve sonrasında sorun büyük bir aksilik olmazsa ortadan kalkacaktır.

Yazar: Ferhat Verdi. Bu makale Photoline dergisi, Şubat 2016 sayısında yayınlanmıştır.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.