Daha İyi İnternet Bağlantısı İçin Pratik Öneriler

Daha İyi İnternet Bağlantısı İçin Pratik Öneriler

Yayınlanma:
Daha İyi İnternet Bağlantısı İçin Pratik Öneriler

Kullanımınızda bazı proaktif unsurları hayata geçirerek evde ya da işte daha iyi internet bağlantısı elde edebilmeniz mümkün. Nasıl mı? İşte yanıtlar… İnternet günümüzde yaşam alanlarının olmazsa olmazlarından. Kablosuz ağa duyulan ihtiyaç modern hayatın belki de en kritik dijital gerekliliği. Bir kafe ya da restorana gidince internet şifresini sormanın altında yatan neden bu örneğin. Evde ve işyerinde de durum aynı; hücresel bağlantının akıllı cihazlarda kapatılması ve Wi-fi ağına geçilmesi, internete bağlı diğer çok sayıda stabil aygıt (notebook, akıllı kombi sistemi, vb) için ağa geçiş büyük avantajlarla dolu.

En nihayetinde evde Wi-Fi’a bağlanılan akıllı telefonla internet paketinin harcanmasının önüne bir süreliğine de olsa set çekiliyor. Wi-fi’ın daha iyi bir internete olanak tanıması ve diğerleri… Sonuç Wi-Fi gerçekten de en faydalı noktalardan biri. Peki kullanımında bazı proaktif unsurları hayata geçirerek daha iyi internet bağlantısı elde edebilmeniz mümkün deseydik, bunu nasıl karşılardınız? Eğer internetim bana yeter diyorsanız, buradan sonrasını okumayabilirsiniz, ancak daha iyisini istiyorsanız/arıyorsanız okumaya devam ediniz…

Evde (ofis veya başka bir yerde olabilir) internete bağlı cihaz sayısı önemlidir. Bir cihaz varken daha iyi olan (Wi-fi şebekesi baz alınarak) internet hızı, daha fazla cihazın aynı ağa bağlanmasıyla yavaşlayabilir. ‘İnternet neden yavaş’ denilebilir bu durumda. Nedenlerinden ilki çok sayıda cihazın ağa erişimi. İkinci neden ağın kapsama alanı. 75 metrekare bir evdeki Wi-fi ağı reaksiyonu ile 200 metrekare evin ki aynı olamaz. En basit haliyle 200 metrekare evde mutfağa gidildiğinde düşmeler görülebilir örneğin. Özetle internete bağlı cihazla internet modeminin arasındaki mesafe de internetin iyi olmasında temel etkenlerden biri.

Evin ya da ofisin içerisindeki internete bağlı cihaz sayısı, cihazların modeme uzaklığı konunun anahtarları. Bir başka deyişle ‘internete bağlı cihaz sayısını ölçeklendirerek daha iyi bir modeme geçiş yapabilir ve modemin menzilini artıracak ek önlemlere başvurabilirsiniz. Böylelikle tüm unsurlar olumlu yönde seyretmeye başlar. Peki ama nasıl? Daha iyi modeme geçmeniz gerektiğini düşünüyorsanız alternatifler neler? Wi-fi menzili nasıl daha iyi hale getirilir?

Tp-Link-2

1- Daha iyi modem

Hangi kablosuz ağ olursa olsun ‘onu daha iyi hale getiren bazı sihirler’ var. İşte bunlardan biri TP-LINK N600. Bu modem, 5Ghz bandını kullanan 300Mbps ve klasik 2.4GHz bandını kullanan 300Mbps’lik yüksek hızları birleştiren, performansı optimize edilmiş eş zamanlı dual band kablosuz bir aygıt.

Eş zamanlı dual band ile kullanıcılar, e-mail veya web’de dolaşmak gibi basit görevlerin 300Mbps’de 2.4GHz bandında idare edilebildiği, aynı zamanda online oyun ve HD video streaming gibi gecikmeye daha duyarlı görevlerin de 300Mbps’de 5Ghz bandında işlenebildiği, büyük ev veya ofis kurulumlarında çeşitli bant genişliğine duyarlı uygulamaların aynı anda desteklenmesi için toplam 600Mbps bant genişliğine sahip olmalarına izin verir. Flash depolama, yazıcı, ftp server ve medya player paylaşımı için USB 2.0 portu ile kullanıcılar güçlü bir ev medya ağı kurabilirler. Fiyatı ve performansı ile harika bir seçim.

2- Wi-fi menzilini genişletmek

Bu bölüm oldukça pratik. Düşündüğünüzden de pratik. Modem evin salonunda diyelim; sizse salonla arasında 15 metre olan odanızda online oyun oynuyorsunuz. Bu işkenceye gerek yok; modemi odanıza yaklaştırın. Bunun için birkaç metre daha fazla kablo ve biraz da zaman ayırmak işinizi görecektir. Bir uzmandan yardım da alabilirsiniz ama işlem temelde modemin bir yerden başka bir yere taşınmasından ibarettir. Menzili genişletmenin diğer yolu da kapılardır. Evet, yanlış okumadınız ne kadar az kapı, o kadar fazla menzil. Bu aslında bir miktar bilim içeren bir temele dayalı detay, aslında temelde kapıların ve duvarların Wi-Fi için doğal bir engel (maalesef) oluşturmasından ibaret.

Yapılabilecek en iyi şey Wi-fi’ın direkt olarak alınması için modem ve internet kullanan cihaz arasında mümkün olan en düşük mesafe ve engelin söz konusu olması. Bazı ev, ofis ya da başka yaşam alanlarında çözüm ne kapılarda ne de daha iyi bir modem de saklıdır. Bu ‘çok özel’ yaşam alanları, gerçekten fazlasıyla büyük olabilir. Örneğin 2 katlıdırlar, ya da uzun koridorlar söz konusudur. İşte bu noktada devreye bir diğer teknoloji argümanının girmesi gerekir. İlk Wi-Fi menzil geliştiriciyi kim yaptı bilmiyoruz ama çok iyi yaptığını belirtelim.

Evet, Wi-Fi menzil geliştirici olarak tanımlanan aygıtlar var. Bunlar oldukça küçükler ve gayet de cep dostu fiyatlara sahip oluyorlar. TP-LINK TL-WA850RE, bu noktada en pratik ve ekonomik çözüm. Sadece prize takın ve birkaç dakikalık işlemin ardından çalışmaya başlasın. TP-LINK AC1750 (TP-LINK RE450 olarak da bilinir) Wi-Fi Range Extender ise (üstte)biraz daha bütçe gerektiren, ama çözümü çok daha 'kapsamlı' bir model. Wi-Fi ağını ciddi düzeyde genişletiyor. 4K video akışının söz konusu olduğu, çeşitli gamer'ların konumlandığı evler ve geniş işyerleri için ideal çözüm.

Dur! Daha fazla rehber makalesi için takipte kalın. İçeriği aşağıdaki sosyal paylaşım ikonlarına tıklayarak kolaylıkla share edebilirsiniz. Ayrıca bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmek için en üstteki 'sosyal' ikonlarına tıklamanız yeterli.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.