Akıllı Saat Satın Alırken Bunlara Dikkat!

Akıllı Saat Satın Alırken Bunlara Dikkat!

Yayınlanma:
Akıllı Saat Satın Alırken Bunlara Dikkat!

2015 yılı teknoloji dünyası için akıllı saatlerin ciddi anlamda yükselişe geçtiği bir yıl olarak akıllarda kalacak. Dev teknoloji firmalarının bu işe girmesiyle birlikte kullanıcıların da akıllı saatlere yönelik ilgisi arttı. Akıllı saat almak birçoğumuz için çok yeni bir deneyim olacağı için bu yazımızda akıllı saat almadan önce nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatacağız.

Telefon uyumluluğu

Öncelikle akıllı telefonunuzla uyumlu, onunla birlikte sorunsuz çalışan bir saat tercih etmenizde fayda var. Yeni nesil akıllı saatlerde çoklu platform desteği olsa da bazı modellerde hala sıkıntılar yaşanabiliyor. Hali hazırda 5 büyük akıllı saat platformu var, bunlar: Android Wear, Pebble OS, Samsung Tizen ve Microsoft Band. Bu 5 platformu tek tek ele alalım. Apple Watch beklenildiği gibi sadece iPhone’larla çalışabiliyor.

Henüz bir Android desteği yok, çıkacak gibi de gözükmüyor. Son çıkan Android Wear işletim sistemine sahip akıllı saatlerden Moto 360 v2, Huawei Watch, LG Watch Urbane ve Asus Zenwatch gibi modellerde iOS desteği sunuyor. Ancak bu modellerin Android cihazlarla çok daha iyi çalıştığını unutmayalım. Buna karşın Tizen işletim sistemine sahip yeni Samsung Galaxy Gear 2 sadece Android cihazlarla çalışabiliyor.

akilli saatler

Bir diğer akıllı saat alternatiflerinden Pebble ise hem iOS hem de Android cihazları destekliyor. Yine de kullanıcılar sesli arama ve bildirim kontrollerinin Android cihazlarda daha stabil çalıştığını söylüyorlar. Eğer bir Windows Phone kullanıcıysanız maalesef tek akıllı saat alternatifiniz satten çok bir fitness izleyicisi olan Microsoft Band. Cihaz Windows Phone’u destekleyen tek akıllı saat olmakla beraber iOS ve Android cihazlarda da çalışıyor. Akıllı saat seçimi yapmadan önce bu uyumlulukları bilmeniz çok önemli...

iphoneapplewatch

Tasarım

Söz konusu saat olunca her ne kadar akıllı olursa olsun tasarım bir hayli önemli yer kaplıyor. Herkesin zevki ayrı tabi ama bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan birisi kordon çeşitliliği. Bir saat tasarımı sadece gövdesiyle ele alınamayacağı gibi harika tasarlanmış bir kordon onu bir moda figürü haline getirebilir. Bu noktada Hermes’in Apple Watch’lar için ürettiği kordonlar en güzel örneklerden biri. Akıllı saat almadan önce daha "tasarım mı işlevsellik mi?" sorusuna cevap vermeli ve tasarım konusunda modellerin ne gibi çeşitlilikler sunduğuna dikkat etmelisiniz.

Özellikler ve beklentileriniz

Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus cihazın özellikleri ve sizin beklentileriniz. Yukarıda saydığımız birkaç modelin hepsine ‘akıllı saat’ diyoruz ama her birinin farklı avantajları ve dezavantajları var. Mesela Microsoft Band, fitness takibi konusunda kullanıcılara çok daha isabetli veriler sağlarken bazı Android Wear modellerinde tutarsızlıklar yaşanabiliyor. Yine Microsoft Band Fitness uygulamalarına yönelik bir akıllı saatken Apple Watch bildirim kontrolleri bakımından daha gelişmiş bir saat. Bu noktada bir akıllı saatten beklentilerinizi iyi belirlemeli ve ona uygun özelliklere sahip cihazları tercih etmelisiniz.

Pil ömrü

Telefonlarda olduğu gibi akıllı saatlerde de pil ömrü bir hayli önem taşıyor. Kimse saatin pilini 2-3 saatte bir şarj etmek istemez. Piyasadaki akıllı saatlerin çoğu 1 günü tamamlarken Pebble’ın modellerinde bu süre 1 haftaya kadar çıkabiliyor. Bir akıllı saat almadan önce onu her akşam şarja koymak isteyip istemediğinize karar vermeniz gerekiyor.

hermes

Fiyat

Akıllı saatlerin ürün gamı o kadar genişledi ki bugün 100 dolardan başlayıp 17000 dolara kadar birçok farklı modellerle karşılaşabiliyoruz. Bu bağlamda ihtiyaçlarınızı iyi belirleyip bütçenize en uygun modeli seçmelisiniz. Her alışverişte olduğu gibi ihtiyaçlarınızı, beklentilerinizi ve bütçenizi iyi analiz etmeniz gerekiyor…

Peki hangisini almalıyım ?

Haliyle piyasadaki tüm akıllı saatleri deneme fırsatımız olmadı ama yukarıda bahsettiğimiz modelleri baz alarak bu konuya kısaca değinebiliriz Eğer bir iPhone sahibiyseniz Apple Watch sizin için en uygun seçim olacaktır. Bir Android cihaz sahibiyseniz birçok alternatif arasından bütçenize göre tercih yapmalısınız. Samsung Galaxy Gear 2 ve Moto 360 v2 iyi bir seçim gibi gözüküyor. Eğer bildirimlerden çok fitness’a önem veren birisiyseniz ya da Windows Phone sahibiyseniz Microsoft Band çok doğru bir seçim olacaktır. ‘Ben bu kadar para ödemek istemiyorum, ayrıca her gün saatimi şarj edemem’ diyenlerdenseniz eğer Pebble’ın modelleri sizin için en iyi seçim olacaktır.

Yazar: Tahsin Özyer

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.