Haftanın İnternet Güvenliği Tavsiyeleri

Haftanın İnternet Güvenliği Tavsiyeleri

Yayınlanma:
Haftanın İnternet Güvenliği Tavsiyeleri

Günümüzde internet, telefondan koldaki saate, hatta evdeki buzdolabına kadar ulaşmış durumda. Hal böyle olunca kişisel bilgileri korumak için daha dikkatli olmak gerekiyor. Aksi takdirde kötü niyetli kişiler internet üzerinden gizli bilgilerinizi rahatlıkla ele geçirebilir. Bu makalede kötü niyetli saldırılara karşı nasıl korunacağınıza dair tavsiyelerde bulunacağız...

world_security_news

1- Güncel kalın!

Cihazlarımıza yüklediğimiz programların ya da uygulamaların güncel tutulması en çok dikkat etmemiz gereken konulardan biri. Buna karşın maalesef kullanıcılar tarafından görmezden gelinen konuların başında yer alıyor.

Geliştiriciler, zaman zaman bilgisayarınızda kullandığınız işletim sistemi ya da programlar için güncelleme yayınlarlar. Bu tip güncellemelerin amacı ekstra özelliklerin yanında mevcut güvenlik açıklarının kapatılması ve kullanıcılara daha stabil bir deneyim sunmaktır. Sistem güncellemelerini yapmadığınız zaman haliyle eski versiyondaki güvenlik açığı kapatılmadığı için sisteminiz tehditlere açık bir hale gelir. Böylelikle kötü amaçlı yazılımların ve kişilerin sisteme zarar vermesi ya da bilgilerinize ulaşması kolaylaşır. Bu tarz saldırılara maruz kalmamak için sisteminizi ve programlarınızı güncel tutmanız gerekiyor.

Önde gelen antivirus yazılım şirketleri bu noktada kullanıcılara önemli kolaylıklar sunuyor. Her gün bilgisayarınıza yüklü onlarca programın güncelliğini kontrol etmeniz zor, antivirüs tarayıcıları ise sisteminizi belirli aralıklarla tarıyor ve yapmanız gereken güncellemeler olduğunda sizi uyarıyor. Böylelikle sisteminiz güncel kalıyor ve tehditlere karşı korunmuş oluyorsunuz.

2- Şifre güvenliği önemli

Şifrelerin önemi yadsınamaz bir gerçek. Özellikle 3. parti ödeme uygulamalarının ve internet bankacılığının yaygınlaşması güçlü şifrenin önemini ikiye katlıyor. Üye olduğunuz her mecraya farklı ve güçlü bir şifre atamanız çok önemli. Bir şifreyi iki kez kullanmayın. Ad – soyad, doğum tarihi gibi tahmin edilebilir şifreler yerine daha kompleks ve farklı karakterler barındıran şifreler kullanın. Akılda tutmanız zor oluyorsa şifre yönetici programlarına yönelebilirsiniz. Tahmin edilebilir şifreler kullanmanız sizi sosyal mühendislik dediğimiz aldatma sanatının ya da basit şifre kırıcı uygulamalarının kurbanı yapabilir. Son olarak şifrelerinizi kimseyle paylaşmayın.

3- Her şeye tıklamayın

Belki de güvenlik konusunda yapılan en sık hatalardan biri internette gördüğümüz her şeye tıklayıp bir şeyleri açmaya çalışmak. Kötü amaçlı yazılımların çoğu sistemimize bu şekilde bulaşıyor... Eğer kimden geldiğini bilmediğiniz bir e-mail aldıysanız ya da sizi nereye götüreceğinden emin olmadığınız bir linke tıklamanız gerekiyorsa iki kere düşünmenizde fayda var. Mesela kötü niyetli bir kişi size sanki bilinen bir şirket, banka, vb'den geliyormuşçasına bir mail gönderip .exe uzantılı bir uygulamayı içinde faturanızın olduğunu iddia ederek açmanızı isteyebilir.

İşte kırmızı alarm! Açtığınızda bilgisayarınız kilitlenebilir ve kötü niyetli şahıs/şahıslar sisteminizin açılması için sizden fidye talep edebilirler. "Bir bankanın sitesine gittiğinize düşünüyorsunuz ama aslında o site birebir taklit edilmiş bir dolandırıcılık aracı çıkıyor…" Son zamanlarda özellikle örnekte yöntemi tanımlamanan saldırılar korkunç boyutlara ulaşmış durumdadır. Her geçen gün daha yüksek bir inandırıcılık faktörü ile yapılan bu saldırılar günümüzün en ciddi dijital sorunlarından. Siz bir bankanın sitesine gittiğinize düşünüyorsunuz ama aslında o site birebir taklit edilmiş bir dolandırıcılık aracı çıkıyor…

clickfraud

4- Şüpheci olun (ama paranoyak değil)!

Durum bu olunca bir miktar şüpheci olmanızda fayda var. Paranoyak olun demiyoruz tabi ama en azından sahte bir e-posta ya da mesaj geldiğinde bunun sahte olduğunu düşünebilecek kadar şüpheci olun. Genelde bu tip saldırılar yabancı kayaklı olduğu için Türkçe çevirileri biçimsiz olur. Çoğu saldırıda kendini buradan ele verir. Neyse ki saldırıların geliştiği gibi bu tip saldırılardan korunma yöntemleri de gelişti.

Antivirüs tarayıcıları kötü amaçlı bir siteye girdiğinizde sizi uyarıyor ya da doğrudan engelliyor. Program kullanıcıları dolandırıcılık ve kimlik avı web sitelerinden koruduğu gibi spam e-postaları da algılayıp ortadan kaldırıyor. Böylelikle web ve e-posta kaynaklı saldırılara karşı korunmuş oluyorsunuz. Ayrıca “Ebeveyn Kontrolü” özelliği sayesinde çocuklarınızı ya da kendinizi tehlikeli ve uygunsuz web sitelerden koruyabilirsiniz.

5- Bankacılık işlemlerine dikkat!

Yukarıda da bahsettiğim gibi internet üzerinden gerçekleştirilen bankacılık ve ödeme faaliyetleri artınca kötü niyetli kişiler kullanıcıların banka ve kredi kartı bilgilerini ele geçirmek için bu yöne doğru yoğunlaştılar. Çoğunlukla sahte siteye yönlendirme yoluyla gerçekleştirilen bu hırsızlık yöntemi size farkında olmadan elinizle kredi kartı bilgilerinizi paylaşmaya itiyor.

Özellikle bir ödeme ya da bankacılık işlemi gerçekleştireceğinizde bilgilerinizi girmeden önce dikkatli olmanızda fayda var. Bu noktada Bankacılık Ödeme Koruması bankacılık işlemlerinizi gerçekleştirirken aynı zamanda kişisel verilerinizi koruyor ve kullanıcılara ek güvenlik sağlıyor. Böylelikle içiniz rahat bir şekilde ödeme ve bankacılık işlemlerinizi gerçekleştirebiliyorsunuz.

6- Kullanım alışkanlıklarınızı gözden geçirin

Her şeyden önce yapmanız gereken internete bağlandığınız an her türlü tehdite açık olduğunuzu kabul etmektir. 'Bana bir şey olmaz' deyip bilgisayarınıza zararsız gibi görünen korsan yazılımları indirdiğinizde tüm bilgilerinizi korunmasız hale getirmeyin ya da ısrarla tehlikeli sitelerde gezinmeyin. Bu noktada durup kendinize “Ben internette neler yapıyorum? Ne tür sitelerde geziniyorum? Hangi dosyaları indiriyorum?” gibi sorular sormanız gerekiyor. Belki de rutine bağladığınız işlemlerin aslında ne kadar tehlikeli olduğunun farkına varacaksınız. Yapılan saldırıların gücü ve çeşitliliği her geçen gün artıyor. Sisteminizi güncel tuttuğunuz gibi kullanım alışkanlıklarınızı da güncel tutmanız gerekiyor. İnternet trendlerini takip etmeli ve açığa çıkan yeni bir saldırı tipine karşı hazırlıklı olmalısınız.

7- Antivirüs programı edinin!

İnternetteki güvenlik problemlerine karşı korunmanın en kolay yollarından biri sisteminize bir antivirüs programı kurmaktır. Antivirüsler zararlı yazılımlara karşı özel olarak geliştirilmiş karşı yazılımlardır. Bilinen tehditleri otomatik olarak tespit eder ve sisteminizi tehlikelerden korurlar. Popüler antivirüs yazılımları bu bağlamda kullanıcılara mümkün olan en yüksek güvenliği vaat ediyor. Proaktif Tehdit Koruması sayesinde gelişen tehditlere karşı sürekli bir koruma sunan Smart Security programları, basit ve kullanışlı ara yüzleriyle de her çeşit kullanıcıya hitap ediyorlar. Bir antivirüs programı kurduğunuzda elbette ki görünmez olmuyorsunuz. İşini iyi bilen biri antivirüs programını atlatıp bilgilerinize sızmayı başarabilir; ama hiç değilse işlerini zorlaştırmış oluyorsunuz. Sisteminizi tamamen açmaktansa tedbirli olmakta fayda var.

İnternet güvenliğine ilişkin püf noktaları aktarmayı sürdüreceğiz. Bu makaleyi sosyal medya hesaplarınızdan paylaşıp daha fazla kişinin bilgilenmesini sağlayabilirsiniz.

Yazar: Tahsin Özyer

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız5
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.