Yakıt Tasarrufu İçin Bunlara Dikkat!

Yakıt Tasarrufu İçin Bunlara Dikkat!

Yayınlanma:
Yakıt Tasarrufu İçin Bunlara Dikkat!

Aracın daha az yakıt harcaması için vites değiştirirken nelere dikkat etmeliyiz? İşte cep dostu ve pratik yanıtlar...

Otomobil kullanımı temelde çeşitli prensipler üzerinden işleyen bir süreç biçimindedir. Kontak anahtarı çevrilir, debriyaja basılıp vites 1’e getirilir ve gaza basılır. Temelde bu şekilde başlayan otomobil kullanımının devamında ise verimlilik için bir takım gereklilikler söz konusudur. Bakımlar ve doğru yakıt kullanımı gibi. Peki araç kullanımında konu ekonomi olduğunda ne gibi durumlar söz konusu olmaktadır? Akla ilk gelen tasarruf biçimi elbette yakıt. Otomobilin ilerleyebilmesi için gereken enerji; benzin ya da dizel gibi birkaç türe ayrılan organic yakıtlara dayalıdır.

Otomobilin yanlış kullanımı ise yakıt tüketiminin gereğinden daha fazla olması sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Yakıt tasarrufu için yapılması gerekenler ise tahmin edildiğinden çok daha kolaydır. Vites kullanımı Yakıt tasarrufu yapmak için dikkat edilmesi gereken konulardan ilki vites kullanımıdır. İdeal vites devri 2000-2500 arasında kalmalıdır. Bu değer aralığının üzerine çıkıldığında yakıt tüketimi artar. Düşük vites yüksek devir de yakıt sarfiyatını artıran etmenler arasındadır. Amacımız yüksek vites düşük devir olmalıdır. Vitesleri en alt devirlerde çevirmek gerekir. Bu yazıya da göz atın: Kurt pençeli Kia X-Men Sorento ile tanışın.

bmw

Debriyaj kullanımı ve özel kullanım şekilleri

Vitesle birlikte debriyajın kullanımı da yakıt tüketimine etki etmektedir. Vites değişimi sırasında debriyajın sert ve ani bir şekilde bırakılmaması gerekir. Ve bazı durumlara özel kullanım biçimleri de yakıt tüketimine olumlu şekilde yansır. Örneğin aracınızla ilerliyorsunuz ve ilerde trafik ışıkları var. Sarı yanıyor ve birazdan kırmızı ışık yanacak.

Aracınızın trafik ışıklarının sınırına kadar gaza basılarak götürülmesi gereksizdir. Zaten aracın durması gerekeceğinden, ayağınızı gazdan çekerek yavaş yavaş trafik ışıklarının olduğu bölgeye gelip durabilirsiniz. Bu tür kullanımın özellikle İstanbul, Ankara gibi metropoller de yakıt tüketimini her araç için yüzde 5’lere varan oranlarda azalttığı görülmektedir.

trafik-isiklari

Gaz pedalından uzaklaşın

Aynı şekilde sert dönüşler yapmaktan kaçının, yavaş ve ayağın gazdan mümkün olduğunda uzak tutulduğu aksiyonlarla otomobilinizi kullanmaya gayret gösterin. İşte otomobil kullanımınızı hem daha güvenli hem de daha tasarruflu hale getirecek birkaç ipucu. Gerisi uygulamanıza kaldı. Keyifli sürüşler…

Okuma Önerisi: Geleceğin Volkswagen'lerine yakından bakın.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.