Tasarımın Şovalyesi: Sir Jonathan Ive

Apple’ın tasarımdan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı, Steve Jobs’ın dostu ve Apple’ın manevi ortağı Sir Jonathan Ive hakkında şaşırtıcı bilgiler...

Yayınlanma:
Tasarımın Şovalyesi: Sir Jonathan Ive

Apple’ın tasarımdan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı hakkında tüm merak edilenler: 27 Şubat 1967’de doğan İngiliz tasarımcı Sir Jonathan Ive, Apple Inc. tasarımdan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı. MacBook Pro, MacBook Air, iMac, iPad, iPad mini, iPod, iOS...

Apple adına bildiğiniz çoğu şeyi ya o tasarladı ya da tasarımına dair son noktayı o koydu. Sir Jonathan Ive, Apple tarihine adını altın harflerle yazdırmış bir isim. Apple’da Tasarımdan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı görevini üstlenen Sir Jonathan Ive, 20 yıldan fazla süredir görevine devam ediyor. Hem de ardında onlarca ikonik eser bırakarak. Birleşik Krallık tarafından Sir ünvanıyla onurlandırılmış olan Ive, ilgi çekici açıklamalarıyla da özellikle endüstriyel ve görsel tasarım dünyası adına özenle takip edilen isimlerden. İşte bizler de bu önemli ismi sayfalarımıza taşımaya karar verdik ve bu konumuzda Ive hakkında bilmeniz gerekenleri, onun duruşunu, bakış açısını bir özet haline getirdik. İşte Apple tarihinin en önemli isimlerinden Sir Jonathan Ive’ın çalışma prensipleri ve kendisi hakkındaki çok az bilinen detaylar.

Sir Jonathan Ive’ın çalışma prensipleri

Ünlü tasarımcı babası gibi İngiltere’de okudu ve onun gibi zorunlu tasarım derslerini aldı. Gümüşcü olarak çalışan babasına da, Ive’ın tasarım alanındaki başarısına da, İngilizlerin bu alandaki yükselişine de, eğitim müfredatındaki zorunlu tasarım dersleri yardımcı oldu. Sir Jonathan Ive, Apple şirketinin ilk günlerinden, ilk yıllarından elde ettiği bir çıkarımı, çalışma hayatının merkezine almıştır.

O, Apple’ın 2000’lere kadar küçük bir ekiple doğru işler çıkarttığını belirtmiştir ve bu yönde hareket eder. Ekibi küçüktür, sorgulayıcı ve meraklı bireylerden oluşmaktadır. Ive, bunun başarının önemli anahtarlarından biri olduğunu, hiyerarşik düzenlerin özgür ve işbirlikçi fikirlere göre daha başarısız olacağını savunur. Ive aynı zamanda Apple’ın iki uçlu tasarım ahlakına da dikkat çekmiştir. Bunlar üretimde harmanlama ve yeni ürünler yaratıldığında tasarımlama. “Bu Steve’in mirasının bir parçası. Apple kültürünün derinliklerinde bu tasarım, geliştirme ve yapım anlayışı ve duygusu yatar. Biçim, malzeme ve süreç ki bunlar muazzam bir şekilde iç içedir, tamamen birbirine bağlıdır.” Apple’ın yeni ürünler için yeni materyaller kullandığını dile getiren Ive, bu konuda çok yoğun çalışıldığını belirtiyor. Bir bakıma daha sahneye konulmamış birçok ürünün olduğuna da işaret ediyor.

iPod

Ive, beyaz renge ve sadeliğe aşık bir isim. Gri rengi seven Steve Jobs ile bu konuda uzun ve sancılı süreçler yaşadı; en nihayetinde de ay grisi olarak adlandırılan renk, Apple ürünlerinin olmazsa olmaz rengine dönüştü. Ive, beyazın kullanılmasında büyük etkici olmuş biri. Odaklanma konusunda Steve Jobs izleri taşır.

Bunu açıkça ifade eder; "Steve Jobs’dan direkt olarak öğrendiğim en değerli şey odaklanmaktı" der. Ürüne odaklanma konusunda çok belirgin biçimde muazzam derecede başarılı olduğu bilinir. Tasarımlarını ne şekilde yaptığı açık olarak bilinmese de Ive’ın başarısının özünde odaklanmada ki üst düzey başarısının olduğu bilinir. Bu arada özel stüdyosunda tekno tarzı müzik dinleyerek tasarım yaptığı bilgisini de aktaralım. Stüdyosu ise oldukça sade, cam küp olarak adlandırılıyor ve içerisinde de sadece masa, sandalye ve lamba var. Aile fotoğrafı bile yok. Sadelikte uç noktalar…

Apple’da sürdürülebilirlik temel faktörler arasında. Jonathan Ive ise bu noktada sürecin temel taşları arasında yer alan isimlerden. Piyasa, rakip analizinde büyük başarılar yakalayan şirketin, bu yönünün önemli kaynaklarından biri de araştırmacı ve sabırlı biri olan Jonathan Ive. Ayrıca CEO’luk gibi bir amacı da yok; o tasarımla ilgilenmekten hoşlanıyor. Ive’ın temel felsefelerinden biri de asla vazgeçme. Bir tür motivasyon aracı olarak tanımlansa da Ive, bu konuya gerçek tecrübelerle yaklaşıyor. Örneğin üniversiteden sonra yaptığı ilk projelerden birinin bir tuvalet tasarımı olduğunu dile getiriyor. Üstelik, onun çok başarısız bir iş olduğunu bile tüm açık yürekliliği ile söylüyor. Diş fırçası bile tasarlıyor... Vazgeçmiyor, tasarlamaya devam ediyor... Ve işte mükemmel Apple ürünlerinin tasarımcısı oluyor. Gerçek bir başarı hikayesi...

Jonathan Ive'ın çalışma masası

Jonathan Ive'ın çalışma masası.

Ive’ın tasarımları hakkında üç şey: Temiz, estetik ve popüler ürünler.

Ödül ve başarıları

1999 yılında 35 yaş altındaki dünyanın en iyi 100 yenilikçisinden biri seçildi 2003 yılında Design Museum tarafından ‘Yılın Tasarımcısı’ Ödülüne layik görüldü. 2004 yılında BBC tarafından İngiliz Kültürünün En Etkili Kişisi seçildi. 2005 yılında Sunday Times tarafından, Apple iPod tasarımının sonrasında İngiltere dışında yaşayan en etkili kişilerden biri olarak gösterildi. 2006 yılında İngiltere’de Royal Academy of Engineering’in en yetkili 3 isminden biri olarak atandı. 2007 yılında GQ dergisi (İngiltere baskısı) tarafından Yılın Ürün Tasarımcısı seçildi.

2007 yılında iPhone tasarımı ile Ulusal Tasarım Ödülü’ne layik görüldü. 2008’de İngiltere’nin önde gelen medya organı Daily Thelegraph tarafından ‘ABD’de Yaşayan En Etkili İngiliz’ seçildi. 2008 yılında iPhone ile birlikte sayısız tasarım ödülü kazandı. 2009 yılında Royal College of Art ve Rhode Island Tasarım Okulu’nda fahri doktora aldı. Forbes dergisi tarafından Teknoloji alanındaki en güçlü ikinci insan ödülünün de aralarında yer aldığı çok sayıda ödülle onurlandırıldı. 2010’da Bloomberg BusinessWeek tarafından Dünyanın En Etkili Tasarımcıları listesindeydi.

CNN tarafından en zeki 18. teknoloji adamı seçildi. Times’ın Eureka listesinde En Önemli Bilim Adamları Listesi’nde 5. sırada yer aldı. Fortune tarafından da Apple ürünleri üzerine yaptığı çalışmalarla dünyanın en zeki tasarımcısı seçildi. 2011’de Daily Mail onu bir ‘tasarım dehası’ olarak adfetti. 2012’de Buckingham Sarayı’nda törenle şovalye ilan edildi. 2013’te Time’ın dünyanın en etkili 100 kişi listesinde yer aldı. 2014 yılında 730’un üzerinde tasarım ve patentin sahibi olarak listelendi.

Ekstralar

Steve Jobs’ın dostuydu. Sir Jonathan Ive, Steve Jobs’ın en yakın dostları arasındaydı. Jobs, 2004’teki kanser ameliyatından sonra iki kişiyi görmek istedi; eşi Laurence Jobs ve tasarımcısı Jonathan Ive. Steve Jobs, 2010 yılında Fortune dergisine verdiği röportajda Sir Jonathan Ive için ‘Apple’ın manevi ortağı’ demiştir.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.