Daredevil 2. Sezon İncelemesi – Spoiler Yok!

Daredevil 2. Sezon İncelemesi – Spoiler Yok!

Yayınlanma:
Daredevil 2. Sezon İncelemesi – Spoiler Yok!

Yaklaşık 1 sene boyunca sabırsızca beklediğimiz Daredevil'ın yeni sezonunun tüm bölümleri 18 Mart'ta Netflix'te yayınlandı. Ben de 13 bölümü hemen izleyip buraya ufak bir değerlendirme yazısı yazmak istedim. Bu tür incelemeleri bölüm bölüm yapmak daha kolay olabiliyor ancak ben genel bir değerlendirme yapacağım. Yazı spoiler içermiyor, henüz 2. sezonu izlemeyenler gönül rahatlığıyla okuyabilir.

daredevilseason

Geçen sene Daredevil'ın ilk sezonu izledikten sonra kendi kendime “bu dizi MCU'nun (Marvel Cinematic Universe) en iyi yapımı olabilir” demiştim. Bugün 2. sezonu taze bitirdim ve şunu söylüyorum: “Bu dizi MCU'nun tartışmasız en iyi yapımı” Dizi ilk sezonunda neyi iyi yaptıysa ikinci sezonunda üstüne katarak devam etmiş. Hikaye İlk sezonun hikayesi biraz daha Daredevil'ın karakter gelişimine ve Wilson Fisk'in Hell's Kitchen'ı nasıl yönettiğine ağırlık veriyordu.

Bu sezonda ise hapsi boylayan Wilson Fisk'in ardından Hell's Kitchen'ın daha da karışmasına ve yüzlerce yıllık geçmişi olan bir örgütün korkunç planlarına daha çok ağırlık verilmiş. Bunun yanında Elektra ve Punisher'ın da karakter gelişimlerinin hikayeye katkısı büyük.

Final Fragmanı:

Yeni Karakterler: Az çok takip ediyorsanız ya da fragmanları izlediyseniz eğer bu sezon diziye 2 önemli karakter eklendiğini biliyorsunuzdur, Punisher ve Elektra... Bu iki karakter yeni sezonu fazlasıyla meşgul ediyorlar. Yeni sezonda ana odağın ilk sezonda da kulağımıza hafifçe çıtlatılan 'The Hand' adlı bir çeşit örgüt olacağını biliyorduk.

Bunun yanına Punisher ve Elektra dinamiklerinin eklenmesi diziyi izlemesi çok daha keyifli bir hale getiriyor. Her iki karakterinde geçmişi ve içinde bulundukları psikoloji izleyiciye çok iyi aktarılmış. Hele ki geçen sene oldukça şikayetçi olduğum uzun diyaloglar bu sene çok daha ilgi çekici bir hal almış. Punisher ile Daredevil'ın yüzleştiği 'çatı sahnesinde' ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

punisherdaredevil

Punisher'ı oyanayan John Bernthal karaktere çok iyi oturmuş. İnsan 'Acaba Tom Hardy oynasa nasıl olurdu?' diye sormadan edemiyor ama John Bernthal gayet iyi bir iş çıkarmış. Oyunculuğu bir kenera bırakacak olursak, bir anti-kahraman olan Punisher karakterinin gelişimi, düşmanlarına yönelik acımasızlığı ve psikolojisi diziye çok iyi yediriliyor. Ne yazık ki Elektra hakkında bu kadar olumlu konuşamayacağım.

Karakteri canlandıran Elodie Yung çok sırıtmıyor ama ne bileyim, ısınamadım bir türlü. Açıkçası Matt ile girdiği diyaloglar esnasında bazen 'keşke sadece dövüşse' dediğim oldu. Bunun dışında ben çizgi romanlardaki Elektra-Daredevil ilişkisinin de çok iyi yansıtıldığını düşünmüyorum. Yabancı forumlardan okuduğum kadarıyla çoğu kişi benim gibi düşünmüyor ama bana göre aralarındaki duygusal bağı ve zıtlığı anlatan kısımlar biraz zayıf kaldı. Elektra'yı sonlara doğru karakterin kendini tamamlasının da etkisiyle sevmeye başladım ama dediğim gibi, olmayan bir şeyler var.

daredevilelektra

Aksiyon Sahneleri Daredevil, Punisher ve Elektra'nın bir araya geldiği bir dizide elbetteki en büyük beklentimiz aksiyon ve dövüş sahnelerinin kalitesi oluyor. Bu konuda dizi kendini ilk sezonda zaten kanıtlamıştı. Hatırlarsanız ilk sezondaki tek çekim koridor sahnesi herkesin ağzını açık bırakmıştı. Dizi ikinci sezonda bunun üzerine ne katabilir diye düşünürken ilk sezondaki koridor sekansından çok daha iyi bir sahne karşılıyor bizi.

daredevilpunisherfight

Dövüş sahnelerinin kalitesini elbette ki tek bir sahneye indirgemek doğru değil. Dizi genel olarak ilk sezondaki aksiyon sahnelerinin üzerine fazlasıyla koymuş. İzleyiciler aksiyon, dövüş, şiddet bakımından fazlasıyla tatmin olacaktır. Koreografiler, çekimler...

Daredevil ekibi bu işi gerçekten çok iyi yapıyor. Nelson & Murdock & Karen İlk sezonda Wilson Fisk'i içeri tıkan avukatlık büromuz bu sezonda da bir hayli meşgul. Karen yine ilk sezondaki gibi kalbinin sesini dinlemekten vazgeçmiyor ve inatla yaptığı araştırmalarıyla davalara yardımcı oluyor. Bu tamamen kendi görüşüm: Karen bazen çok can sıkıcı olabiliyor.

Foggy ise ilk sezondaki komedi unsuru karakter olmaktan çıkmış daha olgun bir portre çiziyor izleyiciye. Buna rağmen Foggy'yi izlemesi hala çok keyifli. Gerek avukat olarak gerekse bir kanunsuzun en iyi arkadaşı olarak kalbimizi kazanıyor. Ana karakterimiz Matt Murdock ise ilk sezonda yaşadığı ikilemleri yaşamaya devam ediyor. Şehri yanarken dost ilişkilerini idare etmek onun için işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Bu sezonda Karen ile yakınlaşmaları, hikayeye Elektra'nın dahil olması, Foggy'nin endişeleri derken onu avukatlıktan çok çatılarda koştururken görüyoruz.

İlk sezonun sonundan da hatırlayacağımız üzere Daredevil'ın artık yeni bir kostümü var. Bu sezonda da Daredevil, kostümünü geliştiren Melvin'i ara ara ziyaret ediyor. Yani kostüm birkaç geliştirme daha alıyor. Elektra ve Punisher'ın kostümlerinin son halini görmek içinse biraz beklemeniz gerekiyor.

Eski Karakterler Spoiler'dan değil de daha çok seyir zevkinin kaçmaması için bu konuya derinlemesine girmeyeceğim. İlk sezonda Daredevil'ın gizli kimliğini ilk öğrenen, kendine süper-bela çekme konusunda uzman hemşiremiz Claire bu sezonda da boy gösteriyor ve biz izleyicileri keyiflendiriyor. Yine ilk sezonda görmekten çok keyif aldığımız Matt Murdock'un hocası Stick'te yeni sezonda önemli bir rol oynuyor. İlk sezonda yozlaşmamış tek polis olan Brett Mohoney ise bu sezon hafiften James Gordon olmaya soyunmuş. Zaten dizide hafiften Batman esintileri esmiyor değil.

daredevilclaire

Hell's Kitchen ve Jessica Jones Göndermeleri Bildiğimiz gibi Daredevil dizisi aralarına Jessica Jones, Luke Cage ve Iron Fist'in de katılacağı sonrasında 'The Defenders' adıyla çıkacak olan yapımın bir parçası. Bu nedenle bu 4 dizi de Hell's Kitchen'da yani aynı evrende geçiyor. Hal böyle olunca da izleyiciler ister istemez her diyalogda ufaktan göndermeler arıyor. Özellikle bu Claire'ın olduğu sahnelerde daha çok oluyor çünkü kendisi Jessica Jones'ta da boy göstermiş ve son bölümde kritik bir rol oynamıştı.

Beklediğimiz gibi ikinci sezonda birkaç gönderme ile karşılaşıyoruz. Neler olduğunu kendiniz görseniz daha keyifli olacaktır, bu nedenle burada söylemeyeceğim.

defenders

Sonuç: Daredevil'ın ikinci sezonu ilk sezonu aratmıyor. Yeni karakterler, daha kaliteli aksiyon sahneleri, birden fazla twist... Hepsi diziyi izlemesi inanılmaz keyif bir hale getiriyor. İlk sezonu severek izlediyseniz eğer ikinci sezondan da çok keyif alacaksınızdır. Son olarak Daredevil'ı basit bir çizgi roman uyarlaması olarak değerlendirip küçümsemek çok büyük bir hata olur. Dizinin alt metni ve derin karakter hikayeleri şu an vizyondaki çoğu diziye taş çıkartır. İzleyin, izlettirin...

Yazar: Tahsin Özyer

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.