Ayın Siber Güvenlik Tavsiyeleri 2021

Hazırladığımız bu içerikte oltalama saldırılarını mercek altına alıyor ve karşılaşılması halinde yapılması gerekenleri sıralıyoruz…

Yayınlanma:
Ayın Siber Güvenlik Tavsiyeleri 2021

En sık karşılaşılan siber güvenlik sorunlarından biri de oltalama saldırıları. Bu yöntemde genellikle bilinirliği yüksek bir firmadan (bankalar, vb), vakıftan, kurumdan gönderildiği izlenimini uyandırmaya çalışan sahte e-postalar, sosyal medya reklamları, sahte web siteleri ve SMS mesajlarıyla karşılaşırız. Bunların tamamında sahte bilgilendirmeler, uyarılar, kampanya duyuruları, fırsatlar, abartı indirimler ( 10 bin TL’lik telefonun 1000 TL’ye satışı gibi) ve detayı için bu linke tıklayınız türünde bir yönlendirme esas alınır. Bu link oldukça tehlikeli, zira tıklandığı taktirde bilgisayar, tablet veya akıllı telefonunuza kötü amaçlı yazılım bulaşabilir. Karşınıza kişisel bilgileri ele geçirmeyi hedefleyen formlar ve ödeme ekranları bile çıkabilir.

Özetle bu siber korsanlık yönteminde amaç insanları bir linke ya da e-posta ekindeki dokümana, en nihayetinde bir ‘hedefe’ tıklamaya ikna etmektir. Tıpkı bir balığın oltaya yakalanması gibi. Oltalama saldırısı adı da zaten buradan gelir… Peki bu tip saldırılara karşı ne yapmalıyız?

Oltalama saldırısı olduğunu nasıl anlarım?

Öncelikle linklere tıklamadan önce şu soruları kendinize sorun: Bu bir tuzak olabilir mi? Şüpheli bir şeyler var mı? Ardından da içeriği kısa bir süre incelemeniz oltalama saldırısıyla karşı karşıyaysanız bu tuzağa düşmemeniz için yeterli. Bu tip saldırılar, genellikle gönderildiği öne sürülen bankaların, telekom şirketlerinin, vakıfların kurumsal yapısıyla bağdaşmayacak kadar vasat bir dil ve anlatıma sahiptir.

Yazım hataları, noktalama yanlışları gibi sorunlar çokça görülür. Ek olarak eğer e-posta ya da sosyal medya reklamları ile karşılaşıyorsanız tuhaf logolar ve sahte web sitesi alan adları da dikkat çeker. Örneğin teknolojituru.com sitesinden gönderiliyor gibi gösterilmek istenen bir tuzak var diyelim, teknolojituru13d.com teknoloturu.com gibi sahte site alan adları ile karşılaşabiliriz, bunlar ilk bakışta gözden kaçabilecek tuzaklardır ve amaç da internet dünyasında artan hızlı karar verme, anlık seçimler yapma paradoksunu manipüle etmektir.

En nihayetinde anlatım bozuklukları, dilbilgisi hataları ve sizi ısrarla bir linke tıklatmaya çalışan metinsel kurguyu hemen fark edeceksiniz. Bir oltalama saldırısı olduğunu anlamak çok da zor değil özetle. Dijital dünya bu tip tuzaklarla dolu ve dikkatli olmak lazım. İnternetten alışveriş, bankacılık, kamusal işlemler gibi konulara dair dijital kullanım yaygınlaşırken her anlamda artan siber tuzaklara karşı bariyerleri eksiksiz bir güvenlik yazılımı ile güçlendirmek de mümkün.

Antivirüs koruması ile siber korsanların bilgisayar ve mobil cihazlarınıza çeşitli yollarla erişimini engelleyip çok daha güvenli bir internet kullanımına merhaba diyebilirsiniz. Makaleyi okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.