ESET’ten huzurlu bir yaz tatili için ebeveynlere öneriler

ESET, djiital dünyadan gelebilecek tehlikelere karşı “Ebeveyn Kontrolü“ uygulamalarını kullanmayı öneriyor.

Yayınlanma:
ESET’ten huzurlu bir yaz tatili için ebeveynlere öneriler

Okullar tatile giriyor. Dijital çağın çocukları, tatillerinin önemli bölümünü sokakta değil, tablet veya telefon başında geçirecek. Bazı ebeveynleri endişeye sürükleyen bu durum karşısında global antivirüs yazılım kuruluşu ESET, sakin kalmayı ve kontrolü ele almayı öneriyor.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de özellikle 2013 yılından bu yana her yaştan çocuğun tablet ve telefon kullanımında önemli artışlar meydana geliyor. Çeşitli araştırmalara göre 8-11 yaş arasındaki çocukların %20‘si ve 12-15 yaş arasındaki gençlerin %65‘i kendi akıllı telefonlarına sahipler. Ayrıca bu cihazlar, çocuklar tarafından en çok özlem duyulan araçlar olarak da öne çıkıyor.

Ancak bu durum, çocuklarının tatilde zamanlarının önemli bölümünü tablet ve akıllı telefonlarının başında geçireceğini bilen ebeveynleri endişeye sevk ediyor. Çocukların yaşlarına uygun olmayan olumsuz içeriklere ulaşabileceği düşüncesi, rahatsız edici. Ancak bunu engellemenin yolu var. ESET Türkiye İstanbul Teknik Müdürü Gürcan Şen, ebeveynleri panik yapmamaya ve ‘Ebeveyn Kontrolü‘ uyulamalarıyla kontrolü ele almaya çağırıyor.

Ebeveyn kontrolü ne işe yarar?

Hem bilgisayarlar hem de tablet ve telefon gibi mobil cihazlarda kullanılabilen ‘Ebeveyn Kontrolü‘ uygulamaları, çocukları online tehditlerden ve uygunsuz internet sayfalarından korumak amacıyla geliştirildi. Bu program temel olarak, çocuklar için uygun olmayan veya onları hedefleyebilecek saldırgan materyaller içeren web sayfalarını engelleme olanağı tanıyor. ‘Ebeveyn Kontrolü‘ uygulamaları önceden tanımlanmış web siteleri filtreleyebildiği gibi ebeveynlerin özel olarak belirlediği siteleri de engelleyebiliyor. Yeni nesil ‘Ebeveyn Kontrolü‘ yazılımları, çocuğun konumunu belirleyebiliyor, ayrıca cihaz kullanımına zaman kısıtı koyabiliyor.

Ebeveyn Kontrolü nereden bulunur?

Microsoft, Google, Apple, çeşitli oyun konsolları ya da önde gelen pek çok güvenlik yazılımında ebeveyn denetim bölümleri sunulabiliyor. Global antivirüs yazılım kuruluşu ESET ise kendi kapsamlı internet güvenliği yazılımları ESET Internet Security ve ESET Smart Security Premium programlarında Parental Control yani Ebeveyn Kontrolü özelliği sunuyor. ESET Türkiye İstanbul Teknik Müdürü Gürcan Şen‘in verdiği bilgiye göre ebeveynler, bu programlarda 40'tan fazla önceden tanımlanmış web sitesi kategorisine ve 140'ın üstünde alt kategoriye erişimi engelleyebiliyor. T

elefonlar için ücretsiz uygulama

ESET, bununla birlikte tablet ve akıllı telefonlar için de ‘ESET Parental Control for Android‘ yani ‘Android için ESET Ebeveyn Kontrolü‘ uygulamasını sunuyor. Google Play üzerinden ücretsiz indirilebilen uygulama, çocukların uygunsuz veya zararlı içeriğe erişimini kontrol altına alma imkanı sağlıyor.

ESET Ebeveyn Kontrolü’nün hangi özellikleri var ve neler yapabiliyor?

  • Uygulama Bekçisi: Çocuğun yaşına göre uygunsuz içerikleri engelleyebiliyor.
  • Zaman Yönetimi: Ebeveynlere çocuğun oyun ya da diğer uygulamalar ile oynarken geçirdiği zamanı sınırlamak için izin veriyor. Çocuklar evde olmasalar bile bu özellik uygulanabiliyor.
  • İnternet Bekçisi : ESET veri tabanından kontrol ederek internet tehditlerini engelliyor.
  • Çocuk Lokasyonu: Ebeveynlere, istedikleri zaman çoçuklarının lokasyon bilgisini gönderiyor. İstenirse belirlenen sınırlar dışına çıkıldığında uyarı veriyor.
  • Ebeveyn Mesajı: Çocukların mutlaka göreceği biçimde ebeveynden mesaj gönderme imkanı tanıyor.

Çocuğunuzu sanal dünyada yanlız bırakmayın!

Ebeveyn Kontrolü, sizi ve çocuklarınızı pek çok soruna karşı koruyacaktır“ bilgisini paylaşan ESET Türkiye İstanbul Teknik Müdürü Gürcan Şen, bununla birlikte şu konulara da dikkat edilmesini önerdi:

  • Çocuğunuzu sanal dünyada yalnız bırakmayın. Sosyal ağlarda arkadaşı olun, kimlerle arkadaş olduğunu gözlemleyin.
  • Çocuğunuzun sosyal ağlarla ilgili ayarlarına göz atın. Herhangi bir sınırlama ile paylaşılan bir profil var ise risk taşıyan bir şey olabilir.
  • Lisanslı ve proaktif bir güvenlik çözümü kullanın.
  • Web kamerası bağlantısının kapatıldığından ve kullanılmadığından emin olun.
  • Çocuğunuz dijital cihazlara muhtemelen sizden daha hakimdir. Olası riskler konusunda onunla konuşun, bilgilendirmeye çalışın.

Çocuklarınızın çevrimiçi davranışlarını denetim altında tutmak teknolojik ve karmaşık bir iş gibi gelebilir, fakat aslında her ebeveyninin yapması gerekir. ESET, alınması gereken önlemler ile ilgili ürünleri, blog yazıları ve 7x24 ücretsiz destek hattı ile tüm ebeveynlerin yanındadır.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.