IoT’nin geleceğini tanımlayan 9 öngörü

IoT’nin geleceğini tanımlayan 9 öngörü

Yayınlanma:
IoT’nin geleceğini tanımlayan 9 öngörü

Nesnelerin interneti (IoT), son yılların yükselişteki teknoloji trendlerinden. Sensörlerin akla gelebilecek her şeyi dönüştürmesi, internete bağlı hale getirmesi şeklinde özetlenebilen IoT, sağlıktan bankacılığa, perakendeden üretime birçok sektörde kullanım alanları buluyor. Peki bu teknolojinin geleceği ne gibi sürprizlere açık, beklentiler neler? İşte bu sorulara yönelik 7 öngörüyü bir araya getirdik.

1- İnternete bağlı cihaz sayısı 2008 yılında dünya nüfusunu geride bırakmıştı, 2020 yılına kadar ise sayının 50 milyara ulaşması bekleniyor. Böylelikle 19 trilyon dolarlık bir tasarruf sağlanabileceği kaydediliyor.

2- Gelecekteki büyüme potansiyeli dikkat çekici ölçüde yüksek; günümüzde tüm cihazların yüzde 0,06’sı IoT ile birlikte kullanılıyor. Yani yüzde 99,94’lük bir oran, optimizasyon bekliyor.

IoT-teknolojiturucom

3- Küresel IoT teknolojisinin pazar büyüklüğünün,

  • Sağlık sektörü için 2025 yılına kadar 2,5 trilyon dolara,
  • Üretim sektörü için 2,3 trilyon dolara ulaşacağı belirtiliyor.

4- Endüstriyel sensörler, gelişmiş RFID etiketleri, mağaza içi analiz cihazları halihazırda pazardaki yerini almış durumda, bu yenilikçi B2B cihazları işletmelerin işleyiş şeklini tamamen değiştirirken, sayılarının 2017-2020 arası dönemde 2 kattan fazla artması bekleniyor.

5- IoT’yi kullanan işletmelerin yüzde 94’ü, yatırımlarının geri dönüşümünü sağladı.

6- Akıllı ve internete bağlı otomobiller pazarı da geniş bir hareket alanına sahip. 2012’de sadece yüzde 10 olan araçlardaki internet bağlantısı özelliğinin, 2020’ye kadar tüm araçların yüzde 90’ında yer alması bekleniyor.

IoT-teknolojituru

7- 2019’a kadar 1,9 milyar akıllı ev cihazının satışının gerçekleştirilmesi bekleniyor. Bu da 490 milyar dolarlık bir potansiyel anlamı taşıyor.

8- Bu alanda büyük şirket alımları da dikkat çekiyor, örneğin Google, 3,2 milyar dolara akıllı termostat üreticisi Nest Labs’i, Samsung, 200 milyon dolara SmartThings’i bünyesine kattı.

9- Yakında IoT, giysilerin de belirgin bir parçası haline dönüşecek. 2015’te 968 bin akıllı giysi tüketicilerle buluştu. Bu sayının 2021’e kadar sağlayacağı pazar girdisinin 24,75 milyar dolara ulaşacağı belirtiliyor.

Yazar: Ferhat Verdi İBB Tech İstanbul Dergisi, Yazı İşleri Müdürü

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.