Robotik süreç otomasyonu sağlık hizmetlerinde kaliteyi yükseltecek

Robotik süreç otomasyonu sağlık hizmetlerinde kaliteyi yükseltecek

Yayınlanma:
Robotik süreç otomasyonu sağlık hizmetlerinde kaliteyi yükseltecek

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin ‘Sağlık Hizmetlerinde Yeni Yaklaşımlar’ raporuna göre; robotik süreç otomasyonu (RSO), sağlık hizmetlerinde maliyetlerin düşürülmesine ve hata payının azaltılmasına destek olurken aynı zamanda idari çalışanlar ve klinik çalışanları üzerindeki rutin görevleri alarak hasta odaklı çalışmalara daha fazla vakit ayrılmasını sağlıyor.

Dünyanın lider denetim ve danışmanlık şirketlerinden EY, insan ömrünün uzaması ile birlikte sağlık hizmetleri sektöründe yaşanan dönüşümü mercek altına aldığı ‘Sağlık Hizmetlerinde Yeni Yaklaşımlar’ raporunun robotik süreç otomasyonu (RSO) kullanımına ilişkin sonuçlarını açıkladı.

Rapora göre; robotik süreç otomasyonunun sağlık sektöründe kullanımı henüz çok yeni olsa da sektörde hem iş yapış biçimleri hem de işgücü bakımından çok köklü bir değişim yaratma potansiyeli taşıyor. RSO, sağlık hizmetlerinde maliyetlerin düşürülmesine ve hata payının azaltılmasına destek olurken aynı zamanda idari çalışanlar ve klinik çalışanları üzerindeki rutin görevleri alarak hasta odaklı çalışmalara daha fazla vakit ayrılmasını sağlıyor.

Raporda RSO’nun fiziki bir robot veya yapay zekâ yazılımı olmadığı belirtilirken, RSO’nun insan etkileşimini taklit ettiği ve varolan aplikasyonlar üzerine kurulduğu ifade ediliyor. Bir uygulamadan diğerine geçiş sağlamak üzere programlanan RSO yazılımı, mevcut uygulamalar üzerine kurulan karmaşık bir yazılım olarak birden fazla ve değişken adımlar ve etkileşimler gerektiren tekrarlı işlemleri gerçekleştirmek üzere programlanıyor.

Örneğin; gelir döngüsü sürecinde bir hastanın bir prosedür için finansal olarak hazırlanmasında sigorta şirketleri ile iletişim ve verilerin güncellenmesi gibi farklı sistemler içinde kontrol edilmesi gereken birden fazla süreç bulunur. Bir robot bu adımları birer birer gerçekleştirerek kural temelli saptamalar yapabilir. Örneğin; prosedür kodunun hastanın sigorta poliçesiyle uyumlu olup olmadığını tespit edebilir.

RSO’nun sağlık sektörü için barındırdığı potansiyel dünya genelinde büyük bir ilgi görüyor” diyen EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri İş Geliştirme ve Sağlık Sektörü Lideri Mehmet Gülez, “RSO pazarı kayda değer bir büyüme kaydediyor. Küresel RSO pazarı 2017 yılında %64 büyüme göstererek 200 milyon dolara ulaştı. 2018 yılında ise pilot projelerin başarılı olmasıyla birlikte pazarın %70 ile %90 arasında genişleme kaydedeceğini öngörüyoruz. Küresel çapta bakıldığında Birleşik Krallık ve Asya’nın RSO kullanımında öne çıktığını gözlemliyoruz” dedi.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.