Çocuğunuz WhatsApp kullanıyorsa onu mutlaka bunlar hakkında uyarın!

Çocuğunuz WhatsApp kullanıyorsa onu mutlaka bunlar hakkında uyarın!

Yayınlanma:
Çocuğunuz WhatsApp kullanıyorsa onu mutlaka bunlar hakkında uyarın!

WhatsApp sosyal medyaları bile geride bırakarak inanılmaz bir kullanıcı kitlesine sahip olmayı başarmış bir uygulama. İnsanlar bu uygulama sayesinde ister yanı başlarında olsun, ister dünyanın diğer ucunda sevdikleriyle saniyeler içerisinde, kolayca ve ücretsiz olarak birbirlerine bağlanabiliyorlar. Elbette çocukların da bu uygulamanın büyüsüne kapılmaması imkansız olurdu.

Ama çocukların genellikle göz ardı ettiği bir şey var: İnternette sayısız tehlike kol geziyor ve WhatsApp gibi internete bağlanan her uygulama onları bu tehlikelerin potansiyel hedefi haline getiriyor. Çocuklarınızın telefonunda WhatsApp varsa, bu uygulamayı düzenli olarak kullanıyorlarsa onları mutlaka bu önemli konular hakkında uyarmalı ve bilinçli birer kullanıcı olma yolunda onlara yardım etmelisiniz.

Tanımadıkları Kişilerle İletişim Kurmamalılar

Bu sadece WhatsApp için değil, hayatlarının her anında geçerli bir şey. Ama konu mesajlaşma olduğunda çocuklar kendilerini normalden daha rahat hissedebiliyorlar. Onları mutlaka bu konuda tekrar uyarmalısınız. Tanımadıkları kişilere mesaj atmaları onlara numaralarını verdikleri anlamına da gelir. Bunun olmasını istemezsiniz.

Eğer yabancılardan mesaj alırlarsa hiçbir şekilde cevap vermemeliler. İnternette çocukları kandırmaya çalışan çok sayıda kötü niyetli kişi var. Yabancıları ve onları rahatsız eden herkesi kolayca engellemeleri mümkün; ama bunu nasıl yapacaklarını onlara öğretmeli ve bunun en sağlam çözüm olduğundan bahsetmelisiniz.

Gizlilik Ayarlarını Doğru Ayarların

Çocuklarınız yaşı küçük olduğu veya ciddiye almadığı için umursamıyor olabilirler. Yine de gizlilik ayarlarını değiştirmeliler. Bunu yapmazlarsa yabancılar profil fotoğraflarını görebilir ve durum güncellemelerini takip edebilirler. Profillerinin kişi listesindeki kişilerle sınırlı tutulması yabancıları çocuklarınızdan uzak tutmak için iyi bir adım olacaktır. Daha sonra bu ayarları değiştirip değiştirmediklerini kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Uygunsuz veya Utandırıcı Fotoğraflarını Göndermesinler

Söz konusu yabancılar da olsa, arkadaşları da, kendilerinin uygunsuz veya utandırıcı fotoğraflarını göndermek her zaman çok yanlış bir hamledir. Ama çocuklar bu tip mesajlaşma uygulamalarında, yanlış kararlar alarak veya kandırılarak bu hataya sıklıkla düşüyor. İnternet üzerinden gönderilen hiçbir şeyin bir daha geri alınamayacağını ve internete koyulan hiçbir şeyin tam anlamıyla silinmeyeceğini ona anlatmalısınız. Karşıdaki kişiye çok güveniyor bile olsalar, ki bu güven genellikle boşa çıkar, gönderdikleri fotoğraf üzerindeki bütün kontrollerini kaybediyor olacaklar. Bunlar olmasa bile böyle bir şey yapmalarının neden yanlış olduğunu bilmeliler.

Kamuya Açık Kablosuz Ağlara Güven Olmaz

Artık hemen herkesin telefonunda mobil internet bağlantısı olsa da kullanılabilir olduğunda hepimiz kablosuz ağlara bağlanarak veri tasarrufu yapmak istiyoruz. Çocuklar da bu duruma istisna oluşturmuyor. Bağlanılan kablosuz ağ kafeler gibi yerlerin ortak ağları olduğundaysa bu bize pahalıya patlayabilir. Çünkü ortak kablosuz ağlardaki saldırganların WhatsApp trafiğine müdahale etmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalıyoruz. Böyle bir sorun yaşamamak için çocuklarınız sohbetlerini bu ağlardan yapmasınlar.

Aranızdaki İletişimi Açık Tutun

Çocuklar WhatsApp’a bayılıyor. Sevdikleri bir şeyde vakitlerini geçirmek istemeleri kadar doğal bir şey olmasa bile bu bir bağımlılık haline gelmemeli. Onların zamanlarını düzgün yönetmelerini sağlamaları için yardımcı olun. Birlikte geçireceğiniz zamanın WhatsApp’ta sohbet etmekten daha değerli olduğunu onlara hissettirin ve ödevleri gibi sorumluluklarını ihmal etmemelerini sağlayın. Herhangi bir sorunla karşılaştıklarında yardım için size gelebileceklerini bilsinler.

Bu konuda rahat hissetmelerini sağlamak çok ince bir çizgide yürümek demek. Eğer çocuğunuz yaptığınız her şeye rağmen karşılaştığı sorunlardan size bahsetmiyorsa veya dediklerinize kulak asmıyorsa her zaman bir casus programı kullanabilirsiniz.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.