Mucize Madde: Grafen

Bir madde düşünün çelikten daha dayanıklı, kağıttan daha haff ve oldukça esnek... Üstelik işleme maliyetleri de oldukça düşük. Peki ya teknolojide devrim yaratma potansiyeli var dersek? Detaylar, haberimizde...

Yayınlanma:
Mucize Madde: Grafen

Grafen nedir? Çelikten 200 kat daha daha dayanıklı ve kağıttan daha hafif son teknoloji ürünü bir materyaldir. Bundan dolayıdır ki bilim insanları ona "mucizevi madde" diyorlar. Peki grafen gerçekte neler yapabilir? Çünkü, hiç de uzak olmayan bir gelecekte bu maddeyi akıllı telefonlarda, giyilebilir teknoloji ürünlerinde ve diğer cihazlarda sıkça göreceğiz.

Grafen akıllı telefonlarda kullanışlı olabilir

İnce, hafif ve esnek yapılı olan bu madde, akıllı telefonların yeni nesil ekran teknolojilerinde ve esnekliğe ihtiyaç duyan dayanıklı malzeme üretiminde kullanılabilir. Bununla beraber, batarya iyileştirmeleri için de Grafen'den faydalanılabilir. Enerji transferi konusunda oldukça yetenekli olan bu madde sayesinde, bilim insanları bir akıllı telefonu yalnızca 7 saniyede şarj edebileceğimize inanıyorlar.

Robotik Teknolojisinde grafen yeni bir soluk olacak

Bu maddeyle iyileştirilen yapay uzuvların, özellikle sinir iletimi noktasında çok daha yüksek performans sunacağı düşünülüyor. Bu sayede, günümüzdekine kıyasla çok daha kullanışlı ve çok daha dayanıklı yapay uzuvlar üretebileceğiz.

Grafen içeren kamera iyileştirmeleri

Grafen'in yapısının farklı spektrumları (kızılötesi, ultraviyole, insan görüşü) apsorbe edebilmesi nedeniyle, kameralarda farklı spektrumları algılamak için kullanılabileceği düşünülüyor. Pirinç ve süt bize aynı görünmesine karşın, aralarındaki farkları ayırt edebilmek için böyle bir kamera insanoğlunun işine yarayabilir.

Giyilebilir teknolojide grafen ne yapabilir?

Grafen'in esnek yapısı, onu giyilebilir teknolojide kullanılmaya elverişli kılıyor. Üstelik çok ince ve çok hafif olduğundan, hissedilmesi dahi oldukça güç! Şimdilik bu maddeyi içeren akıllı ayakkabı astarları üstünde çalışılıyor fakat gelecekte çok daha yetenekli giyilebilir teknoloji ürünlerinin bu mucize madde sayesinde çağ atlamasına tanık olabiliriz.

Grafen nasıl üretiliyor?

Cevap: Aslında üretilmiyor. Petek yapıda ince ve saf bir karbon atomu plakası olarak grafitten elde ediliyor. Bu süreç ilk olarak 2004'te başarılı oldu ve bizler için oldukça yeni olan bu madde, hızla geliştiriliyor. Geçtiğimiz MWC 2018 fuarında Grafen'in yıldızının parladığını da ilave edelim.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.