Türkiye’nin İlk Sürücüsüz Metro Hattı Hakkında Her Şey

Türkiye'nin ilk sürücüsüz metro hattında birinci etap artık tamamlandı! Teknolojinin devleri ve raylı sistemin köklü kuruluşlarının büyük bir işbirliği içerisinde ülkemizde inşa ettikleri ilk sürücüsüz metro projesini sizlere anlatıyoruz.

Yayınlanma:
Türkiye’nin İlk Sürücüsüz Metro Hattı Hakkında Her Şey

İstanbul’da yapımına devam edilen “Üsküdar Ümraniye Çekmeköy Metrosu” için artık sona yaklaşılıyor. 6 Haziran 2012’de inşaatına başlanan ilk sürücüsüz metro hattının birinci etabındaki 9 istasyonu; yani Üsküdar ile Ümraniye arasındaki bölüm, 15 Aralık 2017 tarihinde saat 15:00’da Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN’ın katılımıyla hizmete alındı. İstanbul’un Anadolu yakasında artan trafik ve yolcu sirkülasyonu için çok ciddi bir iyileştirme adımı olacak olan bu metro hattı neden önemlidir, niçin gündem olmuştur, hep birlikte değerlendirelim.

İlk Sürücüsüz Metro

Söz konusu metro hattı, makiniste gerek duymayacak şekilde ileri düzey sinyalizasyon sistemi ile inşa ediliyor. Bu hat modelinde trenlerin hareketi, kapıların açılıp kapanması, peronlara yanaşma ve hız belirleme işlemleri, gelişmiş sinyalizasyon ve yazılım desteğiyle gerçekleşiyor. Aynı zamanda bir komuta merkezinden de trenlerin durumu anlık olarak görülebiliyor; olası aksaklıklarda sisteme erkenden müdahale edilebiliyor. Okuyucularımız için bilgi notu: Sinyalizasyon sistemleri, demiryollarındaki trafiği düzenleyen elektronik ve mekanik sistemlerin tümüdür. Tren setleri arasındaki mesafe, makaslar, hızlanma, yavaşlama, kapı ve peron hareketleri konularının hepsi sinyalizasyonla belirlenmektedir.

CAF Üretimi Tren Setleri ve Mitsubishi Altyapısı

İspanyol tren ve raylı sistem teknolojileri üreticisi CAF, Üsküdar Ümraniye Çekmeköy metrosu için tam otomatik tren setlerinin tedarikçisi oldu. Daha önce de, yine İstanbul’un Anadolu yakasında yer alan M4 (Tavşantepe-Kadıköy) hattı için tren setleri CAF firmasından sağlanmıştı. Her biri 6 vagondan oluşan tren setleri tam otomatik olmanın yanı sıra, en öndeki vagondan tünelleri izlemeye de imkân veriyor. Firma, trenlerin en önünde yer alan kumanda panelini gizleyip ön camı tamamen yolcular açısından erişilebilir kılarak, güzel ve oldukça farklı bir çalışmaya imza atmış. CAF ile trenlerin elektrik altyapısına yönelik komponent tedariki için anlaşma yapan Mitsubishi de trenlerin üretiminde çok ciddi rol oynamaktadır.

WLAN İçin Huawei Çözümü

Akıllı telefonlarıyla yakından tanıdığımız Huawei’nin esas faaliyet alanlarından biri de network çözümleri üretmektir. Bu metro hattında, trenlerin merkez ofisle anlık iletişimini sağlayacak olan kablosuz ağın kurulumu Huawei tarafından yapıldı. 802.11ac desteği ile yüksek hızlı bağlantı imkânına sahip, kamera görüntülerinin anlık ve kayıpsız iletebilen, bağlantının kopması durumunda 50ms sürede yeniden bağlantıyı sağlayabilen MPLS ve araç üstü WLAN sistemlerinin kullanıldığını söyleyelim.

Neden Önemli?

Türkiye genelinde birçok şehirde hâlen metro çalışması yapılmaya başlanmadığını düşündüğümüzde, ülkemizdeki diğer belediyelerin de bu durumdan uzak kalmayacaklarını; yapacakları metro çalışmalarında tam otomatik ve sürücüsüz altyapıları tercih ederek, teknolojiye ayak uyduracaklarını tahmin etmek bizim için hiç de zor olmayacaktır.

Gittikçe artan trafik yüküne karşılık otobüs taşımacılığının bir türlü istenilen verimi sağlayamaması, ulaşımda metro çözümünü kaçınılmaz kılıyor. Elbette burada, sürücüsüz metro hattının çok ciddi bir gecikmeden sonra birinci etabının açılabildiğini söylemek durumundayız. Güvenlik testlerinin planlanandan daha uzun sürmesi ihtiyacı ve yer yer kendini gösteren yumuşak zemine dair yapılan ekstra çalışmalar, bu gecikmedeki önemli etmenlerdir.

İkinci etabın Çekmeköy’e, üçüncü etabın Sultanbeyli’ne ve nihayet son etabın da (plânlanan) Sabiha Gökçen Havalimanı’na ulaşmasıyla, metro ağının bir halka şeklini alması isteniyor. Hâlihazırda Sultanbeyli’ye kadar olan bölümün inşaatı devam etmektedir. Belediye yetkililerinin açıklamasına göre, Çekmeköy etabının 2018 yazında açılması planlanmaktadır. Sürücüsüz metro projesine yönelik beklentiler oldukça yüksek... Projeye dair yeni haberler bizlere ulaştıkça, sizlerle de paylaşacağız. Keyifle kalın…

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.