Eski Mac’e Performans İpuçları

Eski Mac’e Performans İpuçları

Yayınlanma:
Eski Mac’e Performans İpuçları

2013 yılında satın aldığınız Mac, artık o eski günlerinden çok mu uzak? Emin olun bunun sorumlularından biri zaman ama siz de üzerinize düşen bazı görevleri yapmadınız. Onu yoracak bir sürü kullanım şeklini usanöadan devam ettirdiniz. Şimdi bu gidişata dur deme zamanı! Emektar Mac’inizi birkaç küçük dokunuşla çok daha performanslı bir hale getirebilmeniz mümkün.

Emektarınızı manuel yollarla daha hızlı hale getirmeniz mümkün. Öncelikle yapmanız gerekenler çok basit, en başta bilgisayarınızda ne kadar gereksiz olduğunu düşündüğünüz dosya varsa silin ve bir gün işime yarar diye bir kenarda tuttuğunuz ve bir türlü açıp bakmaya bile fırsat bulamadığınız dosyaları da bir harici belleğe alın.

Harici bellek konusunda size en iyi alternatif, şüphesiz ki Western Digital tarafından çıkarılan 1 TB kapasiteye sahip, depolama anlamında tüm ihtiyaçlarınıza cevap verecek ‘For Mac’ ürün koduna sahip minik kutu. Bu belleğe kısaca “Mac’ler için biçilmiş kaftan” diyebilirsiniz çünkü Mac’ler ile tam uyumlu çalışıyor. 2 adet Firewire 800 çıkışı ile desteklenen 2.5 inçlik bir boyutu ile oldukça kullanışlı. Birkaç önerimiz daha var:

Western Digital MyBook Studio II

2TB ile 6 TB arası değişen depolama kapasiteleri ile Mac için hazır. Mac için formatlanan ve Apple Time Machine ile uyumlu bu sürücü anında kullanıma hazır. Aygıtın en dikkat çekici özelliklerinin başında bir dosyayı kaydettiğiniz veya değiştirdiğiniz her an otomatik olarak yedekleme yapması geliyor. Böylelikle gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra tüm fotoğraflarınızı otomatik olarak kaydedebiliyorsunuz. FireWire 800 arayüzü sayesinde süper hız sunan MyBook Studio II’nun kapasite göstergesi de bulunuyor.

Mac için Backup Plus Taşınabilir Disk

Seagate’in 1 TB kapasiteli Mac için Backup Plus taşınabilir diski, yaşamınızın kalan kısmına engel olmaksızın bütün dijital yaşamınızı kolayca koruma ve paylaşmanın en iyi yollarından biri. Kutusundan çıktığı haliyle Mac OS ve Time Machine için hazır; üstelik Thunderbolt teknolojisine yükselterek, aktarma hızlarınızı kolayca artırmanıza olanak tanıyor. Sosyal ağlarla yakın ilişki içindeki multimedya severler için de dikkate değer özelliklerle gelen aygıt, tek tıkla fotoğrafların paylaşımına olanak tanıyor. Boşu boşuna Mac’inizin hafızasında yer kaplayan her şey için en iyi çözüm alternatiflerinden biri 1 TB kapasiteli Mac için Backup Plus.

İnternet bağlantısını kapatın

Sonrasında bilgisayarda sizin kullanmadığınız ama bilgisayarın kendi kendine kullanmaya çalıştığı, dolayısı ile de performans düşüklüğüne sebep olan bazı durumlar var. Örneğin, plajda bilgisayarınızla çalışmak istiyorsunuz ve dosyalarınızı da önceden hazır ettiniz. İnternete o an hiç mi hiç ihtiyacınız yok. Mac’inizin güç tuşuna bastığınız andan itibaren sürekli bir internet bağlantısı bulmaya çalışan sevgili Mac’iniz belli bir oranda yorulacaktır. İşte burada size düşen görev, masaüstünün sağ üst köşesindeki Wireless sinyal alışını kapatmanız. Küçük ancak etkili bir yöntem olarak kullanılabilir.

Bluetooth’u da kapatın

Sonrasında, Bluetooth’a her zaman ihtiyacınız yoksa, onu da kapatmakta fayda var. İnternet ve Bluetooth arayışını şuna benzetebiliriz, çok yorgun olduğunuz bir anda, etraftan sürekli en sevdiğiniz yiyeceklerin kokusu geliyor ve aynı zamanda oldukça da açsınız. İkisi arasında bir seçim yapmak zorundasınız ve siz dinlenmeyi, daha az enerji harcamayı, sonrasında belki o çok sevdiğiniz yiyecekleri yemeye gitmeyi tercih ediyorsunuz. İşte bu noktada dikkatinizi sürekli dağıtan o çok sevdiğiniz yiyecekler, aklınızı meşgul ederek, kaliteli bir dinlenme imkanınızı elinizden alıyor. Mac’ler için de WiFi ve Bluetooth meselesi böyle. Sürekli dikkat dağıtıyor.

Geç mi açılıyor?

Mac’lerde en çok karşılaşılan problemlerden biri de yavaş açılması. Zaman içinde gerek sizin yüklediğiniz programlar gerekse Apple’ın getirmiş olduğu güncellemeler yüzünde ve hatta sizin farkında bile olmadan bilgisayarınızda çalışan programlar yüzünden ilk günkü performansını gerilerde bırakmış bir cihazla karşı karşıyasınız ve ilk karşılaştığınız sorun gözle görülür bir şekilde açılış süresi.

Kullanılmayan programlara müdahale

Açılırken bilgisayarınızda sizin farkında olmadan çalıştırdığınız programlarınız kesinlikle vardır, yüklediğiniz ve aslında ihtiyacınız olduğunda sizin kendinizin çalıştıracağı programları, Mac bazen kendi kendine çalıştırmak isteyebilir. Zaten açılışta oldukça zorlanan emektarınızın, ekstra bir iş daha yapmasını gerektirir ve yavaşladıkça yavaşlar. O gri ekran ile dakikalarca bakışmak istemiyorsanız yapmanız gereken çok basit. System Preferences- Accounts- Login Items- ve açılışta çalışan programları burada göreceksiniz. İşte o programlardan işinize, sadece siz istediğinizde yaramasını istediğiniz programları kapatabilirsiniz ve böylece açılırken daha da yormamış olursunuz. İşte bu kadar basit.

Keyfini sürün

SSD kökten bir çözüm olsa da bu önerilere kulak vermeyi de ihmal etmeyin. Kesinlikle hızınızda belli bir oranda artış göreceksiniz. Programların kapatılması, bazı kablosuz özelliklerinin deaktif edilmesi ve fazlalıkların uzaklaştırılması ile Mac’iniz hissedilir düzeyde performanslı hale gelir. Geriye Mac’in keyfini sürmek kalır.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.