Suudi Arabistan’a Açılmayı Düşünen Oyun Geliştiricilere Tavsiyeler

Suudi Arabistan ya da diğer Orta Doğu ülkelerinin uygulama mağazalarını gözünüze kestirdiyseniz bu yazıyı okumanızda fayda var...

Yayınlanma:
Suudi Arabistan’a Açılmayı Düşünen Oyun Geliştiricilere Tavsiyeler

Suudi Arabistan, 29 milyonluk nüfusuyla mobil oyun odaklı girişimciler için ilgi çekici pazarlar arasında. Ancak bu Orta Doğu ülkesinde oyun yayınlamak hiç de kolay değil. Bu makalede Suudi Arabistan’a açılmayı düşünen Türk oyun geliştiricilere bazı tavsiyelerde bulunacağız…

Öncelikle Suudi Arabistan App Store, belli başlı kurallara uyularak sahne alınabilen bir platform. En temel nokta olarak lokal düşünülmeyi gerekli kılıyor. Suudiler, Kanada ya da Finlandiya’daki bir kimseyle aynı eğlenceleri arıyorlar, ancak bu tam anlamıyla mümkün değil...

1- Cinsellik Suudi Arabistan gibi bazı ülkelerde bir şeyin doğru ya da yanlış olduğunu belirleyen şey İslam. Bu bağlamda cinsellik en hassas konular arasında. Geliştiricilerin şunu iyi bilmesi gerekiyor, bu ülkede oyun yayınlayacaksa bu karakterlerle bunun olması pek olası değil. Daha nötr karakterlere ihtiyaç var. İşte bu konuda kodlama devreye giriyor; kıyafet ya da görünüşler düzenlenebilir. Saçlar örtülebilir, vücut hatları sadeleştirilebilir. Karakterler üzerinde abartının olmaması şansınızı artıracaktır. Bu arada Suudi Arabistan oyun pazarı hakkında küçük bir ipucuna ne dersiniz?

İpucu: Kadın karakterleri erkeğe dönüştürebilirsiniz.

suudi-arabistan-app-store

2- Din Din ile ilgili herhangi bir içerik konusunda çok dikkatli olunması gerekli. Yeniden adlandırma gibi yöntemlerle din öğelerini azaltabilirsiniz. Strateji türü oyunlarda görülebilen dini yapılar, vb için planlamalarını buna göre yapabilirsiniz.

3- Kısa videolar Arap kıyafetleri, Arabistan silüeti ve sanat öğeleri ile hazırlanan kısa giriş videoları etkiyi artıracaktır.

suudi-oyun

4- Tanıtım Bir YouTube kanalı olan Saudi Gamer, 1 milyondan fazla takipçi ve 160 milyonu aşkın görüntülenme sayısı ile ilgi çekici. Buradaki takipçi sayısı/görüntülenme sayısı oranı gayet iyi ve kullanıcı aktifliğine işaret ediyor. Belli açılardan ele alınması gereken bir örnek olarak PewDiePie’ın 42 milyon takipçiye karşılık 5 milyon civarındaki ortalama görüntüleme sayısından bile iyi. Güzel bir tanıtım kapısı. Burası üzerinden gerçekleştirilebilecek viral pazarlama çalışmaları, daha fazla Suudi’ye erişmek adına etkili olacaktır.

oud-app

5- Arabistan’a ziyaret şart mı? Kendi ofisinizden her şeyi yapabilirsiniz öncelikle. Yani Orta Doğu’ya ziyaret etmek zorunda değilsiniz. Ama metin yazarlığı, halkla ilişkiler çalışanları ve destek elemanları konusunda doğru insanları bulmak gerekir. Lingo gibi Arapça öğretici basit uygulamalar da bu noktada ‘belli bir seviyede dil’ açısından tercih edilebilir.

kanun-app

6- Hangi kategoriler? Suudiler sporla, özellikle de futbolla ilgililer. Ayrıca moda ve haber siteleri de ülkedeki internet kullanımında öne çıkıyor. Bunlar da baz alınarak dünyanın geri kalanındaki trendlerin (eğitim, e-ticaret de sahil olmak üzere) geçerli olduğunu belirtebiliriz. Birkaç ayrıntı ise burada önemli. Örneğin ABD’de gitar ya da bateri çalınan uygulamalar tercih edilirken, Suudi Arabistan’da ud ve saz devreye giriyor.

Spesifik örnekler çoğaltılabilir. Birleşik Arap Emirlikleri’nden Gameguise yöneticisi Emir-Esmaeil Bozorgzadeh, Orta Doğu’daki online oyunlar ve yapımlarla ilgili önemli isimler arasında. Küresel oyun geliştiricileri için iletişim kurulması gereken biri.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.