Apple, Üniversite’ye 2 Milyar TL Ceza Ödeyecek

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Apple, kaybettiği bir patent davası sonucu 506 milyon dolar cezaya mahkum edildi.

Yayınlanma:
Apple, Üniversite’ye 2 Milyar TL Ceza Ödeyecek

Satışa çıkardığı iPhone serisiyle tüm dünyada satış rekorları kıran Apple, tarihinin en büyük patent cezalarından birine mahkum oldu. Amerika’da bulunan Wisconsin Üniversitesi Apple’ın kullandığı A7, A8 ve A8X çipsetlerinde patent ihlali yaptığı gerekçesiyle geçtiğimiz yıllarda Apple’a bir dava açmıştı. Apple patent ihlali yapmadıklarını dile getirerek davaya karşı çıksa da sonuçlanan davada ilk etapta 234 milyon dolarlık bir cezaya mahkum oldu.

Apple’ın dava sürecinde ve dava sonuçlandıktan sonra da patent ihlali yapmaya devam ettiğini belirten mahkeme 272 milyon dolarlık bir ceza daha ekleyerek toplam cezayı 506 milyon dolara çıkardı. Verilen ikinci cezaya gerekçe olarak ihlalin devam etmesi durumunu gösteren jüri, ek zararlar ve faizleri hesaplayarak böyle bir bedel ortaya çıkardı. Karara itiraz etmeye hazırlanan Apple, davayı lehine çeviremediği takdirde toplamda Türk parasıyla 2 Milyar TL’ye yakın bir miktarı ceza olarak ödeyecek.

Zaman zaman rakip firmaları Samsung ve Sony ile patent yarışına giren ve mahkemelik olan Apple’ın kullandığı sistemin sadece rakipleri tarafından değil, bilirkişiler tarafından da incelendiği böylelikle ortaya çıkmış oldu. Apple’ın patent ihlali yaptığı çipsetler, telefonların çalışmasını sağlayan ve temel parçalarından biri olma özelliğine sahiptir. Açılımı çip üzerinde sistem işlemcisidir.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.