Nokia 5 incelemesi, özellikler, fiyat ve diğer detaylar

Yılın merakla beklenen Android'li akıllı telefon modellerinden Nokia 5 inceleme konuğumuz oldu. İşte artıları, eksileri ve merak ettiğiniz diğer her şey...

Yayınlanma:
Nokia 5 incelemesi, özellikler, fiyat ve diğer detaylar

Uzun yıllar sonra yeni akıllı telefonlarını tanıtıp satışa sunan Nokia’nın ülkemizde de garantili olarak edinilebilen modellerinden ‘5’ inceleme konuğumuz oldu. Android işletim sistemine sahip uygun fiyatlı bir cihaz arayışındaysanız tercih edilebilir seçeneklerden biri de Nokia 5. Peki yeterince iddialı mı? Neden satın alınır, neden alınmaz? İşte kapsamlı yanıtlar…

Cihazın ülkemizde henüz test ürünü gönderimi söz konusu değildi, bu nedenle kendi imkanlarımızla incelemek istedik. Nokia 5’i ithalat garantili olarak edindik. Şu sıralar 950-1000 TL aralığından başlayarak 1200 TL'ye kadar fiyatlarla ürüne sahip olabiliyorsunuz öncelikle. 2 yıl garantili olarak geliyor. MediaMarkt, Teknosa gibi bazı tüketici elektroniği mağazalarından da satın alabilmek mümkün. Örneğin Nokia 5 Vatan Bilgisayar fiyatı 1190 TL, biraz yüksek kalıyor.

Kutu açılışı, ilk bakış ve tasarım detayları

Hoş bir kutu içerisinde geliyor, cihazı çıkarır çıkarmaz, iPhone 6 ve sonrasında iyiden iyiye popüler bir hal alan 2.5D ekran tasarımı ile karşı karşıyasınız. Bu ekran tasarımı, cihazın köşeleri ve kenarlarında hafif bir kavisi beraberinde getiriyor, daha iyi bir ön yüz tasarımı söz konusu oluyor. Cihazın ekranının üst kısmında selfie kamerası ile Nokia logosunu görüyoruz. Ekran ve alt kısımda 3 farklı tuş yer alıyor. Yanlarda güç ve ses kontrolleri, arkada da kamera ile flaş bulunuyor. Arka yüzde dikey olarak konumlandırılmış bir Nokia logosu daha var, bu tasarım anlayışı şirketin çok eski modellerinde de kullanılmıştı.

nokia-5

5.2 inç ekrana sahip olan model, 8 mm gibi nispeten kalın bir ölçüyle geliyor. 15 cm uzunluk ve 7 cm’in çok az üzerindeki genişliğiyle de genelde boyutları anlamında çok iddialı değil; 7 mm kalınlık, 14 cm uzunluk ve 7 cm civarı genişlik ölçülerine sahip çok sayıda 5.2 inç ekranlı akıllı telefon modeli mevcut. Ayrıca arka kısmında kameranın olduğu bölümde de ince ama dikkat çekici bir çıkıntı var, bu da cihazın kalınlığına etki eden faktörlerden. Açıkçası Nokia 5’in tasarımı yeterince minimalist değil. Gelelim teknik özelliklere…

nokia-5-tasarim

Teknik özellikleri, performansı, öne çıkan yönleri ve eksileri

Bu ürünün ekranı 1280 x 720 piksellik HD çözünürlük sunuyor. Bu değerler oldukça düşük ve fiyatı üzerinden ele alındığında da negatif puan alan detaylar arasında yer aldığı görülüyor. Ekranı kılcal çizilmelere karşı korunaklı bir yapı sunuyor. Örneğin cebinizde anahtarlığınızla beraber taşıyorsunuz, bu durumda çizilme gibi sonuçlar görülmüyor.

Nokia 5 işlemcisi 1.4 GHz saat hızında çalışıyor ve 8 çekirdekli. Snapdragon 430, ortalama bir işlemci saat hızı ve performans vaat ediyor. 16 GB dahili depolama alanı bulunması hoş değil, neyse ki microSD kullanılarak 128 GB’a kadar artırılabilir hafıza desteği sunulmuş. Cihazda 2 GB RAM bulunuyor. Pil kapasitesi 3000 mAh seviyesinde. Bununla birlikte işletim sistemiyle uyum içinde, çünkü gereksiz 'fazlalıklardan arındırılmış' saf bir Android versiyonuna sahip. Bu sayede cihazın gerek RAM, gerekse dahili depolama alanındaki sınırların olumsuz etkileri çok fazla hissedilmiyor.

nokia-5-inceleme

Nokia 5, kendi sınıfı açısından dikkat çekici doneler sunan kamera özelliklerine sahip. 3x optik zoom özellikli 13 MP arka kamerası oldukça iyi. F/2.0 diyafram açıklığı özelliği ile düşük ışıkta iyi sonuçlar vaat ediyor. Ayrıca 8 MP ön kamerası bulunuyor. HDR özellikli arka kamerası ayrıca size çok sayıda çekim modu sunuyor; buradan örneğin loş ışıklı ortamlarda daha iyi sonuçlar alabilmeniz mümkün kılınmış durumda. Cihazın arka kamerası 1080p Full HD video kaydedebiliyor.

İlginç bir artı olarak bas konuş özelliği yüklenebiliyor. Bu özellik ülkemizde ilginç bir şekilde yoğun olarak kullanılmakta ve telefon tercihlerinde de etkili olmakta. GPS, 4.5G, alarm, hesap makinesi, takvim, telefon defteri, saat, müzik çalar, video çalar ve parmak izi okuyucusu da diğer öne çıkan özellikleri arasında. Cihazın önyüklü işletim sistemi versiyonu Android 7.1 Nougat ve güncelleme desteği de oldukça iyi. Bu yazı hazırlandığında Android 8.0 desteği gelmişt.

Facebook sayfamızı ziyaret ettiniz mi? Tıklayın...

Artılar: Şık Yazılım 4.5G Kameralar Parmak izi okuyucusu microSD desteği

Eksiler: Rekabetçi olmayan fiyatı Biraz daha ince olabilirdi

Sonuç:

Nokia 5, sektördeki sayısız Android’li rakibine karşı önemli farklılıklar vaat etmiyor. Yine de kamerası ve Android 8.0 Oreo işletim sistemine sahip oluşuyla ilgi çekebilir. Sonuç olarak Nokia 5 yerine Huawei veya Samsung’un benzer fiyatlı modellerine göz atmak yerinde olabilir.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız3
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.