DNS Adresleri Nasıl Kazanç Sağlar? En İyi DNS Adresi Hangisi?

Yazı dizimizin ikinci bölümünde DNS adreslerinin nasıl para kazandığını neden ücretsiz DNS hizmeti sağladıklarını ele alacağız.

Yayınlanma:
DNS Adresleri Nasıl Kazanç Sağlar? En İyi DNS Adresi Hangisi?

İnternette yasaklanan sitelerin artmasıyla doğru orantılı olarak artan DNS kullanımını incelediğimiz yazı dizimizin ikinci bölümünde DNS adreslerinin nasıl para kazandığını neden ücretsiz DNS hizmeti sağladıklarını ele alacağız.

Yazı dizimizin ilk bölümünde en hızlı dns adreslerinin hangilerinin olduğunu işlemiştik. FreenomWorld’ün 80.80.80.80 ve 80.80.81.81 adreslerinin hız konusundaki başarısı acaba seçim için yeterli mi yoksa DNS sunucularının gizli amaçları var mı? Genelde sadece DNS adreslerinden birisini seçip DNS ayarları yaptıktan sonra arka planda ne döndüğünü pek düşünmeyiz. DNS adresleri sağlayan bir firma günde milyonlarca DNS çağrısına cevap vermek zorunda bu da oldukça maliyetli bir iş. Sunucu maliyetleri, networking maliyetleri, bakım personelinin maaşlarına kadar bir çok gideri olan ücretsiz DNS adresi sağlama hizmetini kar amacı güden firmaların ücretsiz olarak sağlamasının bazı sebepleri var.

1- Reklam Gösterimi

DNS adresleri size sitelerin gerçek IP’lerini verebileceği gibi yalan da söyleyebilir. Aslında bir çok DNS sunucusunun yaptığı şey de budur örneğin OpenDNS adresleri size sürekli yalan söyler. Örneğin teknolojituru.com yazarken bir harf hatası yaparsanız OpenDNS adresleri size hata döndürmek yerine size arama sonucu gösterip reklamlar gösterir.

2- Bilgi Toplama

Muhtemelen internetten bulduğunuz rastgele DNS adreslerini kullanıyorsunuz ve kesinlikle DNS adresinin kullanım sözleşmesini okumadınız :) Bir çok ücretsiz DNS sunucusunun okumadığınız bir kullanım sözleşmesi var ve çoğunda bilgilerinizin kullanılmasını onaylamış bulunuyorsunuz. Girdiğiniz bütün sitelerin listesi oldukça para eden bir şey. Çünkü reklam verenler sizin kim olduğunuzu bilmek istiyor ve DNS sunucuları bu bilgilerinizi reklam verenlere satıyor.

3- İstatistik Toplama

Aslında bu da bilgi toplamaya girse de kişisel bilgilerinizi toplamadan hizmet sağlayan sunucularda var bunlar sizin bilgileriniz toplamak yerine girdiğiniz sitelerin istatistiklerini topluyor. Örneğin bbc.com’a giren Toplam türk kullanıcı sayısı gibi. Kişisel bilgilerinizi toplamamak pek karlı olmadığı için genelde bu sunucular maliyetlerden de kısıyor o yüzden çok hızlı ve sağlıklı çalışmıyor. Kişisel bilgi toplamayan ve hızlı olan bildiğimiz tek sunucu FreenomWorld’ün 80.80.80.80 ve 80.80.81.81 DNS adresleri.

4- Gizli İşler

Kullanıcı sözleşmesi veya gizlilik politikası yayınlamamış bir çok DNS servis sağlayıcı var. Bu yüzden bilmediğimiz bir çok işleri olabilir ve olmayan kullanıcı sözleşmeleri sebebiyle yasal olarak sorumlulukları da bulunmamakta.

5- Devlet Desteği

Gelir kalemlerinden birisi de devlet desteği olabilirmiş. Bu bölümü sadece FreenomWorld DNS sunucuları için açtık. Kısa süre önce AB ülkeleri internet tarafsızlığı ile alakalı kararlar aldı ve bunu yasalarştıran ilk ülke Hollanda oldu. Tarafsız ve kişisel bilgilerin korunması konsunda proje geliştiren firmalar bu kapsamda destek aldı. Bu yüzden Hollanda merkezli Freenom DNS adresleri bu kategoride gelir elde eden bildiğimiz tek firma.

Yazar: Metin Uyar / Network Uzmanı

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.