iOS 11 Hakkında Her Şey

iOS 11 sonunda duyuruldu! Peki hangi özelliklerle geliyor, öne çıkan yenilikleri neler? Tüm iPhone ve iPad kullanıcılarına ne zaman sunulacak?

Yayınlanma:
iOS 11 Hakkında Her Şey

Şimdiye kadar gördüğümüz kadarıyla, Apple her zaman yeni iOS işletim sistemi sürümlerini Eylül aylarında yeni iPhone telefonla birlikte sunuyor. Görünüşe göre bu yıl da farklı olmayacak ve şimdiden Kaliforniya menşeli firma WWDC 2017 etkinliğinde iOS 11’i tanıttı, beta sürümünü indirilmeye hazır halde sundu... WWDC 2017’de hem donanım, hem de yazılım alanında boy gösteren Apple, iOS 11 sürümünü beklenen iPhone 8 için sunacakken, biz de iOS 11'in beta sürümünü test ederek şimdiye dek öğrendiklerimizi derledik.

ios-11-ipad-pro-teknolojiturucom

iOS 11’de yeni neler var?

Apple, WWDC 2017’deki iOS 11 tanıtımı esnasında pek çok yeni özellik sundu. Bunların büyük çoğunluğu iPad için olsa da, iPhone’a gelecek olan önemli geliştirmeler de var.

iPad’e özel iOS 11 özellikleri

Her ne kadar iPad hiç olmadığı kadar bir notebook alternatifi hâline gelse de, Apple hâlâ bu cihazda çoklu işlem konusunda çekimser. Yeni iOS 11’le birlikte iPad’e Dosyalar uygulaması eklenecek ve adından da anlaşılacağı gibi, burada tüm klasörleriniz bir arada duracak. Bu şekilde tek noktadan tüm dosyalara erişim sağlanabilecek ve aramalar da kolaylaşacak. Ayrıca başka bir iOS cihazdan ya da iCloud Drive üzerinden dosyalarınızı organize edebileceksiniz.

Ek olarak, artık iPad’de yeni bir Dock olacak ve macOS’u andıracak. Dock’la birlikte uygulamaları açmak ve değiştirmek oldukça kolay olacak, aynı zamanda kişiselleştirme imkanları artacak. Oldukça akıllı olacak sistem, size sıradaki uygulama konusunda da tavsiye verebilecek. Eğer Apple kalem kullanıyorsanız, iOS 11 farklı geliştirmelerle de karşınıza çıkacak. Artık eskiye oranla daha esnek olan işletim sistemi, klavye konusunda da iyileştirmeler yapıyor.

ios-11-iphone-8-teknolojiturucom

Diğer iOS 11 özellikleri

Elbette Apple iPad sahibi olmayanları da geri planda bırakmıyor. Artık yeni kamera ve fotoğraf özellikleri var ve kullanması oldukça eğlenceli efektler eklenecek. iPhone 7 Plus’ta yer alan portre fotoğraflar ve filtreler de geliştirilecek. Yeni işletim sistemiyle birlikte App Store da tamamen yenilenecek. Sevilen sanal asistan Siri ise eskiye nazaran daha doğal ve daha zeki hâle geliyor. Üstelik Çince, İspanyolca, Fransızca, Almanca ve İtalyanca çeviriler de sunmaya başlıyor. AirPlay ise AirPlay 2’ye güncelleniyor, yeni kontorl seçenekleri geliyor. Kontrol Merkezi iOS 11’le birlikte tek bir sayfa içinde yer alacak şekilde tasarlandı ve eskiye oranla çok daha fazla kişiselleştirilebilir olacak. Kilit ve bildirimler ekranı ise çok daha kullanışlı duruma geliyor. Peki iOS 11 hangi telefonlara gelecek?

ios-11-teknolojiturucom

iOS 11 gelen iPhone, iPad ve iPod touch’lar

Apple, yeni işletim sisteminin hangi telefon ve tablet modellerine geleceğini açıklarken, ilerleyen zamanlarda da cihazlar listesinde pek fazla değişiklik beklenmiyor. iOS 11 kullanabileceğiniz Apple ürünleri şu şekilde; iPhone 7 iPhone 7 Plus iPhone 6s iPhone 6s Plus iPhone 6 iPhone 6 Plus iPhone SE iPhone 5s iPad Pro 12.9-inç (2.nesil) iPad Pro 12.9-inç iPad Pro 10.5-inç iPad Pro 9.7-inç iPad Air 2 iPad Air iPad 5 iPad 4 iPad mini 4 iPad mini 3 iPad mini 2 iPod Touch 6 NOT: 1. nesil iPad mini, iPhone 5, iPad, iPad 2 ve iPad 3 kullanıcısıysanız iOs 11'den yararlanamıyorsunuz.

Duyurulmayan özellikler

Daha önce Apple’ın iOS 11’le birlikte tanıtacağı söylenen bazı özellikler vardı fakat WWDC 2017’de bunları duyamadık. Örneğin yeni kullanıcı profilleri duyurulmazken, Dark Mode adı verilen siyah arka plan – tema da merakla bekleniyordu.

Apple'ın başarılı CEO'su Tim Cook, WWDC 2017'de iOS 11 sunumu öncesinde...

iOS 11 ne zaman çıkacak?

Aslına bakarsanız, iOS 11’in kararlı, yani tam sürümü yeni iPhone satışa çıkmadan birkaç gün önce dağıtıma sunulacak fakat firma şimdiden (5 Haziran’da) işletim sistemini geliştiricilere sundu. Platformun yeni özellikleri uygulama geliştiricilerini heyecanlandırırken, iOS 11’in resmi sürümü Eylül ayında bizlerle olacak. Elbette aslına bakarsanız buna ‘final sürüm’ diyemeyiz çünkü Apple yıl boyunca işletim sistemini güncellemeye devam edecektir. Şimdilik elimizdeki bilgiler bunlarken, iOS 11 Eylül ayında herkes için indirmeye açılacak. Yazar: Anıl Kalkan TT - TeknolojiTuru

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.