iPhone 8 Hakkında Her Şey

Yılın merakla beklenen akıllı telefon modeli iPhone 8 hangi özelliklere sahip olacak? İşte merak ettiğiniz tüm sorulara yanıtlar...

Yayınlanma:
iPhone 8 Hakkında Her Şey

Bu yıl aslında Apple’ın mobil birimi için oldukça önemli çünkü efsanevi akıllı telefon iPhone, çıkışının 10. yılını kutlayacak. İnsanların da bu yüzden firmadan beklentisi artarken, herkes iPhone 8’in (her ne kadar henüz adı meçhul olsa da) devrim yaratacak bir cihaz olmasını istiyor. iPhone 8 hakkında bildiklerimize geçmeden önce, özet olarak cihazdan neler beklediğimizi yazalım; * iOS 11 işletim sistemi * 5.8 inç çerçevesiz ekran * Ekranın altında entegre Touch ID * Uzun mesafeli kablosuz şarj * Apple A11 işlemci çipseti * 3GB RAM * Son teknoloji Intel LTE modem * Kasa materyalinde değişiklik.

Bunların yanında, kısa kısa şu söylentiler de dillendiriliyor; * Yeni hoparlör tasarımıyla, şimdiye kadarki en ince iPhone olacak. * Kablo kullanırken de hızlı şarj özelliği aktif olacak. * Samsung’dan OLED ekran alınacak. * Parmak izi tarayıcısının yanı sıra yüz tanıma sistemi de eklenecek. * Mimikleri tanımlamak için bir lazer sensör olacak.

iPhone 8 ne zaman çıkacak?

Son söylentilere göre Apple şu sıralar iPhone 8’e ekleyeceği iki önemli özellik üzerinde çalışıyor ve bu yüzden de telefonun çıkış tarihi beklenen Eylül ayından iki ay ileride olabilir. MacRumours tarafından ortaya atılan iddialara göre, Hong Kong menşeli bir firma Touch ID’nin telefonun arkasına ekleneceğini söylüyor. Sızdırılan görseller de bu iddiayı doğrularken, gerçek olup olmadığını ilerleyen dönemlerde göreceğiz.

Ayrıca iPhone 8’in OLED ekrana sahip olacağı iddiaları da var ve telefonun ertelenme sebepleri arasında bu gösteriliyor. Deutsche Bank’te çalışan bir sektör analistine göre, tedarikçilerden panel temininde yaşanan sorunlar nedeniyle telefonun çıkışı birkaç ay ileri atılabilir. Dolayısıyla, normalde Eylül ayında beklediğimiz iPhone 8 muhtemelen Kasım ayına ertelenebilir.

Yeni iPhone’un adı ne olacak?

Her ne kadar biz iPhone 8 desek de, açıkçası 2017 model Apple telefonu için pek çok tahmin var. Normalde geleneksel olarak bu telefonun adının iPhone 7s olması gerekirdi fakat farklı kaynaklar, farklı isimler üzerinde duruyor. Telefonun 10. yılı olması sebebiyle bu isimler ortaya çıkarken, şimdiye kadar elimizde şu tahminler var;

  • iPhone 7s
  • iPhone 8
  • iPhone Pro
  • iPhone Anniversary Edition
  • iPhone X
  • iPhone (herhangi bir takı olmadan)

iPhone 8 kaç para olacak?

2017 model iPhone’un oldukça yüksek teknolojili bir cihaz olması beklenirken, dolayısıyla fiyat da aynı şekilde yükselecek. Özellikle OLED ekran ve muhtemel 3D kamera sistemi gibi pahalı materyallerin fiyatı arttırması bekleniyor. UBS analistlerinden Steven Milunovich’e göre 64GB model 850 dolar, 256GB olan ise 1000 dolar civarında satışa sunulacak. Elbette bunlar ABD fiyatları ve telefonunu Avrupa’ya gelişi daha farklı olacaktır. Özellikle Türkiye’deki mevcut yüksek vergilendirme sistemini de hesaba katarsak, iPhone 8’in fiyat tahminini size bırakıyoruz.

Yeni iPhone 8 özellikleri

Normalde Apple bir iPhone telefon çıkardığında, bilirsiniz ki bir gün önceden Apple mağazalarının önünde devasa kuyruklar oluşur. Açıkçası, iPhone 7 geçtiğimiz sene geleneksel ilgiyi görememişti ve iPhone 8’le firmanın tekrar eski günlerine dönmesi bekleniyor. Tasarım ve donanım değişiklikleriyle iPhone 8’in şimdiye kadarki en radikal akıllı telefon olması beklenirken, ortada çok çeşitli söylentiler dolaşıyor.

Tasarım

9to5Mac tarafından yayınlanan render görüntüleri, parmak izi tarayıcısının arkada nasıl gözükeceğine dair ipucu veriyor. Telefon bu hâliyle daha çok Google Pixel modellerine benzerken, aynı zamanda dikey yerleştirilen çift kamera modülü ise Samsung Galaxy S8 telefonunu andırıyor. Açıkçası, şimdiye kadar pek çok görsel sızdırıldı ya da sızdığı iddia edildi fakat Apple kanadından henüz resmi bir duyuru – fotoğraf yok.

Ekran

* 5.8 inç * 2800 x 1242 piksel * OLED teknolojisi * 18:5:9 çerçeve oranı

Merhaba OLED!

iPhone 8 ilk ortaya atıldığından bu yana defalarca OLED teknolojisinin 2017 model Apple telefonunda olacağı söylendi. Apple daha önceki cihazlarında geleneksel IPS teknolojisini kullanırken, artık Samsung’un OLED panellerine geçileceği söyleniyor. Elbette bu sayede hem ekran kontrastı, hem de rengi iyileşmiş olacak. Muhtemelen daha ilginç bir şekilde, iPhone 8’de 5.8 inç bir ekran kullanılacak. Kıvrımlı olacağı ve çerçevelerinin de tarihe karışacağı söylenen iPhone 8 ekranında aynı zamanda çerçeve oranı da 16:9’dan 18:5:9’a geçebilir. Ayrıca çözünürlüğün de 2800x1242 piksele çıkarılacağı söylenirken, gerçekleşmesi hâlinde bu iPhone tarihindeki en yüksek rakam olacak. https://www.youtube.com/watch?v=ZjVYoeMLf1k

iPhone 8 Touch ID tuşu

2017 model iPhone’un en büyük özelliği ekranın büyümesi fakat telefonun genel boyutunun aynı kalması olacak. Bu da parmak izi tarayıcısının arkaya ya da yan tarafa eklenmesiyle gerçekleşecek. Eğer söylentiler doğruysa, iPhone 8’deki Touch ID sensörü ekrana yerleştirilecek ve bu şekilde çalışacak, bu yönüyle de biraz MacBook Pro’daki Touch Bar’ı andıracak. Buna rağmen. iDrop News’ten gelen son iddialara göre Touch ID sensörünün cihazın arkasına yerleştirilme ihtimali de mevcut.

iPhone 8 USB-C

KGI analistlerinden Ming-Chi Kuo, diğer raporların söylediklerini çürütüyor ve Apple’ın iPhone 8’de Lighting yerine USB-C kullanacağını iddia ediyor. TechTimes’a bir röportaj veren ünlü analist, Apple’ın aynı zamanda güç tüketimi ve hızlı şarj için de birkaç düzenleme getireceğini belirtti.

iPhone 8: Tamamen cam kasa

Steve Jobs’un kendisini ‘markanın ruhu’ olarak tanımladığı ve Apple’ın tasarımlarıyla tanınan Jonathan Ive, her zaman için telefonu yekpare cam kasa olarak hayal etmişti ve iPhone 8 ile bu gerçeğe dönüşebilir. Söylentilere göre 2017 model iPhone’un en azından bir sürümü tamamen cam kasadan oluşacak ve bu kavisli ekran, OLED panelle desteklenecek. Apple’ın tedarikçi firmalarından olan Catcher Technology’nin yöneticisi Allen Horng da konuya dair bir açıklama yaparken, ‘Bildiğim kadarıyla, bu yıl bir iPhone telefonu cam kasadan oluşacak’ şeklinde konuştu.

iPhone 8’de 3D kamera olacak mı?

Touch ID sensör değişikliğinin yanı sıra, Macrumours’a göre JP Morgan analistlerinden birisi iPhone 8’de parmak izi tarayıcısının yerine 3D kamera yer alacağını söylüyor. Ön tarafta bulunan bu 3D lazer tarayıcı, telefon sahibinin yüzünü tanıyabilecek. Bildiğiniz gibi Touch ID sensörü parmaklar ıslakken, nemliyken veya telefon su altındayken verimli çalışmıyordu. 3D kamera yardımıyla bu sorun da tarihe karışmış olacak ve telefon doğrudan yüzü tanıyabilecek. Bu teori Kuo of KGI Securities adlı önde gelen şirket tarafından da desteklenirken, Apple’ın 3D algoritmasının Android teknolojisinin çok çok önünde olduğu söyleniyor. Sektörün önemli isimleri, Apple’ın bu teknolojiyi iPhone telefonlarına özel olarak getirmesi hâlinde Android cihazları en azından birkaç yıl geride bırakacağını düşünüyor.

iPhone 8 hangi renklerde olacak?

Eğer yeni iPhone 8’in renklerini merak ediyorsanız, Macotakara sitesinin de bu konuya dair iddiaları var. Japonya menşeli site, 2017 model iPhone’un kırmızı renk seçeneğine de sahip olacağını iddia ediyor. Daha önce hâli hazırda yer alan siyah, jet siyahı, gümüş, altın, roze altın renkler de ise yine bulunacak.

iPhone 8 teknik özellikleri

TrendForce adlı bir araştırma firmasının yayınladığı rapora göre yeni iPhone 8’de iki farklı depolama kapasitesi yer alacak: 64GB ve 256GB: Ayrıca telefonda bu sefer 3GB RAM olacağı da söyleniyor. Elbette en merak edilenlerden birisi de kamera olacak. Apple’ın yine çift lensli bir telefon sunması tahmin edilirken, Business Insider’ın haberine göre yeni cihazda kamera uygulamasına entegre edilmiş bir arttırılmış gerçeklik sistemi de olabilir.

Sony aslında AR özelliğini uzun süre önce sunmuştu fakat Apple’ın teknolojisi etraftaki nesneleri ayırt edip, yüzleri tanıyabilecek. iPhone 8’de, Qualcomm’un Snapdragon 835 çipsetine denk güçte bir Apple A11 (10nm teknolojili) işlemci kullanılması bekleniyor. 2017 yılında çıkacak olan üç iPhone modelinin birinde ilk defa kablosuz şarj özelliği de yer alabilir.

Japon Mactokara sitesine göre, iPhone 8 doğrudan kablosuz şarj edilemeyecek ve ayrı olarak bir adaptör almanız gerekecek. Yeni iPhone’a dair merak uyandıran bir diğer özellik ise telefonda kullanılması muhtemel e-SIM özelliği. Samsung ve Apple’ın bu konuda adımlar attığı bilinirken, e-SIM yani elektronik SIM kart teknolojisinin gelecekte geleneksel SIM kartların yerine geçmesi bekleniyor. Henüz oldukça yeni ve yayılmamış olan bu teknoloji, pek çok kolaylık sağlayacak. Buna rağmen önünde uzun bir yol olduğunu da biliyoruz.

iPhone 8’e dair bildiklerimiz bunlarla sınırlı fakat zaman içinde elimize yeni bilgilerin geçmesini bekliyoruz. Sonbahar aylarında tanıtılması beklenen iPhone 8, onuncu yılının şerefine muhakkak yankı uyandıran bir ürün olacak.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.