Modem ve Ağınızı Siber Saldırılardan Nasıl Korursunuz?

Modem ve Ağınızı Siber Saldırılardan Nasıl Korursunuz?

Yayınlanma:
Modem ve Ağınızı Siber Saldırılardan Nasıl Korursunuz?

Evinizdeki modemin ve ona bağlı cihazların bilgisayar korsanları tarafından saldırı amaçlı kullanabileceğini biliyor muydunuz? Ya da varsayılan kullanıcı adı ve parola bilgileri ile yapılandırılmış bir modeme yetkisiz kullanıcıların rahatlıkla giriş yapabileceğini. Tüm bu sorunların önüne geçebilmek ve modeminizin ve ev ağınızın korumasını sağlayabilmek için önerilerimizi dikkate alabilirsiniz.

modeminizi ve ev ağınızı nasıl koruyor görelim...

  • Öncelikle kullanmadığınız zaman modeminizi kapatabilirsiniz. Böylelikle hem elektrik tasarrufu yaparsınız hem de yetkisiz kişilerin ağınıza girmesini engellemiş olursunuz.

  • Web arayüzüne parola koyma veya varsayılan parola bilgilerini değiştirmek de çok önemlidir. Geçtiğimiz aylarda yapılan bir de ddos saldırısında kullanıcı adı ve parola bilgileri varsayılan değerde bırakılmış İnternete bağlı güvenlik kameraları ve kayıt cihazları kullanılmıştı. Botnet denen bu ağa evinizdeki bilgisayarların, hatta Android cep telefonlarınızın dahil olmasını istemezsiniz.
  • Bir botnet ağına dahil olduğunuzda internet bağlantınızın kullanıldığını ve bundan dolayı da yavaşlayabileceğini unutmayın. Web arayüzüne parola koymak veya varsayılan parolayı değiştirmek için öncelikle modeminizin IP adresini bilmemiz gerekir Bunun için kullanım kılavuzuna bakabilir veya komut satırında ipconfig komutunu kullanabilirsiniz.

  • Komut çıktısında göreceğiniz default gateway adresi modeminizin IP adresidir. Şimdi bir İnternet tarayıcısına bu adresi yazarak modemin web arayüzüne girebilirsiniz. Burada varsayılan kullanıcı adı ve parola bilgilerini girerek ayarlar ekranına ulaşabilirsiniz. Buradaki ayarlar modeminizin markasına göre farklılık gösterecektir. Varsayılan parolayı değiştirip kaydetmeyi unutmayın. Ayrıca parola belirlerken büyük ve küçük harf rakam ve karakterlerden oluşan bir parola tercih edin.
  • Modem üzerinde çalışan gereksiz servisleri kapatmak önemli ayarlardan biridir. Samba dosya paylaşımı ve FTP servisini kapatabilirsiniz.
  • Yine modem üzerinde bulunan güvenlik duvarı ayarlarını da yüksek seviyeye getirmek ağınızı güvenli hale getirir.
  • Sadece sizin izin verdiğiniz bilgisayarların ağınıza erişebilmesi için MAC filtrelemesini aktif edebilirsiniz.
  • Bunun yanında kablosuz ağınızın ismini (SSID) gizleyebilirsiniz. Böylelikle görüntülenen kablosuz ağ listesinde sizin ağınız olmaz.

Görev çubuğundan programın ayarlarını açtığınızda Araçlar bölümünde Ev ağı koruması seçeneğini tıkladığınızda ağınız taranır ve ağa bağlı cihazlar görüntülenir.

Piyasadaki bir çok modem ddos saldırılarına karşı savunmasızdır. Yine webcam koruması da programın özelliklerinden biridir. Bilgisayarınızda çalışan servis ve uygulamaların kamera erişimi kontrol edilir ve yetkisiz erişimler engellenir. Böylelikle dizüstü bilgisayarınızın kamerasına bant yapıştırmak zorunda kalmazsınız :) İnternet bankacılığı ve alışveriş koruması, kayıp bilgisayarınızı tesbit edebilme özelliği, parola yönetimi gibi daha bir çok özelliğine değinmedik bile.

Yazar: Cemal Taner

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.