Neden Akıllı Eve Geçiş Yapmalıyız?

Akıllı ev sektörü büyük bir hızla gelişmeye devam ediyor. Peki bu yükselen trendin arkasında yatan faktörler neler? Neden akıllı ev?

Yayınlanma:
Neden Akıllı Eve Geçiş Yapmalıyız?

İnsanoğlu hayatına giren her türlü donanımı akıllandırmakta oldukça ısrarlı. Bilgisayarları bir kenara koyacak olursak bu ısrarın ilk büyük sonuçları cep telefonlarında alındı. Şimdilerde ise saatlerimize ve artık temel ev ürünlerimize kadar sıçradı. İnsanlar akıllı telefon ve akıllı saatleri hayatlarına entegre etme evresini aşmayı henüz başarmışken akıllı ev konusunda hala bir takım tereddütler var diyebiliriz.

Bu yazımızda neden bir akıllı eve ihtiyaç duyalım? Bize ne gibi katkısı var? Gibi soruları inceleyeceğiz. Akıllı evleri, sıradan evinizin standart ürünlerinin (ışıklar, kapı kilitleri, prizler, kombi, panjur vb.) yeni teknolojiler kullanarak bir otomasyona bağlanmış hali şeklinde açıklayabiliriz. Bu otomasyonun sağladığı temel faydaları GÜVENLİK, KONFOR ve TASARRUF olarak üçe ayırıyoruz.

GÜVENLİK

Evinizin güvenliği gerek evde olduğunuzda gerekse evde olmadığınız vakitlerde her zaman öncelik verilmesi gereken bir konu. Akıllı ev ürünleri bu konuda her an, istediğiniz yerden telefonunuzla kolayca kontrol edebileceğiniz kapı kilitleri ve güvenlik kameraları sunuyor. Örneğin TP Link'in NC250 bulut kameraları ister evde olun ister tatilde olun evinizin içini ve dışını TP kamera uygulaması üzerinden her an gözetlemenize olanak sağlıyor.

HD görüntü kalitesi sunan bu kameralar sayesinde evden uzakta olduğunuzda aklınız arkada kalmıyor. Ayrıca kameraların hareket ve ses algılama özelliği sayesinde herhangi bir hırsızlık durumunda bu telefonunuza anında bildirim olarak gönderiliyor. Kablosuz olan bu kameraları evin herhangi bir köşesine yerleştirmek oldukça kolay. Akıllı telefon üzerinde yapabileceğiniz basit kurulum talimatlarıyla evinizin güvenliğini sağlayabiliyorsunuz. Akıllı evinizde güvenliği sağlamak yeni teknolojilerle bu denli kolay. Birçokları göre güvenlik, evini akıllandrımak için başlı başına bir sebep.

KONFOR

Akıllı bir evin sağladığı en büyük faydalardan birisi elbette ki konfor. Evinizin sıcaklığı, havalandırması, ışıklandırması gibi birçok unsur evinizin konforuna doğrudan etki eden faktörler. Bu noktada tek bir sesli komutunuzla kapatabildiğiniz ışıklar, siz evinize yaklaştığınızda evin sıcaklığını uygun seviyeye getiren bir kombi, buzdolabınızdaki malzemeler bitince otomatik sipariş veren bir sistem sizin için vazgeçilmez olabiliyor. Yine örnek verecek olursak TP Link'in LB 100 akıllı ampulleri TP Link Kasa uygulaması sayesinde ampulün açılıp kapanışı, parlaklığı gibi özellikleri telefonunuzla yerinizden kalkamadan kolayca kontrol etmenizi sağlıyor.

Önceden hazırladığınız ortam için uygun ışıklandırmalar (okuma, film, gece vb.) arasından da istediğinizi kolayca seçebilmeniz konforunuzu bir üst seviyeye taşıyor. Akıllı ev ürünlerinin sağladığı konfor saymakla bitmez. Siz bu yazıyı okurken dahi yeni bir akıllı ev ürünü tanıtılıyor olabilir. İhtiyaçlarınız, zevkleriniz doğrultusunda evinizi ne denli akıllandıracağınız sizin hayal gücünüze bağlı.

TASARRUF

Akıllı ev ürünlerinin sağladığı temel faydalar arasından en çok göz ardı edileni tasarruf konusu. İnsanlar genel olarak yaşadığı yeri akıllı ev ürünleri ile donatmanın daha fazla enerji harcamasına sebep olacağı yanılgısına kapılıyorlar. Lakin çalışmasını evde olduğunuz zamanlara göre ayarlayan bir kombi, zamanlayabileceğiniz ve kolayca enerji takibiniz yapabileceğiniz ışıklandırma sistemi uzun vadede büyük tasarruflar yapmanızı sağlayacaktır. Mesela akıllı ampullerle gereksiz yanan ışıkları söndürmeniz için odada hatta evde olmanıza bile gerek yok. Ya da kombiyi çok açmak, az açmak gibi şeyleri dert etmenize de gerek yok. Tüm bunları sizden daha iyi yapan akıllı ev ürünleri üstüne bir de tasarruf etmenizi sağlıyor.

Yine başka bir örnek verecek olursak TP Link'in enerji monitörlü akıllı prizleri HS110 size elektronik cihazlarınızın ne kadar enerji harcadığını takip etme imkanı sunuyor. Böylelikle belirli periyodlarla cihazlarınızın ne kadar enerji harcadığını tespit edebilir ve ona göre planlama yapabilirsiniz. Ya da bırakın bunu sizin için Kasa uygulaması yapsın.

Akıllı ev sektörü büyük bir hızla gelişmeye devam ediyor. İleride akıllı evlere geçmek için bu 3 temel nedenin yanına birçok şey ekleneceğinden emin olabilirsiniz. Her ne kadar bu teknolojiler şimdilik pahalı ve ulaşılamaz gibi gelse de tıpkı cep telefonları ve diğer elektronik cihazlarınmızdaki gelişimlerde olduğu gibi bu geçiş yavaş yavaş gerçekleşecek. Bugün yeni inşa edilen evlerde dahi bu teknolojiler göz önüne alınalarak inşa ediliyor. Tamamıyla akıllı bir yaşam yeri sandığınız kadar uzakta değil.

Yazar: Tahsin Özyer

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.