Ayın İnternet Güvenliği Tavsiyeleri – 3

güvenlik tavsiyeleri yazı dizisinin 3. bölümü...

Yayınlanma:
Ayın İnternet Güvenliği Tavsiyeleri – 3

Güvenlik tavsiyeleri konusunda hazırladığımız yazı dizisinin üçüncü bölümünde bankacılık, e-mail ve şifre kullanımı gibi konulara değineceğiz.

Evet, şüphesiz hem bankacılık hem de diğerleri internet kullanımında her geçen gün yönelimin arttığı alanlar, hemen herkesin e-mail kullandığı, bankacılık işlemleri için daha fazla kişinin interneti kullandığı bir dönemden geçiliyor. Bu noktada ‘neden bana gelsin ki?’ gibi düşünmekse kesinlikle yanlış. Kötü amaçlı siber korsanların (hacker olarak da bilinir) ne zaman hangimize saldıracaklarını bilemeyiz. İnternet Güvenliği, artık çağımızın olmazsa olmazı. İşte bu nedenle kullanımınızda bazı noktalara dikkat etmelisiniz. İşte, hazırladığımız Şubat ayının güvenlik tavsiyeleri...

Bankacılık işlemlerinde dikkat edin!

Mutlaka güvendiğiniz cihazlardan ve internetlerden internet bankacılığınızı kullanın. Öylesine bir makineden e-postalarınızı da kontrol etmeyin, internet bankacılığına da yaklaşmayın. Hangi bilgisayarın ya da internetin nerelere veriler yedeklediğini ve ne amaçla kullandığını bilemezsiniz. Bir bakmışsınız, korsanlar banka hesaplarınız arasında geziniyor. Fark etmek tabi ki zaman alacaktır. Bu sebeple internet bankacılık işlemlerinizi de iki aşamalı güvenlik duvarları ile korumaya çalışın. Telefonunuza tek kullanımlık SMS gelebiliyorsa, ya da bir uygulama ile tek kullanımlık şifre oluşturabiliyorsanız, mutlaka aktif edin ve bu şekilde kullanın. Yine kesin çözüm olamasa da, duvar örmek korsanların işlerini bir nebze zorlaştıracaktır.

2 kez düşünün!

Bir email aldığınızda gelen linke tıklamanız gerekti ya da en yakın dostunuz bilgisayarınıza USB Bellek ile resimlerinizi aktarmak istedi. Şöyle ki, iki kez düşünün. Arkadaşınızın suçu olmasa da, başka bir kanaldan virüslerin saldırısına uğrayabilirsiniz. Diğer yandan, yukarıda da bahsettiğimiz gibi email linkleri ile hızlıca bilgisayarınızı elegeçirerek tüm dosyalarınızı şifreleyip ‘fidye’ isteyebilirler. Bunu bizzat yakınlarımızda gördük ve nice cihazları kaybetmek zorunda kaldık.

Şifrelemeler önemli!

Çok basit gelecek belki ama şifreleme yaparken doğum tarihinizi ya da evlilik yıldönümünüzü belirlemeniz, tüm sisteminiz için hızlı bir intihar girişimidir. Uzun, karışık, hemen akla gelmeyecek, harf ve rakamlardan oluşan bir şifreleme metodu kullanmalısınız. Çok ‘klişe’ de olsa, gerçekçi bir tavsiyedir.

Yedekleme şart!

Şu bir gerçek ki, biz burada yukarıdakiler gibi binlerce tavsiye yazacak olsak da bir şekilde virüslere yenik düşebilirsiniz. Bu sebeple, mutlaka önemli dosyalarınızı yedeklemelisiniz. Belki bulut sistemlerini kullanabilirsiniz, belki de harici hard disklere güvenebilirsiniz. Ama bir şekilde yedek bulundurmalısınız.

Son olarak... Özellikle şirket bilgisayarlarını hedef alarak cihazları ele geçiren ve sonrasında belirli ücretler karşılığında verilerin kilitlerini çözerek tekrar kullanabilmenize olanak tanıyan (ramsomware) kişiler de günümüzün popüler korsanları arasına girdi.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.