Ayın İnternet Güvenliği Tavsiyeleri – 2

Ayın İnternet Güvenliği Tavsiyeleri – 2

Yayınlanma:
Ayın İnternet Güvenliği Tavsiyeleri – 2

Gün geçmiyor ki internet ve bilgisayar korsanları yeni bir teknik daha bulup cihazlarımıza saldırmaya kalkmasınlar. Güvenlik zor mesele. Cihazlarımızın virüslerle boğuştuğunu görmek ve hatta bir de üzerine veri kaybı yaşamak nasıl da üzecektir bizi.

Peki hangi konulara dikkat etmeliyiz? Şu bir gerçek ki, hangi tedbiri uygularsanız uygulayın yanında mutlaka işinde profesyonel bir güvenlik yazılımı kullanmanız gerekir. Zaten bu da tedbirlerin başında geliyor. Kuzey Amerika’dan David Harley, hem internet hem bilgisayar güvenliği konularında ‘altını çizmek lazım’ dediğimiz önemli konulara değindi.

Hem David Harley’den aldığımız notları hem de internet dünyasının güvenlik amiralleri dediğimiz isimlerin önerilerini sizlerle paylaşalım istedik. İnternet dünyası hayatımıza girdiğinden bu yana güvenlik de her zaman önemli boyutlarda önem arz etmiştir. Ancak şu bir gerçek ki, hiçbir zaman bu kadar tehlikeli bir konuma gelmemişti. Artık saldırılar bir değil bin yolla yapıldığı için güvenlik konusunda da binlerce farklı kapıyı kapatarak riskin önüne geçmek gerekiyor.

E-mail güvenliği

Son zamanlarda saldırıların en çok geldiği noktalardan biri de e-postalar. Bilmediğiniz elektronik postaları açmamalısınız ve özellikle de içerikteki linklere tıklamamalısınız. Eğer mümkünse, internette e-posta adresinizi paylaşmamanız tabii ki iyi bir önlem olacaktır. Sırf sizin isminize yazılı bir e-posta dahi gelebilir. Size özel olduğunu düşünürsünüz. Lakin içerisinde güzelce hazırlanmış ve bilgisayarınızı ele geçirmek için kendini tutamayan bir virüs bulunabilir. Örneklerine o kadar çok kez şahit olduk ki bu sebeple, e-posta adresiniz sizin güvenliğiniz için önemli bir yere sahip olmalı. Aksi halde bilgisayarınıza ya da mobil cihazlarınıza erişimi sırf e-postalar ile yapabilirler.

2 aşamalı güvenlik

Birçok sosyal medya sitesi artık standart şifreler üreterek üyelik oluşturmanıza izin vermiyor. Hatta bunun da haricinde, üyelik oluştururken de ya email ya da sms ile onay aldıktan sonra daha güvenli bir duvara geçmiş oluyorsunuz. Örneğin Gmail hesabınızı akıllı telefonunuza kurabileceğiniz Authentication uygulaması ile daha güvenli hale getirebiliyorsunuz. Sizin cihazınız haricinde başka bir makineden sizin hesabınıza giriş yapacak olan olursa, akıllı cihazınızdan oluşturacağınız tek kullanımlık şifreye ihtiyaç duyacak. Uzun zamandır kullanmakta olduğumuz bu sistemi kesinlikle tavsiye edebiliriz.

Antivirüs yazılımınız güncel olmalı!

İşini iyi yapan ‘sağlam’ bir antivirüs yazılımı kullandığınıza inanıyoruz. Ancak onları da sürekli güncel tutmalısınız. Zaman-zaman taramalar yapın, aktif olduklarından emin olun. Onlarca farklı işe yaramaz antivirüs yazılımı denemek yerine, ‘bir tane olsun adam gibi olsun’ felsefesine güvenin.

Dışarıda VPN kullanın!

Dışarıda paylaşımlı mekanlarda internet kullanıyorsanız, mutlaka VPN kullanmalısınız. Bu şekilde güvenliği biraz daha artırmış olacaksınız. Tabii ki bu da bir çözüm değil. Lakin yine de kafeteryalarda kullandığınız internetin güvenliğinden hiçbir zaman tam anlamıyla emin olamayacaksınız. Çeşitli ‘ağ dinleme’ metotları ile kafeteryalarda internete bağlanan birçok kullanıcının kredi kartı bilgilerine kadar ulaşan hacker’larla karşılaştık. Tehlike gerçekten küçümsenemeyecek kadar büyük. VPN kesin çözüm olmasa da, mecbur kaldığınızda imdadınıza yetişecek bir tünel diyelim.

Doğru yerden indirin!

Nasıl yani? Şöyle ki, antivirüs yazılımınızı mutlaka ana makineden indirin. Aksi halde, antivirüs diye yanlışlıkla (karşı tarafça bilerek yapılıyor tabi ki) virüs indirmiş olabilirsiniz. Bu da, korsanların bir başka oyunudur.

Yazar: Said Murat

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.