Sosyal Medya Araçları

Sosyal Medya Araçları

Yayınlanma:
Sosyal Medya Araçları

Akla ilk gelen sosyal ağ “Facebook”, bir sosyal pazar “Twitter”, iş ağı “LinkedIn”, video hazinesi “YouTube” ve diğerleri mercek altında...

Günümüzde sosyal medyanın kullanımı oldukça popüler bir hal almış durumda, Facebook, yakın zamanda 1.4 milyarıncı üye sayısına ulaştı. Twitter'da günde ortalama 300 milyar Tweet atılıyor. Bu rakamlara dair örnekleri çoğaltabilmek mümkün. Peki popüler sosyal ağlar hangi amaçlarla kullanıcılara sunuluyor ve kullanıcı açısından ele alındığında birbirinden ilginç sosyal ağ platformlarının detaylarında neler gizli?

Sosyal = Facebook

Elbette sosyal medya denince hepimizin aklına ilk gelen mecra Facebook. Facebook bize arkadaşlarımızla görüşüp konuşmanın dışında işimizle ilgili bir sayfa açıp burada video, fotoğraf ve gerekli paylaşımlarda bulunarak sizinle ilgilenenlere ve sizin ilgileneceğiniz kişilere ulaşmanızı da sağlar.

Geniş kitlelere ulaşan kelimeler: Twitter

Twitter, sosyal bir pazardır. İşinizle ilgili gelişmeleri ve yenilikleri paylaşabileceğiniz, insanlara duyurabileceğiniz bir mecra özelliği taşır. Bir çok ünlü ve siyasi, basın toplantılarını bile artık bu platform üzerinden gerçekleştirmektedir. Birinci dereceden önemli iş adamları, cumhurbaşkanı düzeyinde politikacılardan küçük bir çocuğa kadar geniş bir kapsama sahiptir Twitter. örneğin NATO Genel Sekreteri Fogg Rasmussen, “New video blog: NATO and Sweden: natural partners” şeklinde Tweet atıp video linki paylaşır, Tweet kullanımında daha fazla kişiye ulaşmak adına tag kullanımını benimsemiştir. Dünyanın en ünlü isimlerinin hemen hemen tümünün Twitter hesabı vardır. Paylaştıkları multimedyalarla günümüzde ulaşılamaz denen özel yaşamlarını milyonlara sunan ünlüler, adeta yepyeni bir trend yaratmıştır. Örnekleri çoğaltabilmek mümkündür. Yazdığımız bir Tweet’i geniş bir kitleye ulaştırma imkanına Twitter’da sahibiz. Twitter aynı zamanda kendi iş kolumuzla alakalı insanlara ulaşıp bağlantılar sağlayabileceğimiz bir mecra olma özelliğini de taşır.

LinkedIn, “profesyonelleri” çok seviyor

Linkedin, profesyonel bir iş bağlantı ağıdır. İşverenlerin ve işçilerin buluştuğu, birbiriyle etkileşime geçtikleri bir ağdır. Eski ve yeni iş arkadaşlarınızı hatta sınıf arkadaşlarınızı bulup kontak kurabildiğiniz bir sosyal platformdur. Bu bağlantılarla iş bulabilir, hali hazırdaki işinizi geliştirebilir ve profesyonel açıdan tanıtımınıza pozitif katkı sağlayabilirsiniz. LinkedIn, kendi alanınızdaki iş imkanını bulmanızı sağlarken ayrıca birçok sektörden uzmanlarla fikir alış verişinde bulunabilmenizi de sağlar. LinkedIn, CV’nizin online ortamda paylaşıldığı sosyal bir format olarak düşünülebilir.

YouTube’da ayda 3 milyar saatlik video izleniyor

Youtube, Dünya’nın en büyük video paylaşım sitesidir. 2012 yılında Google tarafından satın alınan Youtube’a g-mail hesabınızla da giriş yapabilirsiniz. Müzik videoları, filmler paylaşıldığı gibi kendi çektiğiniz amatör videolarınızı da yayınlayabilirsiniz. Kurum bazında profesyonel bir video çekip buradan kamuoyu ile paylaşabiliriz. Ayrıca Youtube’dan link verip Twitter, Facebook veya diğer mecralarda da paylaşma imkanına sahibiz. YouTube'u her ay 800 milyondan fazla mobil-web kullanıcı ziyaret etmekte ve her iki yönden gelen ziyaretçiler, toplamda 3 milyar saatlik video izlemektedir.

Her hafta YouTube'da 100 milyon kişi sosyal işlem (beğenme, paylaşma, yorum yazma vb.) gerçekleştiriyor. Youtube’un kullanıcılarına para kazandırma koşulları da var, örneğin haftalık 3 milyardan fazla video görüntülemeye karşın, görüntülenen videoları yükleyen kişi ya da kuruma ödeme yapılıyor. AdAge'in en iyi 100 reklam vereninden 98'i YouTube'da kampanya yürüttü. Ayrıca YouTube mobil'de günde 600 milyondan fazla izleme yapılıyor; mobil cihazlardan alınan trafik her geçen yıl katlanarak artıyor.

Pinterest’in sosyal iğneleri

Pinterest, pin (iğne) ve interest (ilgi) kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Pinterest, görsel ve video ağırlıklı bir sosyal paylaşım sitesidir. Beğendiğiniz bir görseli başkasının sayfasından kendi sayfanıza iğneleyebileceğiniz gibi kendiniz de ilginç bulduğunuz veya beğendiğiniz görselleri ekleyebilirsiniz. Çeşitli infografiklere de ulaşabilirsiniz.

Akıllı telefonla fotoğraf denince Instagram

Instagram, 2012 yılında Facebook’un satın aldığı bir fotoğraf paylaşım ağıdır. İlk olarak sadece IOS cihazlarda kullanılırken artık Android işletim sistemli telefonlarda da kullanılabilmektedir. Takipçi ve takip edilen sisteminin olduğu fotoğraflarınızı paylaşabildiğiniz bir mecradır. Fotoğraflarınızın rengiyle, ışığıyla oynayıp istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

Friendfeed

FriendFeed, eskiden oldukça ilgi çeken bir sosyal ağ konumundayken günümüzde gördüğü ilgi düzeyi azalan bir ağ durumundadır. Facebook’a benzer bir yapısı vardır. 2009 yılında Facebook’un satın aldığı Friendfeed’e Facebook hesabınızla da giriş yapabilirsiniz. Friendfeed, arkadaşlarınızın araştırdığı, bulduğu videoları, görselleri keşfetmenize ve bunlara yorum yapabilmenize olanak sağlar.

Google+ (artık kullanımdan kalktı)

GooglePlus (Google+), adından da anlaşabileceği üzere Google’ın sahip olduğu bir sosyal ağdır. Yalnızca g-mail adresinizle üye olabilirsiniz. Görsel, yazı ve video paylaşımlarınızı yapabilirsiniz ve arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz.

Foursquare ve Flickr

Foursquare, bir mekana veya bir yere gittiğinizde yerinizi belirtmek için kullanabileceğiniz bir mecradır. Gittiğiniz mekana yorum yapıp, oy verebilirsiniz. Özellikle gezmeyi sevenler için ideal bir sosyal ağ platformudur. Flickr, Yahoo’nun sahip olduğu bir fotoğraf ve video paylaşım sitesidir. Yahoo kimliğinizle giriş yapabilirsiniz. Fotoğraflarınızı Flickr’a yüklediğinizde Flickr size fotoğrafınızın dört farklı boyutunun linkini ve html kodunu verir. Bu kodlar aracılığıyla internette istediğiniz yerde fotoğrafları kullanmanıza olanak sağlar.

Bloglar

Blogspot, Tumblr, Wordpress vb. blog sitelerinden kendi ilgi alanınıza veya iş alanınıza yönelik bir blog açıp burada, deneyimlerinizi, tecrübelerinizi ya da hobi olarak uğraşlarınızı insanlarla paylaşabilirsiniz. Günümüzde fotoğraf, gezi, seyahat, yemek blogları en çok takip edilen bloglar arasındadır. Özellikle sosyal mecralar arasında Twitter ve Facebook, CV’nizin birer parçası olmalı ve sizi yansıtmalıdır. Bazı iş verenlerin, işe alımlarda sosyal mecralarınızı incelediklerini biliyor muydunuz?

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.