Bilgisayar Donanımı Yükseltme Rehberi

Bilgisayar donanımı nasıl yükseltilir? Bu pratik ipuçlarıyla bilgisayar donanımınızı en iyi şekilde yükseltebilmeniz mümkün...

Yayınlanma:
Bilgisayar Donanımı Yükseltme Rehberi

Cep telefonlarının ve tabletlerin günden güne geliştiği, laptopların fazlaca güçlenip çoğu işe yettiği bu günlerde masaüstü bilgisayar almak ya da toplamak çoğu kişiye gereksiz gelebilir, fakat hala fiyat/performans açısından en iyi seçeneğimiz masaüstü bilgisayarlar. Ayrıca masaüstü bilgisayarların soğutma ve güç tüketimi gibi sorunları olmadığı için hız aşırtma (overclock) gibi tekniklerle sistemimizi en verimli şekilde kullanabilmekteyiz.

Ekran kartları

Sisteme dahil etmeyi düşündüğünüz bir ekran kartında ilk dikkat etmeniz gereken etmen satın almak istediğiniz ekran kartınızın teknik özellikleridir. Giriş ve Orta seviye arasında bir ekran kartı için çekirdek hızı olarak en az 600 MHz üstünde ve bellek hızı olarak 1500-2000 MHz hızından fazla olmalıdır. Eğer seçtiğiniz ekran kartı yüksek enerjiye ihtiyaç duyuyorsa, mutlaka ekran kartınızı kaldırabilecek bir PSU (Güç kaynağı) almanız gerekmektedir.

Örnek olarak Radeon 270X ekran kartı almaya karar verdiniz. Bu kartın PSU ihtiyacı minimum 500W olduğu için sisteminizi 500W PSU'dan fazla seçmeniz gereklidir. DDR5’e sahip ekran kartlarını tercih ederseniz daha iyi performans alabilirsiniz. Yani 4 GB DDR3 128 bit ekran kartı almaktansa 2 GB GDDR5 256 bit ekran kartından çok daha verimli performans alabilirsiniz. Ek olrak ekran kartı alırken “bit” oranına da ayrıca bakınız. Minimum 256 bit olmasına dikkat etmeniz, performans yönünden sizi yukarıya çekecektir. Bu şartlar altında bütçenize göre bellek hızı ve işlemci mimarisinin kalitesine göre seçim yapmak size kalıyor.

ssd_ve_pcie_ssd

GTX 970’ten GTX 1070’e geçmeye değer mi?

Özellikle GeForce GTX 1080 ile sağlam bir kart ve sağlam bir enerji tasarrufu kombinasyonuna sahip ürün çıkartan Nvidia, şimdiden birçok kişi tarafından satın alınan, binlerce kişinin ise yeni hayali olan bir kart ortaya koymuştu. Bunun hafif kırpılmışı diyebileceğimiz GTX 1070 ise performans noktasında yine tepe model denilebilecek bir seviyede. Peki şu ana kadar oyunlarda yüksek performans sunan GTX 970’ten 1070’e geçmek gerekir mi? Tabii ki burada sizin kullanım standartlarınız bu sorunun asıl belirleyici unsuru olacaktır.

Mesala 1920 X 1080 üzeri çözünürlüğü destekleyen bir monitörünüz yoksa 1070’in performansından tam olarak yararlanabilmeniz zor. Örneğin 144hz de 60Fps ve üzerinde 1920 X 1080 üzeri çözünürlükte son çıkan performans canavarı oyunları oynamak istiyorsanız GTX 1070 beklentinizi karşılayacaktır. Ekran kartınızın performansını veya diğer verilerini test etmek için faydalanabileceğiniz sayısız ufak boyutlu yazılım bulunuyor. Özellikle popüler olarak kullanılan FunMark ve MSI Kombustor gibi ufak boyutlu yazılımları indirerek hemen ekran kartınızı test etmeye başlayabilirsiniz.

bilgisayar-donanim

Hardiskten, SSD’ye, SSD’den PCI-E SSD’ye

Harddisk miadını doldurmak üzere. Mekanik bir diskin yerine tamamen flash depolama altyapısını kullanan bir depolama cihazının hızına ne yetişebilirdi ki? Tabii ki PCI-e tabanlı SSD’ler. Oyunların grafiklerinin kaplanması, açık dünyaya sahip oyun alanlarının veri akışının altından kalkabilmek için PCI-e tabanlı SSD’lere ihtiyaç var. 2gb/s’ye kadar yazma ve okuma hızına sahip olan PCI’lar hem desktop için hem de laptop için uyumlu. Test merkezimizde de kullandığımız Samsung 950 Pro desktop kullanımı için PCI slot adaptörüyle birlikte takılabildiği gibi eğer dizüstü bilgisayarınızda bu slottan varsa dizüstüne de takabileceğiniz bir yapıya sahip.

RAM (Bellek) yükseltme uyumlu RAM nasıl alınır?

İşe ilk olarak bilgisayarımızda var olan belleklerin tipi, çalışma frekansı ve gecikme değerini öğrenerek başlayalım. Bunun için de ücretsiz CPU-Z programını kullanabiliriz. Programın SPD sekmesinde belleğinizin çalışma frekansını, CL değerini ve tipini görebilirsiniz. Yine buradan PC’nizde kaç slot olduğunu ve bu slotlardan hangilerinde ne kadar bellek olduğunu da öğrenmek mümkün. Kullandığınız ramler ikiz yani aynı marka, aynı model, aynı kapasiteli olursa bu her zaman sizin avantajınıza olur. Ramleriniz 2x şekilde satılan serilerden almanız yararlı olacaktır.

Sisteminizdeki ram miktarınız 2x2GB ise siz buna bir ek 4 GB yerine biraz daha masraf yaparak 2x4GB ram takmanız çok daha yerinde olacaktır. Veya 2x1GB ram kurulu iken buna yeni bir 2GB eklemektense halihazırdaki ramlerin sökülüp yerine 2x2GB ram eklenmesi daha uygun olacaktır. Ram frekansının maksimum kapasitesini yani anakartınızın desteklediği maksimum ram frekansını bilmeniz gerekir. Örneğin anakartınız 1033 MHz maksimum ram frekansı var ise siz bu cihaza 1333MHz frekanslı ram bağlayamazsınız. Daha düşük bağlama olanağınız var yani 800MHz yapıdaki bir rami bağlayabilirsiniz.

vr_computer

VR deneyimine geçme zamanı

Teknoloji meraklıları olarak gerek telefonlarla çalışan sanal gerçeklik gözlüklerini, gerekse de oyun konsolları destekleri ile gelen sanal gerçeklik donanımlarıyla sanal gerçeklik deneyimi yaşamıştık. Oculus Rift tamamen son kullanıcıya açıldığı anda yüksek donanımlı ve spesifik ekran kartlarına sahip sistemlerde çalışacağı ortaya çıkmıştı. Bu yüzden MSI GeForce GTX ekran kartları, akıcı bir VR deneyimi için üst düzey performans sunuyor. MSI 2.5″ VR Boost Kit ön paneli ile gerekli bağlantıları rahatça ulaşılır hale getirerek daha kullanıcı dostu bir VR deneyimi yaşatıyor.

Modern uyunları ‘rahat’ oynamak için

Oyunların donanımdan hızlı gelişmesi ve her geçen gün sistemlerin daha da zorlanması bir oyuncunun en büyük problemidir herhalde. Performansı artırmak için en iyi ekran kartlarını işlemcileri almak, hatta çift ekran kartıyla SLI yapmak yanında büyük bir bedeli de getiriyor. AMD Radeon R7 250 gibi bir ekran kartı eklenerek performansı gözle görülür şekilde artırabilirsiniz. Özellikle Counter Strike: Global Offensive, Call of Duty, League of Legends, Dota2 gibi oyunlar oynayanlara FULL HD çözünürlükte gayet iyi performans verecek bir sistem. Gerektiğinde (ya da bütçeniz elveriyorsa) harici bir ekran kartı takılarak AMD Dual Graphics desteği kullanılarak da performans artırılabilir.

hardcore_pc

Hardcore oyuncu PC

Asus’un son teknolojileriyle donanmış ASUS Z97-A anakartı bu sistem için biçilmiş kaftan. Intel’in yeni nesil Skylake işlemcisi ve Nvidia GTX 970 256bit ekran kartı da oyunlarda istenen performansı fazlasıyla verecektir. Sisteme 240GB SSD de ekledik, bütçenize göre boyutunu artırabilirsiniz. Bu haliyle işletim sistemi ve birkaç oyun SSD üzerinden çalışabilir gerisi için de 1TB’lık sabit disk bulunuyor. İstenirse sabit disk hiç kullanılmayıp yerine 512GB SSD de kullanılabilir.

GTX970 şu an dolar kurunun artmasıyla Pascal tabanlı yeni nesil GTX 1080, 70 ve 60’a göre daha iyi bir seçenek. Fakat işi özellikle 3D grafiklerle ilgili olan ve 3DS MAX, Maya, Cinema4D gibi yazılımları kullananlara opsiyonel olarak GTX980 Ti 6GB 384 bit ekran kartını tavsiye ediyoruz. İşletim sistemi ve programların çalışması için 256GB SSD kullandık, depolama ve render için de daha performanslı ve dayanıklı olan WD Black serisi 4GB sabit disk kullanmayı uygun buluyoruz.

Giriş seviyesi AMD tabanlı sistemden yüksek seviyeli AMD PC’ye

Giriş seviye AMD PC toplama bölümümüz ise favori fiyat performans bölümü. AMD FX 7890K, FX 7870’in frekans hızı arttırılmış hali olarak çok iyi iş görüyor. Bu APU sayesinde ekran kartı kullanmadan 40-50 FPS elde edebilirsiniz. İsteyen kullanıcılar harici bir ekran kartı takıp performansı katlayabilir. Anakart, eski fakat giriş seviyesi için biçilmiş kaftan. Giriş seviyesi için dahi SSD cihazı olmazsa olmaz. AMD’nin en üst işlemcisi olsa da halen Intel’in fazlasıyla gerisinde.

Ancak AMD’den vazgeçmem diyenler için daha iyi bir çözüm yok! Bu APU, Asus M5A99X Evo ana kartına güç veren en iyi kombinasyonlardan biri. Üstüne bir de geçen yılın sancak gemisi olan R9 Fury 4G ekran kartını koyduğumuz zaman çok güçlü bir konfigürasyon sizleri bekliyor olacak! DX12 ve Vulkan arabirimleriyle beraber R9 Fury X’in gücü inanılmaz arttı.Yerine göre 50 FPS fark atıyor. O yüzden bu kartı küçüksememek lazım!

AMD FX 8380

AMD FX 8380, zorlanan fakat bizi yarı yolda bırakmayan bir işlemci. Elbette ki Intel ile boy ölçüşemezler. AMD için DDR4 tabanlı ana kart ve işlemciler ne yazık ki yok. Zaten bu yüzden orta ve yüksek segment için AMD önermiyorum. R9 380 OC, Full HD için çok ideal olsa da biraz fazla elektrik yakıyor. Ram tarafında DDR3 olduğu için 16 GB takmayı uygun gördüm. Aksi takdirde az da olsa sıkıntı yaratabilir. Thermaltake Water 3.0 işlemci soğutucusu ise uygun fiyatına rağmen harika iş çıkartıyor.

ram_bellek

İdeal AMD Sistem İşlemci:

  • AMD FX 9590 (Fiyat, 820 TL)
  • Anakart: ASUS M5A99X Evo 2.0 (Fiyat, 520 TL)
  • Ekran Kartı: Sapphire R9 Fury Tri-X 4G (Fiyat, 2400)
  • Ram: Kingston HyperX Fury Black 16GB(8×2) 1600MHZ DDR3 (Fiyat, 300 TL)
  • Harddisk: WD Caviar Black 1 TB 7200 RPM (Fiyat, 289 TL)
  • SSD: Samsung 750 Evo 250 GB (Fiyat, 270 TL)
  • Kasa: Aerocool Xpredator 2 (Fiyat, 600 TL)
  • Sıvı Soğutma: Cooler Master Nepton 120 XL (Fiyat, 462)
  • Güç Kaynağı: Thermaltake Smart Digital DPS G 750 W 80+ Gold (Fiyat, 530 TL)

Toplam Tutar: 6191 TL.

Yazı: Gurur Sönmez

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız1
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.