Start-Stop Özelliği Standartlaşıyor

Benzin tasarrufu sağlayan aynı zamanda çevre dostu start-stop özelliği otomobillerde standart olarak gelmeye başlıyor. İşte detaylar...

Yayınlanma:
Start-Stop Özelliği Standartlaşıyor

Durduğu zaman hem benzin tasarrufu hem de çevre dostu olması için otomobillerin ‘stop’ etmesini ve sonrasında da hemen çalışıp yola devam etmesini sağlayan ‘Start-Stop’ özelliği artık standartlaşıyor.

Türkiye için biraz daha vakit gerekiyor tabi kii. Ancak Avrupa’da standart şirket araçları dahi artık bu özellik ile üretilecek. 90 saniye olan kırmızı ışıklarda kontağı kapatıp, sonra yeniden çalıştırıp yoluna devam edenler vardır mutlaka. Bu sistem için projeyi bizlerden duymuş olacaklar ki, aynı şeyi otomatik olarak yapan araçların sayısını artırıyorlar.

Bir zamanlar hep yazıp çizdik aslında, otomobillere gelen start-stop özelliğini. Türkiye’de henüz biraz daha zamana ihtiyaç olsa da, yine de araçlar donanımsal olarak hazır olmaya başladı. Tabii ki öncelikle lüks araçlarda başlayan bu serüven, artık minik motorlu şirket ya da aile otomobillerinde dahi görülmeye başlandı. Son zamanlarda Avrupa’da yapmakta olduğumuz otomobil testlerindeki tüm araçlar, bu özelliğe sahip idi.

Aralarında Mitsubishi Outlander, BMW X5 yanı sıra, Dacia’nın Sandero modeli de vardı. Düz vites modellerinde dahi kullanılan özellik, kırmızı ışıkta dört tekerlek durduktan sonra devreye giriyor. Sonrasında debriyaja basmanız ile, aracınız tekrar çalışıyor. Biz bu arada geçen vakte, ‘yarı uyku’ diyoruz. Oldukça tasarruf sağlayan ‘Start-Stop’ sisteminin dünyada daha fazla yayılmasını diliyoruz...

Yazar: Said Murat

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.