iOS Cihazlarda Mobil Veri Paketini Daha Verimli Kullanmak [Rehber]

İnternet paketiniz bir türlü yeterli olmuyor mu? İşte size cihazınızdaki mobil veri paketi için daha verimli kullanım püfleri...

Yayınlanma:
iOS Cihazlarda Mobil Veri Paketini Daha Verimli Kullanmak [Rehber]

iOS cihaz kullanımı Türkiye’de bir hayli yaygın. Göstergeler 5 milyona yakın iPhone’un dolaşımda olduğu yönünde. Milyon sınırında olmasa da iPad kullanımı da yoğun seviyede. Tüm bu genel tablo içinde özellikle iPhone kullanıcılarının internet veri paketlerine dair soruları ile karşılaşıyoruz, özellikle 4.5G’nin hayata geçmesinden sonra çok sayıda e-mail aldık, problem internet paketlerinin eskisine göre daha hızlı şekilde tükenmeye başlaması gibi çok kritik önem taşıyan bir noktada ağırlık kazanıyor.

Bizler de TeknolojiTuru.com yazı işleri ekibi olarak konuya yönelik rehber maiyetinde bir makale hazırlamak istedik. iOS cihazlarda mobil veri paketlerinin daha verimli kullanımı yönünde öne çıkan ipuçlarından bazılarını, pratik bir anlatım eşliğinde ele aldık. Fayda görülmesi dileğiyle…

Öncelikle mobil veri paketlerinin hızla tükenmesine yol açan bazı detayları görmek gerekli; Veri paketleriniz internet kullanımıyla tükenir. Bu noktada Instagram, Gmail, web tarayıcısı (Safari, Chrome, vb), Twitter, Facebook kullanımı, veri paketini tüketen unsurlar olarak sıralanabilir. Elbette farklı kullanım şekilleri, farklı uygulamaların veri paketlerini tüketmesi şeklinde olacaktır.

Ancak en genel şekliyle sosyal medya, internette sörf şeklindeki kullanımın ağırlıkta olduğu ortalama bir akıllı cihaz deneyimi açısından yukarıda bahsedilen unsurlar öne çıkacaktır. Bir gösterge olması açısından Instagram’ın yanı sıra WhatsApp, Facebook, Twitter gibi platformların yoğun kullanımında ortalama olarak aşağıdaki veri boyutları tüketilebilir. Görüldüğü üzere görsel yoğun uygulamalar, veri tüketiminde öne çıkmaktadır. Bu noktada kullanımda dikkat edilecek bazı unsurlar sayesinde veri tüketimi azamiye indirgenebilir.

iphone6plus_lifestyle__12_

Instagram kullanımı

Instagram’da daha az kişi takip ederek daha düşük bir ‘aşağı yönde akış’ önemli bir ipucudur. Bu sayede karşınıza eskisine göre daha az sayıda kullanıcı paylaşımı çıkacağı için veri tüketimi de azalacaktır. Bu nedenle aslında ilgilenmediğiniz profilleri hayatınızdan çıkarmanız yerinde bir karar olabilir. Instagram’da video izlemenin veri tüketimini artıran temel faktörlerden biri olduğu nettir.

Eğer bu yönde bir kullanım şekline sahipseniz kendinizi frenleme mekanizması geliştirebilir, videolara daha az tıklayabilirsiniz. Ve Instagram için hücresel veri kapalı seçeneğini işaretleyerek gün içinde Instagram bildirimleri alma ve her boş anınızda bu platformda vakit geçirme eğilimini kontrol altına alabilirsiniz. Bunun için Ayarlar > Hücresel yolunu izleyerek ilgili işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

1

Twitter kullanımı

Benzer durum Twitter’da da söz konusu. Neden gördüğünüz anda es geçtiğiniz kullanıcıları takip edesiniz ki? Her gün belirli ölçüde zaman ayırarak platform daha verimli kullanabilirsiniz. Ek olarak Twitter’da da multimedya ağırlıklı paylaşımların öne çıkması, videoların seyredilmesi veri paketlerinin düşmanları arasındadır. Ek olarak tıpkı Instagram’da olduğu gibi Twitter’da da hücresel veri kapalı seçeneği işaretlenebilir. Bu metot, diğer tüm uygulamalarınız için kullanılabilir.

4

Facebook kullanımı

Facebook’ta videoların sayısı her geçen gün artıyor, dolayısıyla video izleme deneyimi yükselen bir trend haline geldi. Ayrıca GIF ve yüksek çözünürlüklü diğer içerikler de veriyi daha fazla tüketmekte. Bu nedenle Facebook kullanımızda da benzer adımlar atabilir, daha az kullanarak internet tüketiminizi kontrol altına alabilirsiniz. Bu noktada tavsiye edeceğimiz ipuçlarından biri Facebook’ta ‘Takipten çıkar’ seçeneği…

Fotoğraf ve paylaşımlarını çok fazla merak etmediğiniz kimselere gelin, kişiye tıkladıktan sonra yan yana şekilde; ‘Arkadaşın’, ‘Takiptesin’, ‘Mesaj’ ve ‘Diğer’ şeklinde sekmeler göreceksiniz; Takiptesin’e gelip ‘takipten çıkar’ seçeneğini kullanmanız mümkün, bu sayede ilgili kişi arkadaşınız olarak kalmaya devam edecek ama paylaşımlarını görmeyeceksiniz.

Okuma Tavsiyesi: Siz de ünlü olabilirsiniz! YouTube'da başarının sırları

YouTube kullanımı

YouTube kullanımı, data paketleri açısından en önemli argüman, büyük bir araç adeta. Bu noktada örneğin müzik dinlemek için video açmak gibi kendi geliştirdiğiniz yöntemler yerine müzik akışı uygulamaları edinin. Unutmayın ne kadar görsel, o kadar veri tüketimi. Veri demek MB ya da GB demek özetle. Eğer birkaç dakikalık Full HD çözünürlükte YouTube videosu izlerseniz, data paketinizden birkaç yüz MB gidecektir. Full HD yerine 4K izlemek mi istiyorsunuz, daha fazla data paketi kullanılır, eğer HD bana yeter derseniz bu durumda da daha az veri tüketmiş olursunuz. Bu nedenle kendinize bir otokontrol mekanizması da geliştirebilirsiniz.

Chrome ya da Safari

İnternet sayfalarında video izlemek daha fazla veri tüketimi anlamına gelecektir. Eğer data paketinizde ekonomiye gitmeyi planlıyorsanız daha az video izleyebilirsiniz. Daha az haber okuyun demiyoruz elbette, ancak kullanımınızı filtrelemek de bu noktada öne çıkacak bir pozitif adım olabilir.

Diğer uygulama ve oyunlar

WhatsApp günümüzün olmazsa olmaz anlık mesajlaşma uygulamalarından biri. Çok sayıda muadili de var, ayrıca Facebook Messenger de mutlaka kullanılan yazılımlar arasında. Bu platformların özelliği ise az veri tüketmeleri, elbette düşük ölçüde multimedya akarımları yapacak olursanız. Bu noktada kullanım şekliniz, data paketinizin tükenme hızını belirler.

Günümüzde mobil oyunların hemen hepsi ‘oyun sırasında internete bağlı olmayı’ gerekli kılıyor. Bunun nedenleri arasında oyun esnasında yayınlanacak reklamlar, vb var. Ayrıca online oynama deneyimi de birçok yapımda son derece yaygın durumda. Bu koşullar altında data paketinizi nasıl daha az tüketilir forma ulaştırırsınız? Öncelikle online oynamak yerine hikaye modu ya da tek kişilik oyunları tercih edebilirsiniz. Bu oldukça genel bir veri paketini daha az harcama yolu olarak kullanılabilir. Kaçılmaz şekilde online oynamanız mı gerekli, bu durumda da kendinizi sınırlamaya gayret edebilirsiniz. Unutmayın ne kadar az online oyun, o kadar az veri paketi…

en-iyi-mobil-oyunlar

Operatörünüze ulaşın

En nihayetinde ise kullanımınızın artmaya devam edeceği kaçınılmaz bir durum. Her geçen gün daha ilgi çekici hal alan mobil uygulama ve oyunlar sayesinde daha fazla zaman ayırmak, dolayısıyla daha çok veri tüketmek olmazsa olmaz noktasında. Dikkat edilecek konulardan biri şu; veri paketinizin yeterli olmadığı durumlarda daha az ödeme yapmak adına mobil operatörünüze ulaşın, müşteri temsilcinizle durumu konuşun ve seçenekleri değerlendirin. Önceki aylardaki veri kullanım miktarınızı görerek sonraki paketinize dair karar alabilirsiniz. Ayrıca size sunulacak ek çözümleri de değerlendirin.

Yazar: Ferhat Verdi

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.