İtalyanların Tarafından İcat Edilmiş 10 İlginç Şey

Kot, gazete, telefon… Günlük hayatta kullandığımız o kadar çok ‘buluş’ var ki, İtalya’dan dünyaya ‘ün’ salmış! İşte bu yazıda İtalyanların icatları sizlerle...

Yayınlanma:
İtalyanların Tarafından İcat Edilmiş 10 İlginç Şey

Birazdan okuyacaklarınızla sizi son derece şaşırtacak Akdeniz ülkesi İtalya yer alıyor. Kot, gazete, jakuzi, telefon, radyo, pil, piyano ve gözlüğün mucidi İtalyanlar. İnanılmaz değil mi? Bu makalenin hazırlanmasındaki katkılarından dolayı Polonyadan.com ekibine teşekkürler.

01-kot

1) Kot: Her ne kadar Amerikan kültürü olarak bilinse de, kot pantolonlar, özellikle ‘mavi’ renkli olanlar, aslında İtalyan buluşudur. ‘Jeans’ ismi her ne kadar Fransızca’dan, Cenova(Genova)’ya göre ‘Genes’ kelimesinden gelmiş, ancak ilk giyenler de şuan İtalya sınırı içinde bulunan Cenova(Genova)’daki tekneciler, denizciler olmuş.

Stack

2) Gazete: Evet, gazeteciliğin tarihine gidecek olursak, ilk göreceğimiz yer Venedik, tarih ise 1556. O zamanlar hükümet aylık el yazması gazeteler dağıtırmış ve ismine de ‘avvisi’ denirmiş. Tabi ki sadece ekonomik, politika ve askeri haberlerin olduğu ‘avvisi’, gazetecilik için ilk olmayı temsil etmekte.

03-jakuzi

3) Jakuzi: Aylarca çalışıp yazın tatile gittiğinizde yorgunluğunuzu nasıl atıyorsunuz? Ya da evinize böyle bir sistem kurdurmak istemez misiniz? Evet, genel itibariyle yorgunluğu atacak güzel icatlardan biri, jakuzi de, İtalyanlar tarafından bulunmuş. İlk önce ağrı kesici olarak ‘sağlıksal’ sorunları çözmek adına icat edilen Jakuzi’nin patenti de , 1949 yılında Candido Jacuzzi tarafından alınmış. İtalyan mucidimiz, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşamakta olan bir göçmen idi. Bu sebeple jakuzi’nin mucidi için Amerikan-İtalyan diyebiliriz.

04-telefon

4) Telefon: Evet, her ne kadar telefon patentini alan ilk kişi olarak Alexander Graham Bell’i biliyor olsak da, İtalyan Antonio Meucci telefonun asıl mucidi olarak tarihe geçen isimlerdendir. İtalyan göçmen, Meucci, 1849 yılında ‘teletrofono’ ismini verdiği sesli iletişim sistemini eliştirmeye başlamış ve üzerinde büyük emek harcamış. Şu bir gerçek ki, evet, gerçek bir telefona benzemiyordu. Ancak bir şekilde çalıştı. Henüz 2002 yılında Amerika tarafından bu icat çalışması tanınmış oldu.

Old radio

5) Radyo: Medya alanında ne var ne yoksa İtalyanlar mutlaka bir ucundan tutmuş, gördüğünüz gibi. Şimdi de sırada ‘radyo’ var. Guglielmo Marconi, Radyo’nun icat aşamasında akıl verici isimlerden biriydi. 12 Aralık 1901 tarihinde ilk radyo sinyalini de aldı. Fizik alanında Nobel Ödülü aldıktan sonra çalışmalara hız verdi. Mucidimizin diğer bir kablosuz sinyal ve haberleşme icadı ise Titanik gemisinde acil durum çağrı sistemi olarak kullanıldı ve yüzlerce hayat kurtardı.

greenbattery-640x358

6) Pil: Elektronik ilk pil (batarya), Alessandro Volta tarafından 1800’de icat edildi. Bu icat sonrasında, ilk kez düzenli elektrik senkronizesi sağlandı ve belli bir çevrede elektriğin hapsedilerek kullanıldığı ispatlanmış oldu.

07-piyano

7) Piyano: İtalyanların icatları arasında beklenen bir ürün daha. Bu sefer sıra müzik alanında. İtalya’nın kuzeyinden, Padua’dan gelen Bartolomeo Cristofori, Piyano’nun mucidi olarak bilinir. 1700’lü yıllarda edindiği müziksel birikimleri ve araştırma çabası ile piyanoyu buldu.

08-banka

8) Bankalar: Konu bankalara gelince, akla gelen ilk isim ‘Medici Bank’ olabilir. Öyle ki, Medici Bank, 1397’de İtalyan Giovanni di Bicci de Medici tarafından kurulmuş. Elimizdeki bilgilere göre, banka, 1494’de kapanmış. Daha çok köklü Medici Ailesi’nin kurduğu ve ailecek yönettiği bir banka olarak bilinir. Şu an halihazırda hizmet vermeye devam eden en eski banka ise 1472’de açılan Monte dei Paschi di Siena’dır. italyanların icatları arasında ayrı bir yere sahiptir.

09-kahve

9) Espresso makinesi: Espresso makinesi kimin icadı? İşte çok da büyük sürpriz olmamakla birlikte, espresso makinelerinin icadı: İtalya. Ancak günümüzde değil, yaklaşık olarak geçtiğimiz yüzyıl, 1884 yılında, İtalyan Angelo Moriondo tarafından patenti alınan Espresso makineleri, günümüze bambaşka şekli ile gelmiş, gelişmeye devam etmiş. Angelo Moriondo sonrasında makineyi bir adım daha öteye taşıyan, geliştiren isim de yine bir İtalyan; Milanlı mekanik Luigi Bezzera. italyanların icatları denince olmazsa olmazlardan. Espresso patenti 1884 yılında İtalyan Angelo Moriondo tarafından alınmış.

10-gozluk

10) Gözlük: italyanların icatları şaşırtmaya devam ediyor. Çok iyi göremeyenler için numaralı gözlük fikri yıllar boyu birçok mucidin aklına gelmiş olsa da, 14. yüzyılda İtalyanlar tarafından bulunmuş. Bu ay sizler için İtalya’nın inanılmaz icatlarını inceledik, sonraki sayıda farklı bir ülkede görüşünceye dek bu harika buluşların modern zamanlara taşınmış hallerinin keyfini sürmeye devam edin.

Yazar: Said Murat

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.