Apple En Değerli Marka Ünvanını Koruyor

Geçen sene iPhone satışlarındaki düşüşe rağmen Intelbrand'in açıkladığı listede Apple Marka Değeri en yüksek şirket oldu.

Yayınlanma:
Apple En Değerli Marka Ünvanını Koruyor

Interbrand'in yıllık olarak yayınladığı rapora göre Apple marka değeri en yüksek şirket olarak listenin başında yer alıyor. Apple böylelikle 4. kez üst üste listenin en tepesinde yer almış oldu. Şirketin değerlemesi bir önceki yıla göre %5 artarak $178.1 milyara ulaştı. Apple'ın en büyük rakiplerinden Google bir önceki yıla oranlı %11 değerlenmesine rağmen Apple'ın ardından 2. sırada yer aldı.

Geçtiğimiz sene iPhone satışlarında bir önceki yıla oranla düşüş açıklayan Apple'ın 2002'den bu yana ilk defa gelirlerinde düşüş gözlemlenmişti. Buna rağmen %5'lik bir değerleme ile zirvedeki yerini korudu. 2002'de $5.2 milyar değeri olan şirketin bugünkü değeri $178.1 milyar. Her ne kadar şirketin en önemli ürünlerinden biri olan iPhone satışlarında düşüş olsa da Apple ısrarla büyümeye devam ediyor.

endegerlimarka

Apple hala en değerli marka... Analistler bu sonucu ise Apple'ın en çok satan ürününe değil, kullanıcılara sunduğu ekosisteme bağlıyor. Her ne kadar en önemli ürünlerinde düşüş gözlemlense de Apple kullanıcıları kendilerine sunulan donanım ve yazılım bütünlüğünü kolay kolay terk etmiyor. Birçok otorite Apple'ın en büyük başarısının iPhone değil, harika ekosistemi olduğu yönünde hem fikir.

Apple'ın teknoloji sektöründeki diğer rakiplerine bakacak olursak şirketi 2. sıradaki Google'dan sonra 4. sıradaki Microsoft takip ediyor. Microsoft'un marka değeri +%8 değerleme ile $72,7 milyar. Microsoft'tan sonra ise 6. sırada IBM 7. sırada da Samsung bulunuyor. IBM'in marka değeri -%19 gerilemeyle +52,5 milyarken Samsung hemen arkasından +%14 değerleme, $51,8 milyar ile takip ediyor. Apple her ne kadar en değerli marka olarak listenin tepesinde yer alsa da Interbrand'in 2016 yılında en çok büyüme gösteren markalar listesine giremediğini belirtelim. 2016 yılında en çok büyüme gösteren şirket %46 büyüme ile Facebook olurken %33 ile Amazon 2. sıradan takip etti.

topgrowingbrdans

Intelbrand'in açıkladığı listede dikkat çeken bir değer nokta ise marka değeri sıralamasında ilk 10'da teknoloji endüstrisi dışında olan sadece 3 şirket var. Bunlar Coco-Cola, Toyota ve Mercedes.

Yazar: Tahsin Özyer

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.