BlackBerry Artık Donanım Üretmeyecek

Bir dönemin efsanesi BlackBerry artık donanım üretmeyeceğini resmen açıkladı. CEO John Chen firmanın yazılım odaklı üretim yapacağını söylüyor

Yayınlanma:
BlackBerry Artık Donanım Üretmeyecek

Bir zamanların cep telefonu devi BlackBerry uzunca bir süredir ortalıkta dolaşan dedikoduları doğruladı: Firma artık kendi donanımını üretmeyecek, yazılım ve güvenlik hizmetlerine ağırlık verecek. Mali çeyrek sonuçları ile birlikte yapılan açıklamada şirketin CEO'su John Chen firmanın bundan böyle donanım üretimini üçüncü parti üreticilere bıraktığını söyledi. BlackBerry'nin artık yazılım odaklı üretim yapacağını belirtilirken güvenlik ve çeşitli uygulamalara önem verileceği de açıklamada yer aldı.

Bu haber artık piyasada BlackBerry markasını taşıyan telefon görmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Şirket son olarak Android işletim sistemli Priv telefonunu üretmişti. Onun dışında gelen DTEK50 modelinde yine üçüncü parti üreticilerden yardım alınmıştı. Bundan sonraki süreçte de farklı üreticiler tarafından üretilmiş BlackBerry markalı telefonlar görmemiz mümkün. Hatta son olarak DTEK50 modelinin devamı olan DTEK60 modelinin geleceği dedikoduları sızmıştı.

dtek50

BlackBerry'nin donanım işini bırakması beklenen bir şeydi. Bundan yaklaşık 1 yıl önce CEO John Chen donanım işinin firmaya kar sağlamadığını, böyle giderse tamamen yazılım üreten bir şirket haline gelecebileceklerine dair bir açıklamada bulunmuştu. Görünen o ki aradan geçen 1 yıllık süreç Chen'in söylediklerini gerektirdi ve BlackBerry donanım işinden elini ayağını çekti.

Pazarda Liderdi

Bir zamanlar Research In Motion (RIM) olarak bilinen şirket akıllı telefon piyasasının %40'ına sahipken şimdilerde bu sayı %1'in altında seyrediyor. BlackBerry firması ve akıllı telefonları sektörde iş adamlarının, devlet büyüklerinin kullandığı 'güvenli', premium cihazlar olarak akılda yer edinmişti. Şimdilerde ise bu imajdan eser yok. Son mali çeyrek sonuçlarına göre 352 milyon dolar kar açıklayan şirketin yazılım odaklı bir firma olma yolunda neler başaracağı merak konusu.

CEO Chen %30 oranında bir büyüme beklese de birçok otorite BlackBerry'den umudu kesmiş durumda.

Yazar: Tahsin Özyer

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.