BTCTurk Kapandı!

Türkiye’deki önde gelen TL-Bitcoin değişimi platformlarından BTCTurk kapanıyor. İşte bu beklenmedik gelişmenin detayları...

Yayınlanma:
BTCTurk Kapandı!

Bitcoin alışverişi işine yönelik organizasyonların sürdürülebilirliği dünyanın birçok yeri için zorluklarla dolu. Bunun son örneklerinden biri Bitcoin’in herhangi bir yasal statüye sahip olmadığı Türkiye’deki önde gelen cryptocurrency değişimi platformlarından BTCTurk’te görüldü; ekibin banka hesabının dondurulduğu bildirildi.

2013 yılından beri faaliyette olan BTCTurk, bankalar ve hükümet yetkililerinin tepkilerine karşın 3 yıl boyunca çalışmalarını sürdürdü. Yatırımcılara Türk Lirası ve Bitcoin dönüştürebilme imkanı sunan platformun kayda değer sorunları olmadı ve kullanıcılarına nispeten olumlu deneyimler yaşattığı görüldü. BTCTürk'ten yapılan açıklamada yeniden faaliyete geçilmesinin zor olduğu, çünkü bankaların kendilerine hesap sunma konusuna sıcak bakmadığı bildirildi.

Öte yandan BTCTurk ekibinin kullanıcılarının herhangi bir mağduriyet yaşamaması için adımlar atacağı belirtiliyor. Kullanıcıların Bitcoin'lerin çekilmesinde süre kısıtlaması olmadığı, web sitelerinin açık kalmaya devam edeceği belirtiliyor. Türkiye’de Bitcoin’in geleceğine ilişkin dış basında tedirginliğe neden olan gelişmenin devamı merakla bekleniyor. Geçtiğimiz aylarda Türkiye’de gerekli lisansları almadığı için PayPal’ın da hizmetleri durdurulmuştu.

Bitcoin nedir?

Bitcoin tamamen dijital bir para birimi, ödeme sistemi ve merkezi olmayan bir mutabakat ağıdır. Sistem üzerinde kullanıcılar birbirlerine aracı olmadan doğrudan transferler yapabilir. Transferler merkezi olmayan dağınık bir kayıt ve mutabakat sistemine kaydedilir. Bu kayıt ve mutabakat sistemine Blockchain adı verilir. Bitcoin ağı üzerinde transfer edilen değer birimi bitcoin(BTC) olarak adlandırılır. bitcoinLogoWallpaper

Bitcoin’in sahibi ve merkezi kimdir?

Kimsenin e-posta teknolojisine sahip olmadığı gibi hiçbir kimse ya da kurum da Bitcoin ağına sahip değildir. Temsilcilik, franchise vb. bir oluşum yoktur. Bitcoin bir şirket ya da kurum değildir. Bitcoin açık bir teknolojidir ve herkes herhangi bir engelleme olmadan katılabilir, kullanabilir ya da iştirak edebilir.

Bitcoin’in fiyatını kim belirliyor?

Bitcoin’in değeri BTCTurk gibi bağımsız borsalar üzerinde tamamen arz talep ilişkisi ile belirlenir. Alıcı ve satıcıların emirlerini birbiri ile eşleştiren BTCTurk ve benzeri borsalar kullanıcıların yaptığı işlemleri fiyat ve piyasa bilgileri olarak yayınlarlar. Farklı Bitcoin borsaları birbirine ya da bir merkeze bağlı değildir. Her borsa üzerinde Bitcoin fiyatı bağımsız olarak oluşur. Kullanıcıların yaptığı arbitraj işlemleri fiyatın borsalarda birbirine yakın gitmesini sağlar.

Not: Bu makaledeki bilgiler yatırım tavsiyesi değildir.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız1
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.